1.3.2023
Škoda Enyaq – talviuimarin paras kaveri Ajankohtaista & Uutta

Enyaqin seisontailmastointi pitää auton lämpimänä uintireissun ajan.

Talvella riittää ulkosalla monenlaista aktiviteettia. Haettiinpä hyvää fiilistä, todellisia terveysvaikutuksia tai vain hupia, pulahdus kylmään veteen voi yllättää. Talviuinti on sopiva tapa pistää kehon endorfiinit jylläämään.

Teksti ja kuvat: Esko Tuomisto

Seisontailmastoinnin voi kytkeä päälle myös MyŠkoda-sovelluksen kautta.

Höyryävä vesi ja talvinen maisema on kiehtova yhtälö. Pikku pakkanen ja leppoisa pohjoisviima antavat järveen suuntavan uimarin hipiälle virkistäviä virikkeitä. Varsinaiseen auringonottoon olosuhteet eivät kannusta, mutta pikku pulahdusta avantoon on monen suomalaisen yhä vaikeampi vastustaa.

Talviuinti on nostanut suosiotaan. Suomen Ladun mukaan jo yli 700 000 suomalaista harrastaa lajia ja kiinnostus kylmissä vesissä pulikointia kohtaan on kasvussa. Talviuinnilla tarkoitetaan uimista alle 10 asteisessa luonnonvedessä. Avanto on itsestäänselvyys, jos jääkansi peittää uimapaikan.

Hyvältä vaikuttaa, avannolla ei ole ruuhkaa.

Jos autoilee rantaan, niin Škoda Enyaqin seisontailmastoinnin voi sipaista päälle jopa 30 minuutiksi, mikä riittää kattamaan mainiosti avantopulahdukseen kuluvan ajan. Auto ylläpitää säädetyn sisälämpötilan ja se on lähtiessä miellyttävän lämmin. Seisontailmastoinnin voi kytkeä päälle myös MyŠkoda-sovelluksen kautta, jos uintireissu venyy yli puolen tunnin.

Laiturin lämmitetty matto johdattelee uimarin hyiseen veteen.

Talviuinti sopii suomalaisille

Uskaltautuminen jäiden sekaan yhdistää kivalla tavalla extremen ja hauskanpidon. Sauna ja lumessä pyrähtely ovat suomalaisille tuttu kokemus. Näitä perinteitä myös talviaikaan Suomeen eksyneet turistit joutuvat usein kokeilemaan. Vastaanotto on vaihteleva: osa saattaa pitää, osa jopa rakastaa. Luultavasti ainakin avantoon asti uskaltautuneet pääsevät orastavasti jyvälle, mitä tarkoittaa hieman vaikeasti avautuva suomalainen käsite: sisu.

Viime vuosina talviuinti on kasvattanut suosiotaan myös Suomen ulkopuolella, kuten Kanadassa ja Norjassa. Ihmiset ovat ottaneet sen omakseen keinona parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiaan. Talviuinnin väitetään tutkimusten mukaan vähentävän stressiä ja parantavan kehon vastustuskykyä.

Uinnin jälkeen polku vie vaatteiden vaihtoon ja sitten lämpimään Enyaqiin.

Jos ei ole niin onnekas, että talviuintipaikka on omasta takaa, niin voi pistäytyä julkisella avannolla. Talviuintipaikkoja on Suomessa satoja. Niitä ylläpitävät kunnat, kyläyhdistykset ja talviuintiseurat.

Julkisilla talviuintipaikoilla voi olla jäsenmaksukäytäntö. Tällöin tarjolla on yleensä lämmitetty pukukoppi, jossa vaatteiden vaihtaminen on helppo suorittaa. Joissakin kohteissa voi olla mahdollisuus saunomiseen. Myös täysin maksuttomia uintipaikkoja on tarjolla.

Virallisilla uintipaikoilla avanto pidetään sulana kierrättämällä koneellisesti vettä.

Vaikka kevät kohta kolkutteleekin, vielä ehtii jalon harrastuksen pariin. Aina voi kokeilla avantouinnin autuutta. Paras ja turvallisin tapa lipua uuteen harrastukseen, on aloittaa se jo syksyllä. Pikku hiljaa kylmeneviin vesiin hivuttautumalla kehittyvät hyvät valmiudet kohdata talvinen avanto, paukkupakkasista piittaamatta.

Lämmin sähköauto vastaa talviuimarin toiveisiin.

Täyssähköinen Enyaq toimii mukavana kulkupelinä, jolla talviuinnin pariin on kepeä kurvailla. Auton voi lämmittää valmiiksi jo ennen matkaa uintikohteeseen. Perillä kohteessa karaistunut talviuimarikin osaa arvostaa auton edistyksellistä toimintoa: seisontailmastointia ja sen uinnin ajan ylläpitämää säädettävää sisälämpötilaa, kirkkaana pysyvää tuulilasia sekä sivuikkunoita.

Kyyti on kylmää vain avannossa.

Seisontailmastoinnilla voi ylläpitää Enyaqin lämmitystä jopa 30 minuutin ajan.