15.6.2017
Rapid – uutta sisään ja ulos Ajankohtaista & Uutta

Rapid vetoaa uudistuneella ulkonäöllään ja viihtyisillä sisätiloillaan. Turvallisuutta lisäävät älykkäät ajovalot ja mukavuutta fiksut ratkaisut. Kokonaisuuden kruunaavat pirteän taloudelliset 1.0 TSI -moottorit.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA Auto

Ulkonäkö tekee ensivaikutelman. Niin myös uudistuneen Rapidin ja Rapid Spacepackin keulan visuaalisuus. Kummankin korimallin sivuilmettä hallitsee pitkä akseliväli ja coupémainen muoto, jonka näyttävyyttä lisää terävä vyötärölinjataite. Lisätehoa ulkonäköön tuovat uudet kevytmetallivanteet. Rapidin keulan kaksoisksenonvalot tuovat valoa pimeään.

Valoavustin täydentää ajovalojärjestelmää kytkien ledeillä toteutetut päivävalot sytytysvirran kytkemisen myötä. Tämän jälkeen valotunnistin tarkkailee valo-olosuhteita ja kytkee ajovalot päälle tai pois tilanteen mukaan. Valotunnistinohjaus toimii myös hämärän laskeutuessa ja tunneliin ajettaessa.

Saattovalojen palamisaika on asetettavissa omien toiveiden mukaan, mikä lisää turvallisuudentunnetta autoon mennessä ja autosta poistuttaessa. Kaukovaloavustin varmistaa tien optimaalisen valaisun. Jos avustin tunnistaa pimeässä ja yli 60 km/h -vauhdissa edellä ajavan tai vastaan tulevan ajoneuvon, avustin kytkee automaattisesti kaukovaloilta lähivaloille.

Uudet sumuvalot loistavat kirkkaina etupuskurin alaosassa. Style-mallista alkaen vakiona oleva kapea kromilista liittää valot yhteen luoden leveyden vaikutelman.

Hämmästyttävät moottorit

Rapidiin on saatavissa uudistusten myötä 1.0-litrainen TSI-moottori, jonka reagointiherkkyys ja taloudellisuus ihastuttavat. Kolmisylinterisessä moottorissa on tarjolla kaksi tehoversiota: 1.0 TSI 95 teholtaan 70 kW (95 hv) sekä 1.0 TSI 110 teholtaan 81 kW (110 hv). Polttoaineen kulutus on 4,4–4,5 litraa ja CO2-päästöt 101-104 grammaa sadalla kilometrillä.

Uudessa bensiinimoottorissa yhdistyvät monet hyödyt: kompaktin koon ja rakenteen sekä alumiinisen sylinteriryhmän ansiosta moottori on 10 kiloa kevyempi kuin aiempi 1,2-litrainen versio. Tämä auttaa pienentämään polttoaineen kulutusta sekä CO2-päästöä.

Luksusta arkeen

Uudistuksen myötä Rapidissa voidaan olla aina online-yhteydessä. Tarjolla on uusi ŠKODA Connect, joka jakautuu Infotainment Online- ja Care Connect -palveluihin. Amundsen-navigaattorissa on myös WLAN-yhteys.

Infotainment Online näyttää navigaattorissa liikennetilanteen valitun reitin varrelta ja suosittaa kiertoreittejä, jos suunnitellulla reitillä on esimerkiksi liikenneruuhka. Lisäksi järjestelmä kertoo huoltoasemien sijainnin polttoainehintoineen, pysäköintipaikat, uutiset ja säätilatiedot.

Sisätiloissa on toteutettu monia muutoksia. Esimerkiksi kojelaudan ilmasuuttimet, mittaristo sekä lämmitys- ja ilmastointilaitteen käyttöyksikkö ovat saaneet uuden muotoilun.

Kuljettajaa monissa tilanteissa avustavat Care Connect -palvelut on saatavilla Amundsen- ja Swing -tietoviihdejärjestelmien yhteyteen. Toiminnot sisältävät automaattisen hätäpuhelun, jolla saadaan luotua yhteys hätäpuhelukeskukseen. Hätäpuhelun voi soittaa myös manuaalisesti tilanteissa, jossa auton turvavarusteet eivät ole aktivoituneet.

Care Connect -palveluihin sisältyy myös ŠKODA Ajoturva-puhelutoiminto sekä Proactive Service, jonka avulla auton huoltotarpeeseen liittyvät tiedot välittyvät jälleenmyyjälle ja huoltoon hyvissä ajoin ennen huoltohetkeä. Älypuhelimeen asennetulla ŠKODA Connect -sovelluksella kuljettaja voi mm. tarkistaa, ovatko auton ikkunat suljettu ja varmistaa polttoainetilanteen.

Turvallisesti kyydissä

Rapidin turvallisuusvarustelu vakuuttaa runsaudellaan. Esimerkiksi ajonvakautus ja rengaspainevalvonta sisältyvät vakiovarustukseen. Turvallisuusvarustelua täydentää Multi-Collision Brake -monitörmäysjarrutusjärjestelmä, joka törmäyksen tapahduttua vähentää jatkotörmäysten vaaraa. Ajonvakautuksen toimintoja täydentää perävaunuvakautus.

Modernit avustinjärjestelmät, kuten kuljettajan vireystason tunnistusjärjestelmä ja automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ovat vakiona Ambition ja Style -malleissa. Turvallisuutta parantavia lisävarusteita ovat myös sumuvaloilla toteutettu kääntymisvalotoiminto ja mäkilähtöavustin. Pysäköintitutkat edessä ja takana tarjoilevat mukavuutta ja turvallisuutta.

Rapid Spacebackin Style-mallin takalasi on nyt aiempaakin suurempi ulottuen aina rekisterikilven syvennykseen saakka.

Viihtyisää autoilua

ŠKODA tunnetaan lukuisista Simply Clever -ratkaisuistaan eli kätevistä ideoistaan, jotka tekevät auton käyttämisestä helppoa ja mukavaa. Uudistuneisiin Rapid-malleihin on lisätty uutena ratkaisuna taakse kaksi USB-liitäntää, joita voidaan käyttää älypuhelimien tai muiden pienten mobiililaitteiden akun lataamiseen.

Muita käytännöllisiä ratkaisuja edustavat vakio- tai lisävarusteena esimerkiksi tavaratilan kaksipuolinen matto, huomioliivin pidike ja sateenvarjoteline etumatkustajan istuimen alla, irrotettava roskakori, keskikonsolin USB-liitäntä ja multimedialaiteteline, mukitelineet sekä tavaratilan verkkojärjestelmä.