22.10.2019
Tässä tulevat uuden ajan mekaanikot Škoda Palvelee

”Olen erittäin tyytyväinen, että tulin hakeneeksi ja valituksi Škodan Trainee -ohjelmaan. Tässä hommassa oppii joka päivä jotain uutta”, Ollisamuli Mäkilä sanoo. Kuva: Mika Okko

Ollisamuli Mäkilä ja Rosa-Maria Isakoff kouluttautuvat uuden ajan ŠKODA-mekaanikoiksi. Vuoden mittainen koulutusohjelma tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja tien unelmien ammattiin.

ŠKODA-mekaanikkojen Trainee-ohjelma käynnistyi maaliskuussa 2019. Ohjelmaan valitut tekevät töitä Škoda-jälleenmyyntiliikkeissä samalla, kun oppivat uutta ja kehittyvät vahvoiksi autohuollon osaajiksi.

Koulutus pitää sisällään työpaikalla oppimisen ohella Škodan merkkikohtaisia koulutuksia ja verkkokursseja. Oppisopimusajalta opiskelijoille maksetaan palkkaa. Kaikkien aikojen ensimmäiset uuden ajan mekaanikot valmistuvat maaliskuussa 2020.

Ovi uuteen maailmaan

Turkulainen Ollisamuli Mäkilä (43 v) oli jo jonkin aikaa pohdiskellut perheen parissa työn vaihtoa. Kun ilmoitus ŠKODA Trainee -ohjelmasta osui yllättäen kohdalle, ajatus uudesta urasta lähti lentoon. Tilaisuuteen oli tartuttava.

”Olen ollut aina kiinnostunut autoista, joten heti tuli mieleen, avautuisiko tässä mahdollisuus päivittää omaa ammattitaitoa. Ajattelin, että jospa vanha ukkokin oppisi näin jotain uutta”, Ollisamuli nauraa.

Ollisamuli on suorittanut 1990-luvun alkupuolella raskaan kaluston kuljettajan/mekaanikon ammattitutkinnon. Armeijan jälkeen nuorimies ”eksyi hetkeksi” kännyköiden pariin Turusta Saloon, jossa hetki venähti 13 vuodeksi. Sittemmin Ollisamuli on mm. tehnyt laivan hyttejä ja varustellut hyötyautoja. Vapaa-aika on kulunut pitkälti kotipihalla autoja ruuvaillessa ja tuunatessa.

”Trainee-ohjelma on avannut ihan uuden maailman autoihin ja korjaamoelämään, joka on paljon muutakin kuin mekaanisten osien vaihtamista. On mielenkiintoista päästä tutustumaan uusimpaan teknologiaan ja tietotekniikkaan”, Turun Rinta-Joupin Autoliikkeestä oppisopimuskoulutuspaikan saanut Ollisamuli toteaa.

”Olen todella kiitollinen, että sain tällaisen ainutkertaisen tilaisuuden elämässäni.”

Rinta-Joupin Autoliikkeelle Trainee-ohjelma tuli sopivaan saumaan. ”Škoda-myynnin kasvu on aikaansaanut positiivista tarvetta lisätä työvoimaa, johon ohjelma tarjosi hyvän mahdollisuuden. Ollisamuli sopii meidän porukkaamme kaikin puolin erinomaisesti”, jälkimarkkinointipäällikkö Reima Vesalainen sanoo.

Rosa-Maria Isakoff ei voisi tehdä työkseen mitään muuta kuin sitä, mitä nyt tekee. Škodan Trainee-koulutusohjelma istuu unelma-ammattiin kuin nakutettu. Kuva: Mika Mäkinen

Vaikka eläkeikään asti

Rosa-Maria Isakoff (24 v) on mekaanikkona unelma-ammatissaan. ”Tässä työssä jokainen päivä on erilainen, haastava ja kiinnostava. Opittavaa riittää loppuelämäksi”, Rosa-Maria pohtii.

Jyväskylästä kotoisin oleva Rosa-Maria on ehtinyt toimia alalla ikäisekseen jo pitkään. Peruskoulun jälkeen Rosa-Maria valmistui ammattikoulusta autoasentajaksi, jonka jälkeen hän työskenteli useamman vuoden autoasentajana merkkiliikkeessä ja puolisentoista vuotta myös traktorimekaanikkona. Työpaikkojen välissä Rosa-Maria suoritti armeijan lentokonemekaanikkona Tikkakoskella.

Mistä tämä kaikki mekaanikkointo oikein kumpuaa? ”Olen ollut pikkutytöstä lähtien mukana autohommissa. Se tulee veren perintönä”, Rosa-Maria vastaa.

Kun Rosa-Maria kuuli Trainee-koulutusohjelmasta, hän päätti kokeilla onneaan. Rosa-Maria tuli valituksi ja paikka löytyi Jyväskylän Laakkoselta.

”Lähiopetuspäivinä olemme saaneet mm. huoltokoulutusta, sähköturvakoulutusta, hätä- ja ensiapukoulutusta sekä ilmastointikoulutusta. Lisäksi suoritamme nettikursseja, ja tietenkin opimme koko ajan töitä tehdessä. On kiinnostavaa perehtyä Škodan maailmaan perinpohjaisesti.”

Korjaamopäällikkö Marko Yli-Kankahila on tyytyväinen Trainee-ohjelman antiin. ”Olemme ajatelleet, että Rosa-Maria olisi meillä eläkeikään asti”, Yli-Kankahila toteaa.

”Se on ihan hyvä suunnitelma”, Rosa-Maria hymyilee.