29.5.2019
Sähköinen tulevaisuus ja termistö tutuksi Sähköautoilu

Kiinnostaako auton sähköinen tulevaisuus? Sopisiko sähköauto sinullekin? Mutta mitä eroa on hybridillä, ladattavalla hybridillä ja täyssähköautolla? Oletko törmännyt lyhenteisiin EV, HEV, PHEV, BEV?

Škoda esitteli ensimmäiset sähköä voimalinjassaan hyödyntävät automallinsa Bratislavassa, jääkiekon MM-kisojen yhteydessä. Uudet SUPERB iV ja CITIGOe iV tuovat Škodan mukaan eMobility-maailmaan.

SUPERB iV on Škodan ensimmäinen ladattava hybridimalli. SUPERB iV:ssä on 115 kW (156 hv) tehon tuottava 1.4 TSI -bensiinimoottori sekä sähkömoottori, jonka teho on 85 kW. Järjestelmän yhteisteho on dynaamiset 160 kW (218 hv). Akuston voi ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, seinälatauspisteestä tai hyödyntämällä ajon aikana bensiinimoottorin jarrutusenergian talteenottoa. Bensiinimoottoria apuna käytettäessä toimintamatka on 850 km.

SUPERB iV on Škodan ensimmäinen ladattava hybridimalli. SUPERB iV -mallissa on 115 kW:n (156 hv) tehon tuottava 1.4 TSI -bensiinimoottori ja sähkömoottori, jonka teho on 85 kW. Järjestelmän yhteisteho on 160 kW (218 hv).

CITIGOe iV on Škodan ensimmäinen täyssähköauto, jonka sähkömoottori tuottaa 61 kW:n tehon. Litiumioniakustolla saavutetaan WLTP-testisyklin mukaisesti jopa 265 kilometrin toimintamatka. Akusto voidaan ladata 80-prosenttisesti tunnissa 40 kW:n DC-pikalatauspisteessä CCS-latausjohdolla (Combined Charging System -latauspistokejärjestelmä).

ŠKODA CITIGOe iV on Škodan ensimmäinen täyssähköauto.

TÄYSSÄHKÖ, LADATTAVA HYBRIDI VAI HYBRIDI? BEV, PHEV, HEV, EV?

Autoilun sähköinen maailma vilisee juuri nyt sanoja, jotka eivät vielä kaikille ole ihan arkipäivää. Tässä pieni sanasto sähköisen automaailman perusteisiin.

Täyssähköauto eli BEV = Battery Electric Vehicle

Täyssähköautossa on sähkömoottori, joka käyttää voimanlähteenä pelkästään sähköä. Akusto ladataan tavallisesta sähköverkosta, jolloin tankkausasema voi olla joko kotona tai vaikkapa työpaikan tai kauppakeskuksen pysäköintipaikalla.

Ladattava hybridisähköauto eli PHEV = Plug-In Hybrid Electric Vehicle

Plug-in-hybridi eli kotoisasti plugari on latausmahdollisuudella varustettu auto, jossa osa käyttövoimasta saadaan sähköä pistokkeesta lataamalla, osa joko bensiini- tai dieselkäyttöisestä polttomoottorista. Tällöin esimerkiksi työmatka-ajo voidaan hoitaa kokonaan sähkövoimin ja pidemmillä mökkimatkoilla hyödyntää myös polttomoottoria.

Hybridi eli HEV = Hybrid Electric Vehicle

Hybridiautossa voimanlähteenä on yhdistetty sähkö- ja polttomoottori. Tekniikan tarkoituksena on alentaa ajoneuvon energiankulutusta ja päästöjä. Energiantuotanto perustuu polttomoottorin ja jarrutusenergian talteenottoon sekä hukkaenergian hyödyntämiseen. Hybridiautoa ei voi ladata sähköverkossa.

EV = Electric Vehicle

EV on kattotermi sähkökäyttöisille kulkuneuvoille. Tällä voidaan viitata useisiin sähköautoihin.

Dynaaminen VISION iV on Škodan seuraava askel kohti eMobility-aikakautta. Sähkökäyttöisestä ja nelivetoisesta crossover-coupésta löytyy tehoa 225 kW (306 hv).