22.5.2017
ŠKODA-perhe kasvaa jälleen – tervetuloa KAROQ Ajankohtaista & Uutta

Škodan odotettu uusi tulokas KAROQ näki päivänvaloin näyttävin menoin Tukholmassa 18. toukokuuta. Uutuusmallin myynti alkaa loppuvuodesta.

Teksti: Sari Okko / Kuvat: Esko Tuomisto

Kompaktien katumaastureiden kokoluokkaan syntyneen Karoqin nimi ja sen alkuperä vievät tänä keväänä ensiesitellyn Kodiaqin tavoin Alaskaan ja Alutiiq-heimon kieleen, jossa auto on ‘kaa’raq’ ja ‘ruq’ nuoli. Nuoli puolestaan on keskeinen osa Škodan merkkilogoa, jossa se kuvastaa automerkin dynaamista eteenpäinmenoa.

Škoda-perheen nuorimmaiselle annettu nimi on komeasti kahden merkityksellisen sanan vahva yhdistelmä. Samaan perheeseen kuuluvien nimien myötä Škodan nykyisille ja tuleville katumaasturimalleille saatiin yhdenmukainen nimistö.

KAROQ paljastettiin komein menoin Gustavsbergissä lähellä Tukholmaa 18.5.2017. Tulokkaan ensiesittelyä todisti paikan päällä noin 500 vierasta.

Tulokkaan strategiset mitat

Karoqin muotoilusta, korin linjoista ja mitoista huomaa, että kyseessä on täysin uusi automalli, jolla on vahva luonne. Dynaaminen muotoilu sisältää useita kristallimaisia elementtejä, jotka ovat tyypillisiä Škodan katumaasturimuotokielelle.

Pituutta tulokkaalla on 4,382 metriä, leveyttä 1,841 metriä sekä korkeutta 1,605 metriä. Pitkän 2,638 metrin akselivälin ansiosta Karoq näyttää jykevältä. Nelivetoisessa mallissa akseliväli on 2,630 metriä. Reilut ulkomitat koituvat luonnollisesti matkustajien eduksi.

Tavaratila vetää 521 litraa, kun takaistuimet ovat normaaliasennossa. Takaistuimien kääntäminen alas suurentaa tavaratilan 1 630 litraan. Mikäli Karoqin varustaa VarioFlex-takaistuinjärjestelmällä, tavaratilan koko on muunneltavissa välillä 279–588 litraa. Jos takaistuimet irrottaa kokonaan, tavaratila kasvaa peräti 1 810 litraan.

”Škodan tulevaisuus 2025 -strategian mukaisesti jatkamme mallistomme kasvattamista tulevina vuosina. Tässä kasvussa katumaasturimallistolla on suuri rooli”, Škodan pääjohtaja Bernhard Maier sanoi Karoqin julkistamistilaisuudessa.

Viisi tehokasta moottoria

Karoqiin on tarjolla viisi modernia moottorivaihtoehtoa: kaksi bensiini- ja kolme dieselmoottoria. Moottoreiden iskutilavuudet ovat 1.0, 1.5, 1.6 ja 2.0 litraa. Tehot asettuvat välille 85 kW (115 hv) ja 140 kW (190 hv).

Kaikissa moottoreissa on pakokaasuahdin, polttoaineen suoraruiskutus, start-stop-tekniikka sekä jarrutusenergian talteenotto. Kaikki moottorit täyttävät pakokaasun päästöstandardin EU6 -vaatimukset. Tehokkainta dieselmoottoria lukuun ottamatta moottoreiden yhteyteen saa 6-vaihteisen käsivalintaisen vaihteiston tai 7-vaihteisen DSG-kaksoiskytkin-automaattivaihteiston.

Kirkaslinssioptiikkaiset, kokonaan ledeillä toteutetut ajovalot on saatavilla Karoqiin Ambition-varustelusta alkaen.

Moottorin 2.0 TDI 140 kW (190 hv) yhteydessä autossa on aina neliveto ja 7-vaihteinen DSG-vaihteisto. Uudessa 1.5 TSI-moottorissa käytetään erityistä aktiivista sylinterilepuutustekniikkaa.

Karoqin hinnat julkistetaan syksyllä 2017.

Tarjolla erinomaista ajettavuutta

Karoqin alusta tarjoaa erinomaista ajettavuutta kaikenlaisissa olosuhteissa. Ambition-varustelusta alkaen on saatavilla ajoasetuken valinta, jonka vaihtoehdot ovat Normal, Sport, Eco ja Individual sekä nelivetomallissa lisäsi Lumi. Nelivetoisissa malleissa on käytettävissä niin ikään Offroad-tila, joka sovittaa auton ajo-ominaisuudet vaikeammassa maastossa ajamiseen.

Mukautuvan alustan säätöjärjestelmän Dynamic Chassis Control (DCC) ansiosta Karoqin alustasovituksessa on kolme vaihtoehtoa: Comfort, Standard ja Sport. DCC vaikuttaa auton aktiiviseen turvallisuuteen kytkemällä Sport-ajoasetuksen käyttöön nopeassa kaarreajossa. Siten järjestelmä parantaa ajovakautta ja pyörien pitoa sekä lyhentää jarrutusmatkoja.

Ajoasetuksen valinnan sisältävä DCC on saatavissa 1.5 TSI-bensiinimoottorin ja kummankin 2.0 TDI -dieselmoottorin yhteyteen nelivetoiseen autoon Ambition-varustelusta alkaen.

Karoq on ensimmäinen Skoda, johon saa vapaasti muokattavan digitaalisen mittariston. Kuljettaja voi itse valita, mitä tietoja mittaristo näyttää ja näyttönäkymän voi valita neljästä vaihtoehdosta.

Lisää turvaa ja mukavuutta

Innovatiiviset liitettävyysratkaisut nostava Karoqin kokoluokkansa kärkeen. Tietoviihdejärjestelmissä on edistykselliset toiminnot, käyttöliittymät ja kapasitiiviset kosketusnäytöt.

Tarjolla on neljä erilaista tietoviihdejärjestelmää: Swing- ja Bolero-audiojärjestelmät sekä Amundsen- ja Columbus -navigointijärjestelmät. Columbukseen on saatavissa trendikäs eleohjaus. Karoq-autoilijoiden ilona ovat myös uudet ŠKODA Connect -mobiilipalvelut.

Avustinjärjestelmät ovat škodamaiseen tyyliin monipuoliset. Ajomukavuutta lisääviä järjestelmiä ovat mm. pysäköintiavustin, kaista-avustin, liikenneruuhka-avustin ja perävaunun peruutusavustin. Turvallisuutta parantavat kaistanvaihtovaroitin, ennakoivan jalankulkijasuojan sisältävä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä Front Assistant sekä hätätila-avustin.

Karoqin kunniaksi ensi-illassa nähtiin ja kuultiin energistä ruotsalaista garage rockia, josta piti huolen suosittu Mando Diao -yhtye.