14.9.2016
ŠKODA Kodiaq haastaa kilpailijat Ajankohtaista & Uutta

Noin 700 toimittajaa 31 maasta aina Kiinaa myöten kokoontui Berliiniin Kraftwerkiin eli voimalaan odottamaan uuden Škoda Kodiaqin paljastamista. Uusi malli paljastettiin kansainväliselle lehdistölle 1. syyskuuta.

Škodan pääjohtaja Bernhard Maier kertoi syyn paikan valinnalle: Karhu kuuluu merkittävänä osana Beriinin symboliikkaan ja voimala kuvaa osuvasti Kodiaqin ominaisuuksia. Maier muistutti, että neljän vuoden kehitystyön aikana Kodiaqia on testattu vaativissa olosuhteissa yli miljoonan kilometrin verran. Yhtiön ensimmäiseen isoon katumaasturiin on ladattu kaikki Škodan perinteet ja tietotaito.

Auton on herätettävä myös tunteita. Sen takia muotoilun merkitys on Škodalla jatkuvasti kasvanut .

Tsekkiläistä kubismia
ja kristallin kauneutta

Teknisestä kehityksestä vastaava hallituksen jäsen Christer Strube korosti, että nykyisin edistyksellinen tekniikka ei enää yksin riitä asiakkaille, vaan auton on herätettävä myös tunteita. Sen takia muotoilun merkitys on Škodalla jatkuvasti kasvanut. Kodiaqin tyylikkkäistä ja tarkoituksenmukaisista linjoista löytyy Struben mukaan tšekkiläistä kubismia ja bohemialaisen kristallin kauneutta.

Uusi Kodiaq jatkaa nykyisten mallien filosofiaa, jossa autoon on saatu ulkomittoihin nähden mahdollisimman paljon tilaa. Useissa Škoda-malleissa on enemmän tilaa kuin kilpailijoissa, eikä Kodiaq tee sääntöön poikkeusta.

Lisävarusteena
kolmas penkkirivi

Uutuuden kori on 4 697 mm pitkä, 1 882 mm leveä ja 1 676 mm korkea. Siinä on mahtavat tilat viidelle matkustajalle Takana istuvat voivat muokata olonsa mieleisekseen, sillä takaistuimessa on 18 sentin pituussäätö ja sen selkänojan osissa on kallistuksen säätö. Lisävarusteena saa kolmannen rivin istuimet, jolloin matkustajia voi olla peräti seitsemän.

Tavaratilan koko vaihtelee matkustajamäärän mukaan. Kun kaikki kolme istuinriviä ovat käytössä voi vielä ottaa mukaan 270 litraa tavaraa. Viiden hengen kuormalla tila on peräti 720 litran kokoinen ja vain etuistuimia käytettäessä mukaan voi mukaan pakata vaikka pienen muuttokuorman. Silloin tavaratilan koko on huikea 2 065 litraa. Lisävarusteena saa eteen taittuvan etumatkustajan selkänojan, mikä mahdollistaa jopa 2,8 metriä pitkien esineiden kuljettamisen.

Škoda Kodiaq voi olla koko ajan yhdistettynä monipuolisiin mobiiliverkkopalveluihin ja oman auton kanssa pystyy keskustelemaan älypuhelimen sovelluksen välityksellä.

Täynnä elämää
helpottavia oivalluksia

Škoda Kodiaqissa on valtavasti autoilua ja elämää helpottavia oivalluksia, jotka toteuttavat ”Simply Clever” -ajattelua. Jo ennestään tuttuja ovat polttoainesäiliön luukkuun sijoitettu jääskrapa sekä etuovista löytyvät sateenvarjot. Sitä vastoin ovea avattaessa esijännitetyn jousen avulla ponnahtavat reunojen suojukset edustavat uutta ajattelua. Niiden ansiosta metallipinta ei osu seinään tai viereiseen autoon.

Kodiaqissa on valtava määrä turvallisuutta ja mukavuutta lisääviä varusteita, joiden luetteleminen vaatisi tilaa pienen novellin verran. Uusia Škodassa ennen näkemättömiä varusteita ovat Area View, joka antaa näkymän koko auton välittömään ympäristöön sekä monipuolisesti toimiva perävaunuavustin. Lisäksi Škoda Kodiaq voi olla koko ajan yhdistettynä monipuolisiin mobiiliverkkopalveluihin ja oman auton kanssa pystyy keskustelemaan älypuhelimen sovelluksen välityksellä.

Yli kuusisataa toimittajaa 31 maasta kokoontui Berliiniin Kraftwerkiin eli voimalaan seuraamaan Škoda Kodiaqin paljastamista.

Kilpailukykyiset
hinnat

Pariisin autonäyttelyssä virallisesti yleisölle esiteltävän Škoda Kodiaqin hinnat tullaan julkaisemaan vielä tämän vuoden puolella, minkä jälkeen alkaa ennakkomyynti. Škodaa maahantuovan Helkama-Auton markkinointi- ja tuotejohtaja Jussi Kostiainen ei vielä pysty kertomaan hintoja, mutta lupaa niiden olevan kilpailukykyiset: ”Uusi Kodiaq auttaa yhä useampaa suomalaista autoilijaa löytämään Škodan omakseen. Pääsemme ensimmäistä kertaa kilpailemaan maamme suosituimpien katumaasturien kanssa.”

Ensimmäiset Kodiaqit saadaan asiakkaille keväällä 2017. Valikoima on erittäin monipuolinen, sillä valittavana on kolme bensiini- ja kaksi dieselmoottoria, etu- ja neliveto, kuusivaihteinen käsivalintainen tai kuusi- tai seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto sekä kolme varustetasoa.

Uusi Kodiaq on valittavissa joko viisi tai seitsemän paikkaisena.

Teksti ja Kuvat: Toni Jalovaara