TGS Worldwiden Škoda-kolmikko haluaa poronsarvet matkaansa Rovaniemeltä

12. tammikuuta 2022. Ralli SM-sarjan SM1-luokan kärkikolmikko Emil Lindholm, Mikko Heikkilä ja Teemu Asunmaa jatkaa TGS Worldwide-tiimin Škoda Fabia R5 Evojen ratissa myös kaudella 2022. Kolmikko kilpailee perjantaina Rovaniemeltä käynnistyvässä SM-avauksessa tiukasti voittajalle luovutettavasta kunniapalkinnosta – poronsarvista.
Kuva: Marko Mäkinen

Arctic Lapland-ralli tai perinteisesti Tunturirallina tunnettu kilpailu avaa ralli SM-kauden 2022. Tulevana viikonloppuna Rovaniemellä ja sen ympäristössä kilpaillaan paitsi puolitoistakertaisista SM-pisteistä, myös rallin voittajalle luovutettavista poronsarvista.

TGS Worldwiden Škoda-kuljettajista Teemu Asunmaa hakee järjestyksessään 57. Arctic Lapland-rallista jo uransa neljänsiä poronsarvia. Viime vuonna SM1-luokassa SM-pronssille ajanut Asunmaa on juhlinut Napapiirillä voittoa vuosina 2017 ja 2020–2021. SM1-luokan hallitsevan Suomen mestari Emil Lindholmin palkintohyllyssä on yhdet voittosarvet vuodelta 2019 ja lisäksi Lindholm on sijoittunut Napapiirillä kerran toiseksi ja kahdesti kolmanneksi. Viime vuonna SM1-luokasta hopeamitalin ajaneelta Mikko Heikkilältä SM-tason palkintopallisija Rovaniemeltä vielä puuttuu, mutta MM-tasolta se häneltä löytyy. Viime helmikuussa Heikkilä ajoi Rovaniemen MM-rallista vyölleen WRC3-luokan kolmannen sijan.

Arctic Lapland-rallin reitti uudistuu viime vuodesta merkittävästi, sillä yli 50 erikoiskoekilometriä ja noin 23 prosenttia erikoiskokeista on kilpailijoille täysin uutta tiestöä. Katsojille suurin muutos on Ounasvaaran yleisöerikoiskoe (1,65 km), jossa kilpailijat ajavat erikoiskoetta Ounasvaaran rinnettä alas. Rallin ratkaisuerikoiskokeet ovat totutusti Kemijärven suunnalla, jossa kilpailun päättävä Puolustusvoimien alueella ajettava Ristilammen erikoiskoe (31,51 km) on usein ratkaissut rallin yleiskilpailun järjestyksen.

Ralli SM-kauden avaavan kaksipäiväisen Arctic Lapland -rallin kokonaispituus on 799,99 km. Reitti sisältää 10 erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 223,70 km. Ralli käynnistyy perjantaina 14. tammikuuta kello 11:00 Rovaniemen Lordiaukiolta. Ensimmäisen kilpailupäivän ohjelmassa on viisi erikoiskoetta (88,48 km). Yötauolle ensimmäiset autokunnat saapuvat klo 20:05. Ralli jatkuu lauantaina klo 7:00 alkaen. Päivän aikana ajetaan toiset viisi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 135,22 km. Ralli päättyy Rovaniemen Lordiaukiolle klo 19:50.

Ralli SM-sarjan tulospalvelu on osoitteessa: www.rallism.fi.

#3 Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen Škoda Fabia R5 Evo:

”Viime kauden toinen puolisko sujui meiltä erinomaisen hyvin, joten yritämme Rovaniemellä jatkaa siitä, mihin lokakuussa Katalonian MM-rallissa jäimme. Samalla taktiikalla eteenpäin. Ralli SM-kauden avaus on korotettujen SM-pisteiden takia sarjan kokonaisuuden kannalta tärkeä kisa. Toki alkava SM-kausi on nyt yhden osakilpailun verran myös edellisvuotta pidempi, mutta jos oli viime kaudella tärkeätä ajaa SM-sarjaa sarjana niin sitä se on tänäkin vuonna. Olen valmis taistelemaan ralli SM-kauden avausosakilpailun voitosta ja SM1-luokan mestaruudesta”.

