14.9.2021
ŠKODA pitää parhaiten jäännösarvonsa Ajankohtaista & Uutta

LeasePlanin yli 20 000 leasinghenkilöauton data vuosilta 2011–2021 kertoo, että käytetyt autot ovat nyt hintahuipussaan. Kun jäännösarvoja verrataan eri merkkien välillä, ŠKODA nousee selkeästi kärkeen.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT Esko Tuomisto

LeasePlanin selvityksen mukaan bensiini- ja dieselkäyttöisten leasingautojen jäännösarvo on vaihdellut melkoisesti 2010-luvulla. Tällä hetkellä jäännösarvo on varsin korkealla tasolla. Leasingasiakkaalle tietyn mallin korkea jäännösarvo tarkoittaa kilpailukykyistä kuukausivuokraa ja omalla autolla ajavalle kilpailukykyistä hyvityshintaa.

”Jäännösarvo on monen asian summa. Se koostuu kokonaisuudesta, johon vaikuttavat auton merkki ja malli, yleinen kysyntä uutena, vakiovarustelu, ominaisuudet ja erityisesti mielikuvat brändistä”, LeasePlanin kaupallinen johtaja Karri Andersson kertoo.

”Škoda on ollut pitkään Suomen rekisteröintitilastojen kärkipaikoilla, mikä ehdottomasti vaikuttaa jäännösarvoon. Škodalla on hyvin vakiovarustellut mallit, joilla on hyvä kysyntä myös käytettyinä. Nämä samat asiat nousevat esille kaikissa merkeissä ja malleissa, joilla on korkea jäännösarvo.”

Kun jäännösarvoja tarkastellaan eri merkkien välillä, viiden eniten myydyn merkin välillä on ollut koko vuosikymmenen ajan jonkin verran vaihtelua. Škodan ykkössijaa seuraavat nyt tasapäisesti Audi, Volvo ja Volkswagen, ja niiden perässä Ford.

Käytetyillä autoilla riittää kysyntää

Yritysautojen hallinnointi- ja rahoitusyhtiö LeasePlan hallinnoi maailmanlaajuisesti 1,9 miljoonaa ajoneuvoa yli 30 maassa. Suomessa yritys toimii yli 25 000 ajoneuvon kokemuksella. Tuoreen datan tarkastelussa olivat myyntihetkellä 24-59 kuukauden ikäiset leasinghenkilöautot, joilla oli ajettu 50 000–150 000 kilometriä.

Autojen jäännösarvot ovat heiluneet käyttövoimittain vuosien saatossa. Oma vaikutuksensa on ollut koronapandemialla, joka aiheutti pudotuksen vuoden 2020 alussa. Vaikutus kesti kutenkin vain hetken ja jäännösarvoissa palattiin pian tarkastelujakson korkeimmalle tasolle käytettyjen autojen kysynnän takia. Myös käyttövoimien murrosvaihe ja automarkkinoiden komponenttipula ovat vaikuttaneet asiaan.

”Murros on ollut suuri ja sen vaikutus kasvaa tulevaisuudessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että käytettyjen autojen markkinoilla kaikki käyttövoimat ovat vielä pitkään”, Andersson korostaa.

Lue lisää:

https://www.leaseplan.com/fi-fi/ajankohtaisia-autoilun-artikkeleita/auton-hankinta/kaytetyt-autot-hintahuipussaan/

LeasePlanin selvityksen mukaan Škodan jäännösarvo on tällä hetkellä selkeästi korkein.