5.6.2020
Ruoka-apua ja kokkikoulua maakuntaan Vastuullisuus

Joensuun Autotalo Laakkosen edustaja Pasi Varonen luovutti ŠKODA Scalan Parempi Arki ry:n käyttöön toukokuun puolivälissä. Auton vastaanottivat Jaana Ryhänen (vas.), Essi Pieviläinen ja Anna-Liisa Pieviläinen. Kuva: Jonni Vänskä

Joensuulaisella Parempi Arki ry:llä on pitkät perinteet hyväntekeväisyydestä sekä ruoka- ja vaateavusta. Koronakevät toi tullessaan uusia tuulia ja toimintamalleja. ”ŠKODA Scala on osoittautunut verrattomaksi arjen apuriksi”, yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Liisa Pieviläinen sanoo.

TEKSTI Sari Okko

Parempi Arki ry on syntynyt Pieviläisen halusta auttaa heikommassa asemassa olevia ihmisiä ja ikä-ihmisiä. Vuonna 2008 rekisteröity yhdistys tekee maakunnassa lähialue- ja hyväntekeväisyystyötä monin tavoin.

”Kun toimipisteemme ja päiväpajamme sulkeutuivat maaliskuussa, toimintamme muuttui. Avuntarve perheissä ja riskiryhmissä on kasvanut ja tuonut toimintamme piiriin uusia ihmisiä. Esimerkiksi toukokuussa veimme lähiapua yli 900 ihmiselle, mikä on paljon pienellä porukalla toteutettuna”, Pieviläinen kertoo.

Lähiapuruokaa ja kokkaustaitoja

Parempi Arki ry:ssä arvostetaan sitä, että poikkeuksellisista olosuhteista ja turvaväleistä huolimatta, yhdistys on jalkautunut asiakkaiden luo. ”On hienoa, että voimme osoittaa lähimmäisillemme, että heistä välitetään eikä ketään jätetä yksin”, Pieviläinen sanoo.

”Aloitimme avustustyön viemisen omilla autoillamme, mutta sitten tarjoutui mahdollisuus saada auto käyttöömme hyvän asian puolesta. Škoda Scalan ansiosta olemme voineet viedä apua myös sellaisiin paikkoihin, joihin aiemmin emme päässeet”, Pieviläinen kertoo.

Yhdistys kuljettaa asiakkaille mm. lähiapuruokaa eli kauppojen ylijäämäruokaa, toimintatarvikkeita sekä lahjoituksena saatuja tai itse leivottuja leivonnaisia. Auto mahdollistaa senkin, että yhdistyksen ideoima kesäkeittiö kulkee nyt paikasta toiseen tarjoamassa kokkausopetusta ulkotiloissa.

Auto tuo positiivista näkyvyyttä

Škodan valtakunnallisen kampanjan taustalla on ajatus yhdistää auttajat ja avunsaajat mahdollisimman turvallisesti sekä helpottaa poikkeustilanteen tuomia haasteita. Parempi Arki ry:lle Scala on osoittautunut verrattomaksi arjen apuriksi.

”Tilavaan takakonttiin mahtuu paljon kylmälaukkuja ja muita tarvikkeita, joita voimme kuljettaa entistä laajemmalle alueelle. Avun vieminen on auton ansiosta aiempaa helpompaa. Ja kun pääsemme ihmisten luo, pääsemme vaihtamaan myös kuulumisia, mikä on monelle yksinäiselle tärkeää.”

”Scalan ansiosta bensakulumme ovat pienentyneet, omien autojen käyttöön verrattuna 70 prosentilla, mikä on taloudellisesti merkittävä etu. Auto herättää paljon positiivista huomiota ja tuo työllemme näkyvyyttä. Ihmiset tulevat kyselemään niin toiminnasta kuin autosta”, Pieviläinen hymyilee ja kiittää yhteistyöstä.

ŠKODA Scala kyydissä apua voidaan viedä sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei aiemmin päästy. Kuva: Paremman Arjen vapaaehtoiset