Virtuaalivierailulle ŠKODA-museoon

Mladá Boleslav 11. toukokuuta 2021. Mladá Boleslavissa Škodan päätehtaan yhteydessä sijaitseva ŠKODA-museo on jo vuosien ajan kiinnostanut sekä koti- että ulkomaisia vierailijoita. Pelkästään vuonna 2019 museoon tutustui yli 274 000 kävijää. Koronaviruspandemian aiheuttaman sulkemisen jälkeen ŠKODA-museo on maanantaista 3. toukokuuta 2021 alkaen jälleen avoinna. Museon pysyvään näyttelyyn sekä nykyiseen vaihtuvaan näyttelyyn on nyt mahdollista tutustua mielenkiintoisten englanninkielisten videokierrosten avulla. Myös museon prototyyppi- ja urheiluautokokoelmaan on mahdollista tutustua virtuaalisesti.
ŠKODA AUTO

ŠKODA-museon johtaja Andrea Frydlová: "Koronaviruspandemian aikanakin voimme nyt kutsua vierailijoita ŠKODA-museoon. Paikan päälle tulemisen vaihtoehdoksi olemme toteuttaneet mahdollisuuden tutustua museoomme virtuaalisesti. ŠKODA-museon kotisivuilla julkaisemme uuden videosarjan kiertokäynnistä historiallisessa kiinteistössämme".

ŠKODA-museon asiantuntijat saattelevat virtuaalivierailijaa museon eri näyttelyalueilla keskittyen seuraaviin aiheisiin:

EVOLUTION-videokierros käsittää kolme videota ŠKODA AUTON monivaiheisesta historiasta. Näistä videoista ensimmäinen on omistettu 30 ensimmäiselle vuodelle Laurin & Klement -yrityksen perustamisesta. Toinen video käsittelee ŠKODA AUTO -aikakauden alkua 1925 ja yrityksen kasvua 1980-luvun lopulle saakka. Kolmas video esittelee yrityksen dynaamista kehitystä Volkswagen-konsernin osana vuodesta 1991.

PRECISION -videokierros vie virtuaalivierailijan museon työpajaan kulissien taakse. Virtuaalivierailija saa nähdä historiallisten automallien entisöinnin eri työvaiheita ja tutkimustyön tekemistä ŠKODA-arkistossa.

Perustamisestaan alkaen ŠKODA AUTO on tunnettu keksimisvoimasta ja teknisestä innovatiivisuudesta. Pysyvän näyttelyn TECHNOLOGY GALLERY -videokierros näyttää, miten autotehdas ja autojen valmistus on muuttunut aikojen saatossa. Tämä videokierros keskittyy auton yksittäisiin osiin ja erityisesti moottoriin ja valoihin.

Videokierros IN THE SPIRIT OF ELECTROMOBILITY kertoo sähköautomallien tarinan Laurin & Klementin ajoista ŠKODA AUTON aikaan saakka. Esille pääsevät 1940-luvulta lasten leikkiauto-roadster ŠKODA PUCK, vuodelta 1991 ŠKODA ELTRA ja yksi ŠKODA OCTAVIA GREEN E LINE -prototyypeistä. Sähköllä liikkumisen tuoreimman lukunsa ŠKODA AUTO kirjoittaa täyssähköisillä automalleilla CITIGOe iV ja ŠKODA ENYAQ iV. Tämän videokierroksen myötä virtuaalivierailija voi myös perehtyä modernien sähkömoottoreiden ja akkujen toimintaan. Kuluvan vuoden toisella puoliskolla virtuaalivierailijoille tarjotaan nähtäväksi ŠKODA-museon muita näyttelyalueita.

Näyttelyn toinen osa TRADITION on omistettu perinteelle. Se esittelee mielenkiintoisia yksityiskohtia Škodan historiasta, esimerkiksi merkkilogon kehitysvaiheet ja yrityksen kehittymiseen eniten vaikuttaneet automallit. Tämä videokierros kertoo myös tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan viettävien mallien ŠKODA OCTAVIA COMBI ja ŠKODA 1202 tarinat.

Videokierros PROTOTYPE & SPORT CAR COLLECTION esittelee museon prototyyppi- ja urheiluautokokoelman, joka on sijoitettu entiseen valimoon. Vaikuttavimpiin näyttelyesineisiin lukeutuu Ferat-coupé, joka 40 vuotta sitten nähtiin Ferat Vampire -kauhuelokuvassa (alkuperäinen tšekinkielinen nimi ‘Upír z Feratu’). Tämä auto on 50 vuotta sitten esitellystä ŠKODA 110 SUPER SPORT -mallista tehty ainutlaatuinen yksilö.

Kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla videokierros 120 YEARS OF ŠKODA MOTORSPORT omistetaan Škodan 120-vuotiselle moottoriurheiluhistorialle.

ŠKODA-museo

ŠKODA-museo avattiin Mladá Boleslavin keskustaan yhtiön perustamisen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1995. Alkuperäinen vanha tehdaskiinteistö on kunnostettu ja laajennettu käsittämään myös museon oman työpajan ja yrityksen arkiston. Sittemmin museon yhteyteen on lisätty Laurin & Klement Forum -monitoimihalli. ŠKODA-museo uudistettiin perusteellisesti vuonna 2012.

Jatkuvasti päivittyvän pysyvän näyttelyn ohella ŠKODA-museossa on esillä erilaisia vaihtuvia näyttelyjä. Museon tiloja käytetään myös koulutus- ja kulttuuritapahtumien pitopaikkana. Vuonna 2019 museossa kävi yli 274 000 vierailijaa.

ŠKODA-museon kokoelman perusta luotiin 1960-luvun toisella puoliskolla. Nykyään museon kokoelmissa on noin 340 näyttelyesinettä, mukaan lukien Laurin & Klementin ensimmäinen automobiili VOITURETTE A, useita konseptiautoja ja prototyyppejä, urheiluautoja ja ralliautoja. Kokoelman vanhin esine on SLAVIA-polkupyörä vuodelta 1899.

Lisätietoja internetosoitteessa museum.skoda-auto.com.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki