31.7.2023
Škoda Motorsport ja suomalaiset osa 1: 1960-1963 Škoda Octavia TS Ralli

Škoda Motorsportin ja suomalaisten rallikuljettajien välille muodostui jo yli puolivuosisataa sitten yhteistyöosaamisen suhde, joka jatkuu tänäkin päivänä. Suomalaiskuljettajat ovat vuodesta 1960 kilpailleet ja toimineet lähes jokaisen Škoda-ralliautomallin kehitystyössä. Juttusarjan ensimmäisessä osassa ajetaan Škoda Octavia TS:llä.

Teksti Marko Mäkinen, Kuvat Marko Mäkinen ja Škoda Motorsport

Vuodet: 1960–1963
Automalli: Škoda Octavia TS
Tehdaskuljettaja: Esko Keinänen

Jo ennen ralliautoilun MM-sarjan syntyä (1973) rallihistoriamme ensimmäinen Suomen mestari Esko Keinänen kirjoitti suomalaiskuljettajien ja Škodan menestystarinaan ensimmäisen luvun.

Helkama-konsernin tytäryhtiön, Suomen Koneliike Oy:n, tuella Škoda Octavia TS:llä rallia ajanut Keinänen nosti koko Škoda-autotehtaan kansainvälisen ralliautoilun maailmankartalle, kun hän vuoden 1961 Monte Carlon rallissa voitti luokkansa ja ajoi Octavia TS:llä sensaatiomaisesti rallin yleiskilpailussa kuudenneksi. Seuraavan vuoden Monte Carlon rallissa Keinänen voitti Octavialla toistamiseen luokkansa.

Suomessa Keinänen voitti Škodalla muun muassa Helsinki-rallin yleiskilpailun kolmena vuonna 1960–1962 peräkkäin ja sijoittui nykyisessä Suomen MM-rallissa eli Jyväskylän Suurajoissa vuonna 1961 kolmanneksi ja seuraavana vuonna toiseksi.

Keinäsen taidot ralleissa perustuivat erinomaiseen reaktionopeuteen ja rajuun ajotapaan, joka asetti autot varsin kovalle koetukselle. Keinänen tunnettiin myös siitä, että hän söi ralliyönä raakaa voita, tehostaakseen pimeänäköään.

Esko Keinänen menestyi Škoda Octavia TS:llä Monte Carlossa ja hallitsi Škodalla 1960-luvun alun kotimaisia ralleja. Kuvassa Esko Keinänen ja Esko Väinölä ovat starttaamassa Škodallaan Tukholmasta vuoden 1961 Monte Carlo -ralliin.

Kuvassa Octavia TS vuosimallia 1962 eli samanlainen auto, jolla Esko Keinänen kilpaili vuosina 1960–1963.