22.6.2022
Škodan mekaanikkotrio valmistautuu elämänsä tilaisuuteen Ajankohtaista & Uutta

ŠKODA-mekaanikot Kimmo Korpi, Hanna Skantz ja Janne Mäenpää valittiin heinäkuussa Jyväskylässä ajettavaan Secto Rally Finland 2022 MM-kisaan.

Tässä he ovat: TGS Worldwide -tiimin ŠKODA-mekaanikot. Hanna Skantz, Kimmo Korpi ja Janne Mäenpää tähtäävät nyt tositoimiin Jyväskylässä 4.-7.8.2022 ajettavaan Secto Rally Finland MM-kisoihin.

TEKSTI SARI OKKO, KUVAT ESKO TUOMISTO

ŠKODA-maahantuoja Helkama-Auto Oy starttasi keväällä kilpailun, johon kutsuttiin kaikki ŠKODA-mekaanikot ympäri Suomen. Kilpailun tavoitteena oli löytää ŠKODA-mekaanikkoja TGS Worldwide -rallitiimiin Jyväskylässä ajettavan Secto Rally Finland MM-kisan ajaksi.

Osallistujat lähettivät kilpailun järjestäjälle huollon yhteydessä tehdyn Service CAM -tarkastusvideon, jossa he myös esittelivät itsensä ja perustelivat, miksi juuri heidän tulisi päästä mukaan. Koska korkealuokkaisia hakemuksia tuli paljon ja taso oli kova, valinta oli vaikea.

Voittajakolmikkoon valittiin lopulta Hanna Skantz, Kimmo Korpi ja Janne Mäenpää. Mekaanikot tapasivat ensi kertaa SM Pohjanmaa Rallin yhteydessä kesäkuussa Seinäjoella, jossa kolmikko pääsi tutustumaan toisiinsa ja perehtymään tuleviin tehtäviinsä. Varikolla muun muassa nähtiin, miten Emil Lindholmin ja Reeta Hämäläisen autoa huolletaan.

”Toista mahdollisuutta ei ehkä tule vastaan”

Keravan Laakkosella mekaanikkona työskentelevä Hanna Skantz (25 v) suoritti autoalan ammattitutkinnon vuonna 2015, josta lähtien hän on tehnyt unelmatyötään. ”En tiedä, mitä muuta voisin tehdä tai mikä muu työ olisi näin lähellä sydäntäni”, Hanna tuumii.

”Olen kuulemma pienestä asti sanonut haluavani mekaanikoksi. Ehkä asiaan vaikuttaa se, että sedällä oli aikanaan oma autokorjaamo silloisessa kotikaupungissani Pihtiputaalla sekä se, että isä ja äiti ajoivat jokamiesluokassa. Olen myös muutaman kerran toiminut palomiehenä kiihdytyskisoissa.”

Rallia Hanna seuraa mielellään, mutta ei haaveile kuljettajan urasta. Ensimmäiset rallimuistot vievät aikoihin, jolloin vanhempien mukana tuli pyörittyä ralliradoilla ja hiekkamontuissa. Ihan ensimmäinen rallimuisto liittyy siihen, kun pikku-Hanna istui isän kanssa kotisohvalla katselemassa rallia telkkarista.

”Mekaanikkokisaan lähdin mukaan, koska ajattelin, ettei toista vastaavaa mahdollisuutta ehkä tule elämässä vastaan.”

Hanna Skantzin työnkuvaan kuuluvat kaikki huoltopalvelut renkaiden vaihdosta korkeajännitetöihin. Jos yksi suosikki pitäisi valita, se olisi jakohihnan vaihto.

”Kun löytää ratkaisun haastavaan hommaan, se palkitsee ja kertoo onnistumisesta”, Janne Mäenpää tuumii.

Onhan se komiaa päästä kisoihin ruuvaamaan”

Raskasta metallia kuuntelevaksi automekaanikoksi itseään luonnehtiva Janne Mäenpää (29 v) valmistui ajoneuvoasentajaksi Kankaanpään ammattikoulusta vuonna 2012. Armeijan suorittamisen ja puimuritehtaalla työskentelyn jälkeen Janne sai työpaikan Porin Rinta-Joupista.

”Jonkun verran tuli isän autotallissa aikanaan ruuvailtua. Ammattikoulun vaihtoehdoista mekaanikon työt kiinnostivat eniten. En oikein näe itseäni missään muissakaan töissä. Mekaanikkona oppii uutta joka päivä eikä kahta samanlaista työpäivää olekaan”, Janne sanoo.

Jannelta löytyy Škodan HI-tech -koulutuksia sekä sertifikaatteja. Tämän päivän työnkuvaan kuuluu koko merkkihuollon repertuaari, mutta ehkä ne kiinnostavimmat työt huollossa liittyvät vian määrityksiin ja niiden selvittämiseen.

Rallimekaanikkokisaan Janne osallistui nähtyään ilmoituksen työpaikan kahvihuoneessa. ”Vielä en osaa oikein ajatella, mitä kaikkea odottaa, mutta onhan se komiaa päästä kisoihin ruuvaamaan.”

”Tämä on ainutkertainen mahdollisuus, jota ei kaikille tarjoudu”

Tampereelta kotoisin oleva Kimmo Korpi (26 v) valmistui Pirkanmaan ammattiopistosta ajoneuvoasentajaksi 2014. Se oli oikeastaan ainoa opintovaihtoehto, joka kiinnosti.

”Tykkäsin jo nuorena purkaa polkupyöriä, mopoja ja kaikenlaisia muita koneita ja laitteita, joita vain sain purkaa. Käsillä tekemisestä olen tykännyt aina. Viihdyn työssäni – kyllä se omalta jutulta tuntuu, kun on kiinnostavaa ja mielekästä tekemistä.”

Suomen Autohuollossa työskentelevä Kimmo tekee pääasiassa vaativia ja isoja projekteja sekä korkeajännitetöitä. Hän arvostaa työporukkaa ja jatkuvasti kehittyvää työtä, joka tarjoaa lähes päivittäin uusia haasteita. Se pitää mielen virkeänä.

Jyväskylän Secto-ralliin Kimmo lähtee odottavin meilin. ”Tämä on ainutkertainen mahdollisuus, jota ei kaikille tarjoudu eikä se varmasti ikinä unohdu. Kyllä se kisakiinnostuksesta jotain kertoo, että haluaa lähteä vapaaehtoisesti viikonloppuna ruuvaamaan”, Kimmo hymyilee.

”Kisoissa on hienoa päästä kokemaan, miten ja millaisella aikataululla töitä tehdään sekä päästä työskentelemään autojen kanssa, jotka on kehitetty rallikäyttöön”, Kimmo Korpi sanoo.