Seitsemäs ŠKODA Student Car -konseptiauto hahmottumassa: opiskelijat luovat ŠKODA Scalan pohjalta spider-mallin

Mladá Boleslav Seitsemännen ŠKODA Student Car -konseptiauton lähtölaskenta on alkanut: kunnianhimoisessa projektissa työskentelee ŠKODA-akatemian 20 opiskelijaa. He ovat päätyneet muotoilemaan ja rakentamaan ŠKODA Scalan pohjalta spider-tyylin avoautomallin. Škodan muotoiluosaston tiloissa Mladá Boleslavissa opiskelijat tapasivat Škodan muotoiluosaston johtaja Oliver Stefanin. Hänen ja hänen tiiminsä kanssa he piirsivät ensimmäiset ideansa paperille. Muotoilusuunnitelmiensa mukaisesti he rakentavat tämän vielä nimeä vailla olevan seitsemännen Student Car -konseptiauton, ja työn tulos esitellään yleisölle kesäkuussa. Nyt seitsemännen kerran toteutettava opiskelijaprojekti osoittaa jälleen kerran Škodan oman, yli 90 vuotta sitten perustetun ammattikoulun korkean tason.

Jo usean kuukauden ajan ŠKODA-ammattikoulun 20 opiskelijaa ovat erittäin motivoituneesti ja luovuuttaan näyttäen työskennelleet seitsemännen Student Car -konseptiauton parissa. Autosta tulee ŠKODA Scalaan pohjautuva spider. Koko projektin ajan tulevaisuuden kykyjen tukena ovat Škodan Mladá Boleslavissa sijaitsevan päätehtaan insinöörit ja kokeneet työntekijät esimerkiksi tuotekehityksen, rakennesuunnittelun, muotoilun ja tuotannon osastoilta.

Konseptiautonsa pohjaksi opiskelijat valitsivat perheautokokoluokan uuden Scalan, joka ensiesiteltiin vuoden 2018 lopulla ja jolla on tärkeä sija Škodan automallistossa. Opiskelijat ovat ilmaisseet halunsa tehdä Scalan selkeän puhtaista linjoista ja tunteisiin vetoavista muodoista spider-tyylisesti huomiota herättävämpiä ja auton dynaamisuutta korostavia.

Ammattikoulun opiskelijoiden vierailu Škodan muotoiluosastolla Mladá Boleslavissa oli tärkeä vaihe alkumatkalla kohti uuden, vielä nimettömän konseptiauton virallista esittelyä kesäkuussa 2020. Käyntinsä yhteydessä opiskelijoille tarjoutui tilaisuus seurata läheltä päämuotoilija Stefanin ja hänen tiiminsä päivittäistä työtä ja piirtää asiantuntijoiden tuella omat luonnoksensa tulevasta Student Car -konseptiautosta. "Tietokoneista ja simulaatioista huolimatta piirtäminen on edelleen oleellinen osa autojen muotoilijan työtä. Jokaisen kynänvedon myötä idea muuttuu todelliseksi. Luonnos on yksi monista vaiheista pitkässä ja kiehtovassa matkassa kohti uutta automallia", kertoo Škodan muotoilujohtaja Oliver Stefani.

Ensimmäisten hahmotelmiensa ja luonnostensa tekemiseen opiskelijat saivat apua ja arvokkaita vinkkejä Škodan muotoiluosaston työntekijöiltä, jotka he onnistuivat vakuuttamaan innokkuudellaan ja vastaanottavuudellaan. "Alusta alkaen kaikki projektin jäsenet osoittivat suurta innostusta ja päättäväisyyttä. Heidän luonnoksensa ovat aidosti vaikuttavia, minä todella tykkään ideasta", kehuu ŠKODA-automallien korimuotoilun koordinaattori Jiří Hadaščok.

Vuotuinen ŠKODA Student Car -konseptiautoprojekti osoittaa Škodan oman, Mladá Boleslavissa toimivan ja yli 90 vuotta sitten perustetun ammattikoulun korkean tason. Konseptiauton suunnitteleminen ja sitten rakentaminen on kaikkien koulutettavien opiskelun kohokohta. “Me kaikki olemme ylpeitä tähän projektiin osallistumisesta. Miten muuten opiskelija voi saada tilaisuuden siirtää omat ideansa ja visionsa auton muotoiluun ja suunnitteluun ja sitten lopulta todella sen auton rakentamiseen? Jo ensimmäisten luonnostemme piirtäminen oli valtavan hauskaa, ja siinä me opimme paljon Oliver Stefanilta ja hänen tiimiläisiltään,” kuvailee opiskelija Vojtěch Špitálský.

ŠKODA Student Car -konseptiauton rakentamisen perinne alkaa vuodesta 2014. Sen jälkeen ŠKODA-ammattikoulun opiskelijat ovat vuosittain saaneet itse suunnitella, muotoilla ja rakentaa ainutlaatuisen, hämmästyttävän konseptiauton. Joka vuosi nämä konseptiautot ovat ilmentäneet Škodan nuorien kykyjen luovuutta ja sitoutuneisuutta. ŠKODA Storyboard -artikkeli kertoo neljän edellisiin projekteihin osallistuneen opiskelijan tarinat ja esittelee kaikki aiemmat ŠKODA Student Car -konseptiautot.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki