6.4.2021
Tiedätkö autosi arvon? Škoda Palvelee

Jäännösarvo kertoo auton arvon säilymisestä markkinoilla. Monen tekijän yhteenlaskettuun summaan vaikuttavat niin kokemukset, mielikuva brändistä kuin auton elinkaarikustannukset.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT Esko Tuomisto

Autovista Group -konserniin kuuluva Autovista Oy on Euroopan johtava autoalan tiedon ja ennusteiden toimittaja. Yritys on tuottanut erilaisia informaatiopalveluja, kuten automarkkina-analyysejä ja jäännösarvolaskentaa autoalalle yli 30 vuoden ajan.

Käytännössä Autovista arvioi hinnat lähes kaikista Suomen markkinoilla myynnissä olevista käytetyistä autoista. Työtä tehdään paitsi valtakunnallisesti, myös yhä enemmän muissa maissa, mikä mahdollistaa vertailun.

”Käytetyn auton jäännösarvo kertoo auton jäljellä olevan arvon eri-ikäisenä ja erilaisilla ajomäärillä. Laskenta pohjautuu tarkkaan tilastolliseen mallinnukseen, jonka perusteella nähdään sekä jälleenmyyntiarvot että ominaisuudet, jotka vaikuttavat hintaan”, Nordic Senior Analyst Jere Sillanpää kertoo.

Monen asian summa

Laskelmissa lähdetään liikkeelle hintatiedosta. Kun käytetyn auton hinta suhteutetaan uuteen, saadaan jäännösarvo, joka on uuden auton arvo vähennettynä arvon alenemalla.

Auton arvon säilymiseen vaikuttavat mm. auton vuosimalli, ikä ja ajetut kilometrit. Tärkeitä tekijöitä ovat niin ikään asiakkaiden keskuudessa vallitsevat kokemukset ja mielikuva brändistä sekä elinkaarikustannukset, kuten rahoituskulut, verot, takuut, tehdyt huollot, käyttövoima ja vakuutukset.

”Jäännösarvoon vaikuttavat myös kuluttajien arvot, tietoisuus ympäristöasioista sekä vähäpäästöisiä autoja suosiva päästöpolitiikka”, Sillanpää toteaa.

ŠKODA pärjää hyvin

Jäännösarvo kiinnostaa kuluttajia, sillä arvon säilyminen on yksi auton valintaan vaikuttavista tekijöistä.

”Hyvin arvonsa säilyttävät merkit ja mallit ovat yleensä suosittuja segmenteissään. Jäännösarvo on tärkeä myös yksityisleasing-asiakkaille, sillä vaikka käyttäjä ei omistaisikaan autoa, jäännösarvo voi vaikuttaa kuukausimaksuun ja siten myös kysyntään”, Sillanpää sanoo.

”Jäännösarvo vaihtelee mallien ja voimalinjojen mukaan, mutta yleisesti voidaan sanoa, että Škodan automallien jäännösarvot pärjäävät Suomen markkinoilla hyvin. Brändin vaikutus on volyymimerkkien joukossa kärkipäätä.”