22.3.2019
ŠKODA KODIAQ RS ja jäätävä haaste Ajankohtaista & Uutta

ŠKODA Italia vieraili napapiirillä. Yksi auto. 1 417 kilometriä eikä senttiäkään kuivaa asvalttia. Napapiiri. 24 tuntia. ŠKODA KODIAQ RS kohtasi jäätävän haasteen.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA Auto

ŠKODA Italia päätti pistää sporttisen KODIAQ RS -katumaasturin äärimmäiseen testiin. Tehokas 240-hevosvoimainen moottori ja neliveto. Miten KODIAQ RS selviytyy napapiirin olosuhteista – jäisistä tienpinnoista, alle -20 °C:n lämpötiloista ja kovasta vastatuulesta?

Muiden KODIAQ-mallien tapaan KODIAQ RS etenee varmasti myös muualla kuin hyväpintaisilla teillä. Siksi syntyi idea viedä KODIAQ RS äärimmäisten olosuhteiden testiin, seikkailumatkalle napapiirin tuolle puolen, Rovaniemeltä Norjan Nordkappiin ja takaisin.

Haaste sisälsi myös aikarajoituksen eli matka piti taittaa alle 24 tunnissa, ja autoon sallittiin vain yksi muutos: talveksi tarpeelliset nastarenkaat. Osan videon ajokuvauksista toteutettiin suljetulla tieosuudella.

Tuntia ennen keskiyötä KODIAQ RS lähti taipaleelle Rovaniemeltä tavoitteena päästä perille Nordkappiin päivänvalossa. Se ei ole ihan niin helppoa kuin miltä se kuulostaa. Helmikuussa napapiirillä on päivänvaloa vain muutama tunti, joten suurin osa matkasta tehtiin pimeydessä. Raju lumisade ja jopa nopeuksiin yli 70 km/h yltynyt tuuli eivät nekään helpottaneet.

Auto ylitti Suomen ja Norjan välisen rajan neljältä aamuyöllä, ja matka jatkui hiljaisia maanteitä pitkin. Nordkappiin päästiin yhdeksältä aamulla. Siellä tehty tankkaus oli ainut pysähdys koko matkalla.

Aika riitti juuri ja juuri kuvien pikaiseen ottamiseen ennen paluumatkalle lähtemistä. Puoli neljältä iltapäivällä auto ylitti rajan Suomen puolelle, ja perille Rovaniemelle tultiin klo 20.17.

Kaikkiaan 1 417 kilometrin matka taittui melkein kolme tuntia alle asetetun 24 tunnin määräajan, ja keskinopeudeksi kertyi 67 km/h.

Lue lisää KODIAQ RS -mallista: Skoda.fi