28.8.2020
ŠKODA Cycling Cup taas vauhdissa Škoda Sponsoroi

Tämänvuotinen Velotour ajettiin Espoossa Rinnekodin maastoissa 16. elokuuta.

Pyöräilyn odotettu kisakausi pääsi käyntiin koronarajoitusten jälkeen elokuun alussa. ŠKODA Cycling Cupin ensimmäiset kisat on jo ajettu ja matka jatkuu nyt Kankaanpäähän, Poriin ja Tampereelle.

TEKSTI: Jarmo Paakkari / KUVAT: Tuomo Tuomala, Jari Birling, Krister Majander

ŠKODA Cycling Cupin ensimmäinen osakilpailu, SM-kortteliajo, ajettiin Oulun Terva-ajojen yhteydessä 1. elokuuta. Kortteliajo on nimensä mukaisesti kisa, joka ajetaan kaupungin keskustassa lyhyellä radalla. Oulussa radan pituus oli 1,9 kilometriä. Kisa on luonteeltaan tekninen ja ajorohkeutta sekä taitoa vaativa, koska se sisältää paljon kovavauhtisia ja tiukkoja kurveja.

Kauniissa kesäsäässä ajetun naisten kisan voitti Ida Sten (IK-32), mutta kovimman ajan pyöräili N-18 -sarjassa Anniina Ahtosalo (Korson Kaiku). Anniina kruunattiin myös sarjansa Suomen mestariksi.

Miesten Suomen mestariksi ajoi kotiradallaan Suomeen kymmenisen vuotta sitten muuttanut Vladyslav Makogon (GIF). Makogon saavutti viikonlopun aikana myös toisen Suomen mestaruuden ajaessaan kokkolalaisjoukkueen kanssa joukkueajon voittajaksi.

SM-kortteliajo ajettiin Oulussa. Kuva: Tuomo Tuomala

Helsinki Velotour Espoossa

Tämänvuotinen Velotour ajettiin Espoossa Rinnekodin maastoissa 16. elokuuta. Reitin pituus oli kymmenen kilometriä, jonka miehet kiersivät kymmenen ja naiset seitsemän kertaa.

Reitti sisälsi suomalaisittain erittäin vaativan ns. Rinnekodin nousun, joten kisa oli jo lähtökohtaisesti kova. Entistäkin vaativamman kisasta teki pyöräilijöiden niskaan porottanut loppukesän helle 25 asteen voimin.

Miesten kilpailun voitti kahden vuoden takainen Suomen mestari Anders Bäckman, jonka joukkue IBD Cycling teki matkan varrella erinomaista työtä voiton varmistamiseksi. Naisten kisa ratkesi Rinnekodin jyrkässä loppunousussa, jossa vahvin oli Anniina Ahtosalo (Korson Kaiku).

Helsinki Velotour Espoossa sisälsi erittäin vaativan nousuosuuden. Kuva: Jari Birling

SM-maantie Iso-Syötteellä

Koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen maantiepyöräilyn SM-kisa oli samalla yksi ŠKODA Cycling Cupin osakilpailuista. Kisa ajettiin vaihtelevissa olosuhteissa elokuun puolivälissä.

Kilpailu oli vaativuudeltaan yksi kauden rankimmista maantiekisoista. Nousumetrejä kertyi miehille hurjat 3600 ja naisille noin 1600. Kun maalikin oli kaksi kilometriä pitkän ja 165 vertikaalinousumetriä vaativan huipun päällä, kisa oli todellakin rankka.

Naiset ajoivat lauantaina hyvässä säässä 80 kilometrin kilpailun, jonka voittajaksi selviytyi Minna-Maria Kangas (IK-32). Hopeaa sai Hanna Joronen (IBD Cycling) ja pronssia Ida Sten (IK-32).

Sää toi sunnuntaina miesten 183 kilometrin kisaan oman elementtinsä: lämpötila oli 13–14 astetta ja vettä vihmoi lähes läpi kisan. Matkan aikana nähtiin aktiivista toimintaa ja useita irtiottoyrityksiä, mutta loppuratkaisu jäi viimeiseen kahden kilometrin nousuun, johon syöksyivät A-J Juntunen (Akilles Green Team), Ukko Peltonen (TWD-Länken) sekä Joonas Henttala (IBD Cycling).

Muutama sata metriä ennen maalia A-J Juntunen nykäisi ja onnistui jättämään muut taakseen ajaen maaliin Suomen mestarina. Hopealle kiri Ukko Peltonen ja pronssille Joonas Henttala.

Maantiepyöräilyn SM-kisa Iso-Syötteellä oli samalla yksi ŠKODA Cycling Cupin osakilpailuista. Kuva: Jari Birling

Naiset
1. Minna-Maria Kangas, IK-32
2. Hanna Joronen, IBD Cycling
3. Anniina Ahtosalo, Korson Kaiku

BMX:n Suomen mestaruudet ratkottiin 15. elokuuta Helsingin Kivistössä. Kuva: Krister Majander

BMX Racing SM, Helsinki

BMX:n Suomen mestaruudet ratkottiin 15. elokuuta Helsingin Kivistön erinomaisella radalla kesäisen helteen hemmotellessa kisailijoita ja katsojia. Miesten kisan voittajaksi ja Suomen mestariksi nousi Antti Laakkonen (BMXH). Naisissa voittopokaalin pokkasi Diana Sittnikow (BMXH).