Uusi Škoda Enyaq Laurin & Klement: pitempi toimintamatka ja kattavasti päivittynyt tekniikka

Mladá Boleslav 23. toukokuuta 2023. Škoda Auto lisää täyssähköisen lippulaiva-katumaasturinsa mallistoon uuden Enyaq L&K -huippumallin. Škoda-perinteen mukaisesti yrityksen perustaneiden Václav Laurinin ja Václav Klementin sukunimien alkukirjaimista nimensä saaneet L&K-malliversiot on aina tunnettu ulkopuolen ja sisätilojen erityisistä korkealaatuisista yksityiskohdista ja ylellisestä vakiovarustelusta. Tällä kertaa mukana on myös kattava tekninen päivitys. Takavetoinen Enyaq 85 L&K -malli ja nelivetoinen Enyaq 85x L&K -malli kehittävät maksimitehoa 210 kilowattia*. WLTP-kulutusmittausstandardin mukainen toimintamatka on pidentynyt jopa 570 kilometriin**, ja akuston lataus 10 prosentin varaustasosta 80 prosentin tasoon kestää alle 30 minuuttia. Enyaq L&K on ensimmäinen Škoda-malli, jossa on uusi, entistä helppokäyttöisempi käyttöliittymä ja siinä Škodan uuden brändi-ilmeen mukaiset päivitetyt grafiikat.
Kuva: Škoda Auto

Teknisestä tuotekehityksestä vastaava Škoda Auton hallituksen jäsen Johannes Neft: "Uuden Enyaq L&K -malliversion myötä esittelemme useita teknisiä päivityksiä, jotka tulevat käyttöön myös muissa uusissa Enyaq-malleissa. Uuden, entistä tehokkaamman järjestelmän maksimiteho on 210 kW*. Samalla olemme onnistuneet pidentämään WLTP-kulutusmittausstandardin mukaisen toimintamatkan jopa 570 kilometriin** ja pitämään akuston latausajan 10 prosentin varaustasosta 80 prosenttiin alle 30 minuutissa. Asiakkailta saadun palautteen perusteella olemme lisänneet akuston hallintajärjestelmään esilämmitystoiminnon, joka toiminnassaan käyttää myös navigoinnin tietoja. Tämä toiminto optimoi akuston latauksen etenkin kylmissä olosuhteissa. Lisäksi uusi käyttöliittymä nostaa käyttökokemuksen uudelle tasolle ja tekee auton käyttämisestä vieläkin vaistonvaraisempaa ja helpompaa."

Pitempi toimintamatka ja kattavasti päivittynyt tekniikka
Škoda Enyaq L&K -malliversiossa esitellään uutta akusto- ja voimalinjatekniikkaa. Maksimitehoa on nyt tarjolla 210 kW*, auton kiihtyvyys on parempi ja toimintamatka pitempi. Takavetoinen Enyaq 85 L&K kiihtyy 0‒100 km/h 6,7 sekunnissa**. Huippunopeus on nyt 180 km/h**, ja WLTP-kulutusmittausstandardin mukainen toimintamatka on pidentynyt jopa 570 kilometriin**. Nelivetoinen Enyaq 85x L&K kiihtyy nollasta sataan vain 6,6 sekunnissa**, ja tämän mallin toimintamatka on jopa 550 km**. Akuston latauskäyrää on optimoitu; sen ansiosta Enyaq L&K latautuu 10 prosentin varaustasosta 80 prosenttiin alle 30 minuutissa.

Akuston esilämmitystoiminto uusiin Enyaq-malleihin vuosimallista 2024 alkaen
Enyaq L&K -malliversiossa on uusin ME4-ohjelmisto, joka loppuvuodesta tulee sisältymään myös muihin uusiin Enyaq-malleihin. Uusi ohjelmisto sisältää lukuisia parannuksia ja uusia toimintoja. Niitä ovat esimerkiksi akuston esilämmitystoiminto, jolla akusto lämmitetään optimaaliseen lämpötilaan ennen latauksen aloittamista. Esilämmityksestä on valittavissa kaksi eri käyttötilaa, ja se on myös mahdollista käynnistää manuaalisesti näppäimellä tietoviihdejärjestelmän näytöltä. Automaattisessa tilassa esilämmitys kytkeytyy ilman kuljettajan toimia, kun autolla navigointijärjestelmän kohdetietojen perusteella ollaan ajamassa pikalatausasemalle.

Ulkopuolen ylelliset Platinum Grey -väriset yksityiskohdat
Škoda Enyaq L&K -malliversion erityisyyden tunnistaa auton ulkopuolelta puskurien, perän diffuusoriosan ja ulkopeilikoteloiden Platinum Grey -värisistä koristeosista. Sivuhelmaverhoukset ovat korin väriset ja sivuikkunoiden kehykset sekä kattokaiteet kromin väriset – kuten 131 ledin valaiseman, vakiovarusteisen Crystal Face -etumaskin kehyskin. Vakiovarustukseen sisältyvät Matrix LED -ajovalot, jotka varjostustoiminnon ansiosta eivät häikäise vastaantulijoita, sekä täys-LED-takavalot dynaamisilla vilkuilla ja saattovaloanimaatioilla. Takalasi ja takasivulasit ovat tummennetut SunSet-lasit. Enyaq L&K:ssä on vakiona malliversiokohtaiset 20-tuumaiset kevytmetallivanteet; 21-tuumaiset ovat tarjolla lisävarusteena. Etulokasuojia koristavat L&K-logot. Uuden malliversion takaluukussa on Enyaq-tekstilogo nyt ilman lisämerkintää ‘iV’. Sama merkintämuutos tullaan toteuttamaan myös kaikissa muissa Škodan tulevissa täyssähkömalleissa, mukaan lukien muutkin Enyaq-mallit.