#4 Mikko Heikkilä – Samu Vaaleri Škoda Fabia R5 Evo:

”Viime vuoden Arctic Lapland-rallissa ensimmäiset 15 km tulimme hyvin, mutta sitten auto meni nurin. Jäi tyhjä käteen. Onneksi seuraavana päivänä pääsimme jatkamaan rallia niin saimme reitistä kokemusta. Hyvillä mielin kisaan taas, ja nyt hieman eri taktiikalla ja lähestymistavalla. Ei yritetä enää ratkaista rallin voittoa ensimmäisellä EK:lla vaan ajaa omaa ajoa ja yritetään mennä tasaisen kovaa koko ajan niin kuin normaalistikin. Ei meillä sen isompia suunnitelmia ole. Nollakisaa emme halua, mutta emme myöskään tuijota jotain tiettyä tulosta. Kakkosohjaaja vaihtui vierelleni viime vuodesta. Topille (Luhtinen) onnea uusiin haasteisiin ja kiitokset viime vuodesta. Nyt jatkamme Samun (Vaaleri) kanssa, ja olemme harjoitelleet yhdessä nuotitusta, ajoimme testit ja kaikki toimi hienosti”.

#5 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia R5 Evo:

”Tärkeä ralli heti kauden kärkeen, josta saavutettu tulos määrää pitkälti kauden suuntaa. Arctic Lapland-ralli on henkilökohtainen suosikkirallini, jossa olen ollut kohtuullisen vahva (kolme voittoa) ja johon on aina ollut hieno lähteä mukaan. Samalla autolla ja eväillä jatketaan. Ainoastaan kakkosohjaajani vaihtuu Ville Mannisenmäkeen, jonka kanssa kilpailin viimeksi 2018. Rallissa on tänä vuonna kokonaan yksi uusi ja pitkä (44,61 km) erikoiskoe, perinteinen Kämän EK ajetaan hieman eri muodossa kuin viime vuonna. Kemijärven suunnalla kaikki näyttäisi olevan aiemmilta vuosilta tuttua. Auraukset muuttavat mutkien luonnetta joka vuosi ja voisin kuvitella, että reitti on melko nopeassa kunnossa. Valmiina olemme taas kerran taistelemaan voitosta”.

Toni Gardemeister, tallipäällikkö TGS Worldwide:

”Kauden alku on aina jännittävä tapahtuma – etenkin, kun on tuollainen pitkä kilpailu kun Arctic Lapland-ralli heti alkuun. Viime vuoden SM-sarjassa tiimimme saavutti Škodilla kolmoisvoiton SM1-luokan SM-sarjasta, viisi yleiskilpailun voittoa kuudesta sekä kaksi kolmoisvoittoa. Lähdemme puolustamaan kolmoisvoittoa. Automme ovat hyvässä iskussa ja kuljettajamme ovat ajaneet valmistavia testejä, ja ovat tyytyväisiä kalustoonsa. Jokainen heistä jatkaa viime vuoden SM-sarjasta tutuiksi tulleilla ralliautoyksilöillä. Škoda Fabia R5 Evo on jo perussäädöiltään niin hyvä auto, että sen säädöissä ei suuria kuljettajakohtaisia eroja ole. Ihan pientä hienosäätöä kuljettajien fiiliksien mukaan suuntaan tai toiseen. Rallissa virheiden minimointi on se tärkein asia. Jokainen kuljettaja niitä jokaisella EK:lle tekee, mutta se kuljettaja, joka tekee niitä vähiten, yleensä voittaa”.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki