13.12.2022
Rallista ralliin – promoottori Tiina Lehmonen Kuvassa

”Vaikka ralli on iso osa elämääni, olen istunut ralliauton kyydissä vain muutaman kerran”, Tiina Lehmonen sanoo.

Kun tittelinä on promoottori, työn voisi kuvitella liittyvän autoiluun. Miten Tiina Lehmosesta tuli rallimaailmassa tunnettu vaikuttaja? Ehkä hieman varkain, mutta myös ranskan kielen ansiosta.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT Esko Tuomisto

Olen kotoisin Hankasalmelta, Jyväskylän kupeesta. Kun asuu Keski-Suomessa, ralli on jollain lailla elämässä aina läsnä. Rehellisesti sanottuna en ollut nuorena kovin kiinnostunut lajista, vaikka isän kanssa silloin tällöin käytiin kisoja katsomassa.”

Tulevaisuus rallimaailmassa sai alkunsa Jyväskylän yliopistosta, jossa opiskelin ranskaa. Opintojen valintakin kävi ikään kuin vahingossa: olin yo-kirjoitusten jälkeen lyhyen ranskan luettuani vuoden töissä au pairina Pariisissa. Halusin nähdä maailmaa ja jotenkin Ranska sitten vei mennessään maana, kielenä ja kulttuurina.

Joskus 90-luvun alussa näin yliopistolla ilmoituksen, jossa haettiin ranskaa, italiaa ja espanjaa puhuvia talkoolaisia Jyväskylän ralliin. Tuohon aikaan rallimaailma liittyi aika vahvasti ranskan kieleen, joten hain ja pääsin lehdistökeskukseen. Myöhemmin minua pyydettiin kilpailusihteeriksi, ja niin rallimaailmasta alkoi tulla yhä isompi osa elämääni.

En ole koskaan ollut millään lailla teknisesti orientoitunut ihminen, mutta kielitaidosta on ollut aina hyötyä. Pystyn puhumaan sujuvasti ranskaksi vaikka turboista, mutta jos joku tuo pöydälleni turbon, tuskin tunnistan sitä. Olen tehnyt lajin parissa töitä monesta näkökulmasta – melkein kaikkea muuta paitsi katsastusta ja ajanottoa.

Nyt on vaikea keksiä mitään muuta työtä, jossa pääsisi yhtä laajasti tapaamaan erilaisia ihmisiä ja tekemään näin monipuolista työtä hyvässä porukassa. Jyväskylän ralli on itselleni ennen kaikkea iso hyvän mielen tapahtuma, johon liittyy paljon tekemisen meininkiä ja rallin ohella myös perheille suunnattua ohjelmaa. Sekin on huikeaa, miten sitoutuneita talkoolaisemme ovat vuodesta toiseen.

Kuka Tiina Lehmonen?

Työ: Promoottori, AKK Sports Oy, Head of Motorsport Operations, NEP Finland

Harrastukset: Monipuolinen liikunta salitreeneistä joogaan ja vaeltamiseen, kirjojen lukeminen ja äänikirjojen kuunteleminen, teatteri ja konsertit, Ursan Tähtitaivas-kurssi

Ajokilometrit: Noin 30 000 vuodessa

Autoilija-Tiina: Rauhallinen ja ajamisesta tykkäävä

Motto: Ilon kautta! Elämässä on paljon hienoja asioita – eletään tässä ja nyt

Pidän itseäni ennen kaikkea tapahtumaihmisenä. Olen löytänyt oman spottini rallimaailmassa. Samalla rallista on tullut yhä tiiviimpi osa elämääni. Olen myös mukana FIA:n Women in Motorsport -komissiossa, joka edistää naisten roolia moottoriurheilun parissa.

Korona toi maailmaan pienen seisauksen, mutta yksi mieleenpainuvista muistoista liittyy tammikuussa 2021 ajettuun MM-kisaan Lapissa. Meillä oli seitsemän viikkoa aikaa rykäistä homma kuntoon, mutta niin siitäkin kunnialla selvittiin. Rallimaailmassa ollaan yhtä suurta perhettä.

Ralli ei ole lajina maailman helpointa seurata, mutta haluamme kehittää tapahtumia mahdollisimman vastuullisesti ja mutkattomasti kesäfestarimeiningillä. Myös nykyinen tv-tuotanto on tehnyt lajin seuraamisen mielenkiintoiseksi. Jyväskylä ja Keski-Suomi tarjoavat yleisölle hienot puitteet: upea Harjun erikoiskoe, huoltoparkki Jyväskylän keskustassa sekä monta erikoiskoetta maailmankuuluissa metsä- ja järvimaisemissa.

On hienoa päästä rakentamaan kokonaisuutta yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuoden 2023 kisat ovat jo suunnittelun alla.”

Lue myös

ŠKODA FABIA RS Rally2 – esiteltynä 60 sekunnissa

Ajankohtaista & Uutta

Neliveto on aina valmiina – tutustu Škodan 4x4-mallistoon

Ajankohtaista & Uutta

Sähköistä osaamista ŠKODA Service -merkkihuollossa

Sähköautoilu