Kaksi designvalintaa, nahkaverhoilluissa etuistuimissa istuintuuletus ja hierontatoiminto
Enyaq L&K -malliversion sisätiloihin Škoda Auto tarjoaa yksilöintivaihtoehtoina kaksi erityistä designvalintaa. Vakiovarusteisessa designvalinnassa L&K Shell on beige nahkaverhous. Saatavissa on myös mustan nahkaverhouksen sisältävä designvalinta L&K Black. Etuistuimien istuintuuletus ja hierontatoiminto ovat L&K-malliversion vakiovarusteita kummankin designvalinnan yhteydessä. Tietoviihdejärjestelmän näytöstä voidaan valita kolmesta toiminnosta: tuuletus, lämmitys sekä lämmitys ja tuuletus, aktivoida hierontatoiminto ja säätää istuimia. Poljinpinnat ovat tyylikkäät metallin väriset.

Uusi helppokäyttöisempi käyttöliittymä
Enyaq L&K -malliversion jälkeen ME4-ohjelmistoversio tulee myös muihin uusiin Enyaq-malleihin vuosimallista 2024 alkaen, jolloin niidenkin käyttöjärjestelmä uudistuu. Se on aiempaa helppokäyttöisempi ja optimoi auton käyttökokemuksen. Uuden käyttöjärjestelmän myötä Škodan uuden brändi-ilmeen värejä käytetään tietoviihdenäytön valikoissa, digitaalisessa mittaristossa ja Head Up -tuulilasinäytössä. Škoda Auto on myös uudistanut tietoviihdejärjestelmän valikkorakenteen. Kolme perustoimintonäppäintä sijaitsee nyt näytön kolmessa kulmassa. Vasemman yläkulman kuvakkeesta päästään auton asetuksiin ja oikean alakulman kuvakkeesta sovelluksiin. Vasemman alakulman kuvaketta painamalla näyttö vaihtaa uudistettuun kotinäyttöön. Kotinäytössä on nyt viisi sivua ja niissä kolme esiasetettua näkymää, joiden sisällöt ovat yksilöitävissä. Suosikkinäppäimillä pääsee nopeasti itse asetettuihin toimintoihin entistä kätevämmin. Kuljettaja voi asettaa jopa viisi suosikkinäppäintoimintoa autonsa toimintojen ja varusteiden hallintaan – esimerkiksi kaista-avustimen, tuulilasilämmityksen tai ilman sisäkiertotoiminnon, jotka näkyvät suoraan käytettävinä näytön yläosassa. Lisäksi näytön alaosan palkista on mahdollista aktivoida jopa kolme sovellusta – esimerkiksi navigointi, puhelin tai media.

Navigoinnin kartan uusi ilme ja selkeämpi ilmastoinnin säätövalikko

Uusi ME4-ohjelmisto tuo uusiin Enyaq-malleihin myös navigoinnin uuden ilmeen. Karttanäkymässä alavalikot on sijoitettu uudelleen, ja kartta-alue on suurempi. Ilmastoinnin valikkoa on yksinkertaistettu ja selkeytetty. Uuden näkymän ansiosta järjestelmän käyttö on entistäkin vaistonvaraisempaa ja helpompaa. Uudet grafiikat kertovat aiempaa selvemmin akuston varaustasosta ja auton latauksesta. Uudistuneen digitaalisen mittariston ja Head Up -tuulilasinäytön ilmeet ovat nyt Škodan uuden brändi-ilmeen mukaiset, ja niiden toimintoja on kehitetty.

Avaimettoman keskuslukituksen uusi toiminto
Etuoviin sijoitetut maavalot ovat uudet ja ulkopeilikoteloihin asennetut LED-valot heijastavat maahan nyt tervetuloa-logon aiemman Škoda-tekstilogon sijasta. Enyaq L&K -malliversion KESSY-järjestelmässä (avaimeton keskuslukitus ja käynnistys) on uusi toiminto. Järjestelmä lukitsee keskuslukituksen nyt automaattisesti, kun kauko-ohjain viedään pois auton luota. Lukittumisen merkkinä varashälyttimen äänitorvi antaa kuittausäänen.

* Järjestelmän maksimiyhteisteho 210 kW: Standardin UN-GTR.21 mukaisesti ilmoitettua järjestelmän maksimiyhteistehoa voidaan käyttää enintään 30 sekunnin ajan. Käytettävissä oleva teho riippuu ajotilanteesta ja siihen vaikuttavista eri tekijöistä kuten ympäristön lämpötilasta sekä korkeajänniteakun lämpötilasta, lataustasosta, kunnosta ja iästä. Suurin teho voi olla käytettävissä vain, kun korkeajänniteakun lämpötila on välillä 23 ja 50°C ja lataustaso yli 88 %. Jos nämä edellytykset eivät täyty, suurinta tehoa saatetaan alentaa, tai se ei välttämättä ole käytettävissä. Akun lämpötilaan voidaan tietyissä rajoissa vaikuttaa epäsuorasti seisontalämmitystoiminnolla, ja akun lataamiseen haluttu lataustaso voidaan asettaa autossa. Auton kulloinkin käytettävissä oleva teho näytetään suorituskykynäytössä. Korkeajänniteakun kapasiteetin säilymisen kannalta paras tapa on akkua auton tavallista päivittäistä käyttöä varten ladattaessa asettaa lataustason tavoite 80 prosenttiin (voidaan nostaa 100 prosenttiin esimerkiksi ennen pitkään matkaan lähtemistä).

** Kaikki arvot ennakkotietoja

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki