3.12.2020
SÄHKÖINEN YKKÖNEN Sähköautoilu

Sitä on odotettu. Se on herättänyt huomiota. Se on jo hurmannut. Pian se on täällä. Uusi täyssähkö-katumaasturi ŠKODA ENYAQ iV saapuu Suomeen alkukesästä 2021.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA Auto

Täyssähköisen ENYAQ iV:n toimintamatka on jopa 531 km*.

Uusi ŠKODA ENYAQ iV -täyssähköauto käänsi maailman huomion itseensä, kun uutuus esiteltiin syyskuun alussa Prahassa. Tuotanto aloitettiin marraskuussa 2020 Škodan päätehtaalla Mladá Boleslavissa, ja ensimmäisiä autoja odotetaan Suomeen jo alkukesän aikana.

Täyssähkö-katumaasturi ENYAQ iV on Škodan ensimmäinen Volkswagen-konsernin sähköautojen skaalautuvaan MEB-perustekniikkaan pohjautuva automalli. MEB-perustekniikassa on rullalaudaksi kutsuttu pohjalevy, jossa akku sijaitsee tilaa säästäen auton pohjarakenteessa.

ENYAQ iV on monipuolinen, moneen menoon ja makuun sopiva uutuus, jolla taittuvat yhtä hyvin arkipäivän perusajot kuin pidemmätkin matkat. Aerodynamiikaltaan ENYAQ iV on katumaasturiksi erinomainen, mikä parantaa taloudellisuutta ja pidentää toimintamatkaa.

Alussa tarjolla kaksi vetovoimaista akku- ja tehoversiota

Uuden ENYAQ iV:n myötä Škoda ottaa ison harppauksen sähköllä liikkumisen maailmaan. Uutuus tulee alussa tarjolle kahden taloudellisen ja suorituskykyisen akku- ja tehoversion voimin. Molempien versioiden yhteydessä on aina takaveto, ja molemmat mallit tuovat sähköä elämään.

ENYAQ 60 iV:ssä on bruttokapasiteetiltaan 62 kWh:n (netto 58 kWh) akku, joka nostaa toimintamatkan jopa 410 kilometriin. Sähkömoottorin teho on 132 kW (180 hv) ja vääntö 310 Nm. Huippunopeus on 160 kilometriä tunnissa ja kiihdytys nollasta sataan onnistuu 8,7 sekunnissa.

ENYAQ 80 iV -malli on varustettu bruttokapasiteetiltaan 82 kWh:n (netto 77 kWh) akulla. Tämän takavetoisen malliversion toimintamatka on malliston pisin eli jopa 531 kilometriä. Sähkömoottorin teho on 150 kW (204 hv) ja vääntö 310 Nm. Malliversio kiihtyy nollasta sataan 8,5 sekunnissa ja huippunopeus on 160 kilometriä tunnissa.

Nelivetoinen ENYAQ 80x iV tarjoilee bruttokapasiteetiltaan 82 kWh:n akun (netto 77 kWh), 195 kW:n tehon (265 hv) ja 425 Nm:n väännön. Toimintamatka on ennakkotietojen mukaan jopa noin 460 kilometriä ja kiihtyvyys nollasta sataan 6,9 sekuntia.

Samalla, bruttokapasiteetiltaan 82 kWh:n (netto 77 kWh) akulla varustettu ENYAQ RS iV kiihtyy nollasta sataan vain 6,2 sekunnissa ja yltää huippunopeuteen 180 kilometriä tunnissa. Nelivetoinen malli tarjoilee 225 kW:n tehon (305 hv) ja 460 Nm:n väännön. Toimintamatka on yhdellä latauksella ennakkotietojen mukaan jopa 460 kilometriä. Tällä mallilla voi myös vetää enintään 1200 kg jarrullista perävaunua.

ENYAQ iV:n kattokaiteet ovat saatavilla joko hopeanvärisinä tai mustina, ja sivuikkunalistat krominvärisinä tai mustina. Ulkovärivaihtoehtoina on yksi perusväri ja seitsemän metalliväriä.

Pääjohtaja Thomas Schäfer, ŠKODA AUTO

”ENYAQ iV merkitsee Škodalle uuden ajan alkua. Uutuudella teemme sähköllä ajamisesta Simply Cleveriä: toimintamatkat ovat pitkät ja latausajat lyhyet, käyttö on helppoa ja hinta kiinnostava.”

Itsevarmuus ei jää huomaamatta

ENYAQ iV:n strategiset mitat ovat: pituus 4 649, leveys 1 879 ja korkeus 1 616 millimetriä. Kokonaisilme on itsevarma ja dynaaminen.

Huomio kiinnittyy mm. persoonalliseen Škoda-etumaskiin, jykevää ulkonäköä tehostaviin 19-21 -tuumaisiin vanteisiin sekä vahvamuotoiseen keulaan ja veistokselliseen konepeltiin. Lisää särmää tuovat saatavilla olevat Matrix LED -ajovalot.


ŠKODA-tyyliä uudella twistillä

Uutuus tarjoilee kattavan vakiovarustelun sekä täysin uudenlaisen lisävarusteiden valintakonseptin, jonka myötä sisätilojen designvalinnat korvaavat aiemmat sisustusvaihtoehdot. Tavoitteena on tuottaa hyvää oloa sekä tarjota luonnollisia ja ympäristövastuullisesti valmistettuja materiaaleja, kuten kierrätysmateriaaleja.

Varustelukonsepti kattaa erilaisia teemapaketteja, joiden lisäksi kaikkiin malliversioihin on tarjolla tiettyjä yksittäisiä lisävarusteita. Auton yksilöinti juuri omien mieltymysten mukaiseksi onnistuu kätevästi.

Sisustuksesi designvalinta voi olla malliversion mukaan moderni ja nuoren perheen kodin henkinen Loft, ympäristövastuullinen ja innovatiivinen Lodge, laatua ja tyyliä painottava Lounge tai klassista ylellisyyttä edustavat Suite tai ecoSuite.

”ENYAQ iV -mallissa olemme jalostaneet Škodalle tyypillistä keulailmettä. Kun tunteita herättävään muotokieleen yhdistetään häikäisevän vahvat piirteet, uutuus on todellinen katseenvangitsija.”

Lisää turvallisuutta ja mukavuutta

ENYAQ iV -malliin on saatavilla innovatiiviset uudet turvallisuus- ja avustinjärjestelmät, joiden ansiosta sähköisen katumaasturin turvallisuus on huippuluokkaa. Kuljettajan ja matkustajien suojana voi olla jopa yhdeksän turvatyynyä. LED-ajovalot ja LED-takavalot ovat vakiona.

Innovatiivisuutta edustaa tarjolla oleva Head Up -tuulilasinäyttö, joka heijastaa tietoja tuulilasille suoraan kuljettajan näkökenttään. Näytössä näytetään oleellisimpia tietoja kuten ajonopeus, tunnistetut liikennemerkit, avustinjärjestelmien tila ja navigoinnin opastus. Näytettäviä tietoja, niiden sijaintia, värejä ja kirkkautta voi itse säätää omien mieltymysten mukaiseksi.

Muotoilujohtaja Oliver Stefani, ŠKODA AUTO

Aina online ja nerokkaasti liitettynä

  • Nykyaikainen tietoviihdejärjestelmä perustuu uusimman sukupolven modulaariseen tietoviihdetekniikkaan, ja siinä on useita innovatiivisia online-tuettuja toimintoja.


  • Keskeisin komponentti on kojelaudassa vapaasti seisova, jopa 13-tuumainen kosketusnäyttö. Järjestelmää voidaan käyttää eleohjauksella tai Laura-puhekäyttöavustajalla (ei suomeksi).


  • Kuljettaja näkee tärkeimmät tiedot 5,3-tuumaisessa Digital Cockpit -mittaristossa, jossa on neljä näkymävaihtoehtoa.


  • MyŠKODA-sovelluksella voi esimerkiksi etäohjata kätevästi akun lataamista ja sisätilan lämmitystä tai jäähdytystä.


  • SmartLink-tekniikalla Android Auto, Apple CarPlay tai MirrorLink™ -yhteensopiva älypuhelin on mahdollista liittää auton tietoviihdejärjestelmään. Tämä onnistuu jopa langattomasti esimerkiksi Apple-laitteilla.

Saatavilla olevan pysäköintiavustimen entisestään laajennettujen toimintojen ansiosta auto hoitaa tuttuun tapaan pysäköinnin ohjaamisen, mutta pian se osaa pysäköitäessä myös jopa jarruttaa automaattisesti ja siten estää törmäämisen jalankulkijoihin tai esteisiin. Tulevaisuudessa auto voi myös oppia pysäköimään itse itsensä tutulle paikalle (opetettu pysäköinti), jonka lisäksi kuljettaja voi pysäköidä autonsa kätevästi vain esimerkiksi älypuhelinsovellustoimintoa käyttämällä (etäohjattu pysäköinti).

ENYAQ iV:n lataaminen

  • ENYAQ iV -täyssähköautoon on saatavissa kolme erilaista ŠKODA iV -kotilatauslaitetta: ŠKODA iV Charger, ŠKODA iV Charger Connect ja ŠKODA iV Charger Connect+.

  • Jokaiselle kotilatauslaitemallille on tarjolla asennuspalvelu.

  • ENYAQ iV:n saa ladattua myös julkisista DC-pikalatausasemista.

ENYAQ iV -mallistossa on tarjolla erilaisia sisätilojen designvalintoja. Eri tyylit tarjoavat hyvää oloa sekä luonnollisia ja ympäristövastuullisesti valmistettuja materiaaleja, kuten kierrätysmateriaaleja.

*Auton kulutukseen ja toimintamatkaan sähköllä vaikuttavat muun muassa sähköajon osuus, kuljettajan ajotapa, ajonopeus, lämpötila, keli- ja ajo-olosuhteet sekä auton kuormaus. Lisätietoja löydät skoda.fi-sivulta.

** Ennakkotieto