ŠKODA AUTO sulki tehtaansa Tšekissä ainakin kahdeksi viikoksi koronapandemian vuoksi

Mladá Boleslav Koronavirus-pandemian vuoksi ŠKODA AUTO on Volkswagen-konsernia ja KOVO-ammattiliittoa konsultoituaan päättänyt keskeyttää autojen valmistamisen Tšekin tehtaillaan Mladá Boleslavissa, Kvasinyssä ja Vrchlabíssa eilen (keskiviikko 18.3.2020) kello 22.00 vähintään kahdeksi viikoksi. Tehtaiden tuotanto pysäytetään asianmukaisesti ja yhteistyössä alihankintaketjun kanssa. Tällä hetkellä tuotannon arvellaan käynnistyvän uudelleen 6. huhtikuuta. ŠKODA-automallien valmistaminen Kiinan tehtailla on käynnistynyt uudelleen. Intiassa ja Venäjällä autojen valmistaminen jatkuu suunnitelmien mukaisesti.

ŠKODA AUTON pääjohtaja Bernhard Maier sanoi tuotannon pysäyttämisestä: "Meillä on pelkästään Tšekin tehtaillamme 37 000 työntekijää, ja vastuumme heistä yltää tehtaanporttien ulkopuolelle. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen viruksen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmiin kuuluvien eli etenkin vanhempien ja huonompikuntoisten ihmisten suojelemiseksi. Useimmissa maissa myyntikanaviemme toiminta on myös vaikeutunut viranomaisten käynnistämien toimenpiteiden seurauksena."

ŠKODA AUTO kantaa huolta ja vastuuta työntekijöistään, asiakkaistaan, alihankkijoistaan ja myyntiorganisaatiostaan. Yhtiön hallitus on siksi päättänyt sulkea kolme tehdastaan Tšekin tasavallassa. Kaikki työntekijät saavat 70 prosenttia kuukausikeskipalkastaan tehtaiden sulkemisajalta (19.‒29. maaliskuuta 2020) sekä maaliskuun 30. päivän ja huhtikuun 5. päivän väliseltä ajalta 75 prosenttia. ŠKODA rahoittaa tästä haastavasta tilanteesta koituvien vaikeuksien yli pääsemistä aluksi omista varoistaan. Yrityksen ensisijainen tavoite on pitää koko henkilökunta palkallisena tehtaiden kiinniolon aikana. Kuten yhtiön hallituksen jäsenet korostivat, tässä vaiheessa kukaan ei tiedä tämän kriisin kaikkia vaikutuksia eikä kestoa. Teollisuus ja yritykset Tšekissä ovat valtavan taakan edessä. Siksi muiden Euroopan maiden tapaan tarvitaan valtiovallan tukea. Tästä asiasta ŠKODA AUTO käy ammattiliittojen kanssa yhteistyössä keskusteluja maan hallituksen kanssa. Koronavirus on jo vakavasti heikentänyt automyyntiä – osittain myös siksi, että jonkin maiden hallitukset ovat päättäneet sulkea vähittäiskauppasektorin. Joissakin maissa vain huoltopisteitä saa pitää avoinna, jotta autot tarvittaessa pysyvät liikkumiskykyisinä. ŠKODA AUTON koordinointitiimi valvoo ja arvioi jatkuvasti tilanteen kehitystä ja muutoksia. Yrityksen kaikkeen koronavirus-pandemiaan liittyvään päätöksentekoon osallistuvat myös lääketieteen asiantuntijat. Tuotanto ŠKODA-autoja Kiinassa valmistavilla SAIC Volkswagen -tehtailla (lukuun ottamatta Changshan tehdasta) on käynnistynyt uudelleen. Toistaiseksi ŠKODA-autojen valmistaminen Venäjällä jatkuu rajoituksetta. Autojen valmistaminen jatkuu myös Intiassa Aurangabadin tehtaalla, mutta tavallista huomattavasti pienemmällä kapasiteetilla. Tuotanto Punen tehtaalla Intiassa on keskeytyksissä. Tämä keskeytys on kuitenkin suunniteltu osa käynnistynyttä INDIA 2.0 -projektia, sillä tehtaalla tehdään uuden automalliperheen valmistamisen vaatimia muutostöitä.

Helkama-Auto Oy on osa Helkama-yhtiöitä. Helkama-Auto on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden maahantuoja Suomessa.

Communications Manager