10.3.2020
Simply Clever -ratkaisuja jo lähes sata vuotta Simply Clever

Uusia Simply Clever -ratkaisuja edustavat ovien automaattiset reunasuojukset.

Škodan Simply Clever -ratkaisujen pitkä historia juontaa juurensa 1920-luvulle. Autoilijan arkea helpottavia, kekseliäitä, käytännöllisiä ja yllättäviäkin ratkaisuja on jo yli 60.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA AUTO

Innovatiivisuus, kekseliäisyys ja autoilijan tarpeisiin keskittyvä suunnittelu ovat olleet Škodan tunnusmerkkejä alkumetreiltä asti. Jo alkuvuosina Škoda kehitti ratkaisuja, joita pidettiin nerokkaina ja yllättävän yksinkertaisina. Vuosikymmenien saatossa konseptia on kehitetty edelleen, ja näkyään se on vahva osa Škodan identiteettiä.

Kääntyviä selkänojia ja etupyörien suksia

Nykyisen nerokkuuden juuret ulottuvat 1920-luvun puoliväliin, jolloin esiteltiin Laurin & Klement / Škoda 110 -automalli. Sen edistyksellisyys perustui auton yksiosaiseen tikapuurunkoon ja 2950 mm:n akseliväliin. Avokattoisessa phaeton-mallissa oli enimmillään kolme penkkiriviä, joista keskimmäisen selkänoja voitiin kääntää alas, jolloin takamatkustajille vapautui lisää jalkatilaa.

Lisäksi auton tuulilasi kääntyi eteen, minkä ansiosta matkustajat saattoivat nauttia viilentävästä tuulenvireestä kuumina kesäpäivinä. Tavaratilaan ei tarvinnut varata erityistä paikkaa varapyörälle, sillä auton sivuille oli kiinnitetty kaksi varapyörää. Lisää käytännöllisyyttä tarjosi kaksipaikkainen hyötyajoneuvomalli, joka voitiin muuntaa nopeasti nelipaikkaiseksi perheautoksi.

Vuonna 1934 Škoda esitteli Popular-mallin, jossa auton moottori oli asennettu eteen ja vaihteisto taakse, mikä toi kuljettajalle ja etumatkustajalle enemmän jalkatilaa. Alun perin poliisin ja tullin käyttöön suunnitellusta autosta tuli tarjolle myös talvivarusteluversio, jonka irrotettavat sukset etupyörien alla ja lumiketjut vetävissä takapyörissä varmistivat, että auto eteni ongelmitta jopa lumisilla vuoristoteillä.

Nykyisen nerokkuuden juuret ulottuvat 1920-luvun puoliväliin, jolloin esiteltiin Laurin & Klement / Škoda 110 -automalli.

Superbin sateenvarjosta se sitten lähti

Nykyaikaisten Škoda-automallien tunnusmerkkinä vuodesta 2001 tunnettu Simply Clever -konsepti juontaa ensimmäisen sukupolven Superb-malliin, joka lanseerattiin vuonna 2001. Autossa oli tuolloin ensimmäistä kertaa joko vakiona tai siihen oli lisävarusteena saatavilla sateenvarjo.

Läpimurto tapahtui, kun Roomster-konseptiauto esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2003. Sen nerokkaat varusteet kuten säädettävät takaistuimet ja kääntyvät etuistuimet herättivät ihastusta. Yleisön innostus epätavanomaisia ja samalla käytännöllisiä ideoita kohtaan on rohkaissut kehittämään lisää uusia ratkaisuja.

Usein juuri ne pienimmät yksityiskohdat osoittautuvat hyödyllisiksi ja käytännöllisiksi arjen keskellä. Simply Clever -klassikoita ovat sateenvarjon lisäksi mm. tankin luukun sisäpinnasta löytyvä jääraappa renkaiden kulutuspintasyvyyden mittatulkilla höystettynä sekä pysäköintilipun pidike tuulilasin sisäpinnassa.

Fiksuja ja vieläkin fiksumpia ratkaisuja

Uusia Simply Clever -ratkaisuja edustavat ovien automaattiset reunasuojukset, jotka suojaavat autoa ja sen viereen pysäköityjä ajoneuvoja kolhuilta ja naarmuilta ovia avattaessa.

Tarkkaan mietitty ratkaisu on myös keskikonsolissa sijaitseva multimedialaiteteline. Se on oiva säilytyspaikka älypuhelimelle, pysäköintikortille, kolikoille ja avaimille. Oviverhoukseen sijoitetun kannellisen roskakorin ansiosta sisätila pysyy roskattomana. Tavaratilan välipohjan alla sijaitsevaa säilytystilaa hyödyntämällä myös tavaratila on helppo pitää siistinä ja hyvässä järjestyksessä.

Muita esimerkkejä nykyisistä Simply Clever -ratkaisuista ovat huomioliivien säilytyspaikat, joustava kiinnitysnauha ovitaskuissa, lumiharja sateenvarjon säilytyslokerossa kuljettajan oviverhouksessa, tavaratilan rullapeite, korttipidin Jumbo Box -kyynärnojassa ja irrotettava LED-taskulamppu tavaratilassa.

Škoda tarjoaa nerokkaita ratkaisuja myös liitettävyyden optimointiin. Mallista riippuen älypuhelimien ja tablettien muodostaminen laitepariksi auton järjestelmän kanssa onnistuu langattomasti tai moderneilla USB-C-liitännöillä kaikilta istuinpaikoilta käsin.

Käytännöllisyys ja helppokäyttöisyys

Kaikki esimerkit ilmentävät Škodan filosofiaa, jonka mukaan Simply Clever -ratkaisujen tulee aina olla käytännöllisiä ja helppokäyttöisiä. Ideat saavat alkunsa autoilijoiden ja myös Škodan työntekijöiden arjen tarpeista. Monet ratkaisut voivat vaikuttaa yllättävän yksinkertaisilta, mutta matka alkuperäisestä ideasta lopulliseksi tuotteeksi voi olla toisinaan pitkä ja hyvinkin työläs.

Irrotettava takakontin valaisin muuttuu näppärästi taskulampuksi.

Jokaisen varusteen on läpäistävä lukuisia kestävyys- ja rasitustestejä sen varmistamiseksi, että kaikki varusteet toimivat luotettavasti ja turvallisesti auton koko käyttöiän ajan. Hyvä esimerkki tästä on lasinpesunestesäiliön korkkiin integroitu suppilo. Tämä innovatiivinen varuste on tehnyt autoilijoihin niin suuren vaikutuksen, että se asennetaan nyt lähes kaikkiin uusiin Škoda-autoihin, minkä lisäksi se on myös saatavilla jälkiasennettavana alkuperäisenä Škoda-lisävarusteena.

Lue myös skodamagazine.fi:n muut Oletko huomannut? -jutut