4.2.2019
TERVETULOA TAIDEMATKALLE Kuvassa

ŠKODA František Kupkan näyttelyn yhteistyökumppanina.

Tšekkiläinen taiteilija František Kupka (1871–1957) tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina. Pariisin ja Prahan kautta Helsinkiin rantautuvaa laajaa näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa.

Kansainvälinen suurnäyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle. Pariisissa pitkän uran tehneen taidemaalarin näyttelyn kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan ja sen monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua.

Seitsemällä vuosikymmenellä maalanneen Kupkan kerrotaan olleen loputtoman kiinnostunut maailmasta, taiteesta ja ihmisen kokonaisvaltaisesta kehityksestä. Hän sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa. Maalauksissa voikin aistia rytmin ja liikkeen.

Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Tuotannosta löytyy symbolistisia teoksia, anarkistilehtien kuvituksia, avaruudellisia värisommitelmia, vauhdikasta futurismia, koneromantiikkaa sekä matemaattisen tarkkoja maalauksia ja tilallisiksi värisommitelmia.

František Kupka: Teräs juo II (1927–1928). Centre Pompidou, Musée national d’art moderne / Centre de création industrielle, Paris, talletus, Marseille, musée Cantini. © ADAGP, Paris. Kuva: © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / image Centre Pompidou.

František Kupka 22.2.-19.5.2019
Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, Helsinki

Sivun yläkuvassa näkymä näyttelystä Kupka, Pioneer of abstraction Grand Palais’sa, Pariisissa. Näyttelyarkkitehtuuri: Véronique Dollfus.