Tomas Niemi haastajana ŠKODA Cycling Cupin finaaliin

ŠKODA Cycling Cupin finaali starttaa sunnuntaina 20.9. klo 12 Pyynikin perinteikkäällä reitillä. Vasta 16-vuotias Tomas Niemi lähtee haastavaan kisaan kovin odotuksin.
TEKSTI Jyrki Lepistö / KUVA Tapio Niemi

Rosendahl GP -nimeä kantavan kisan reitti on sama, jota on kierretty vuosikymmeniä sitten moottoripyörillä ja pikkuformuloilla. Pyörän päällä kilpailu on jo neljäskymmenes. Runsaan kolmen kilometrin kierrokseen mahtuu kilometrin mittainen nousu, joka noustaan kaksikymmentä kertaa.

Tomas Niemi lähtee mukaan haastamaan vanhempia Elite-luokan lähtöön. Niemeltä on lupa odottaa hyvää suoritusta, sillä nuoresta iästään huolimatta tamperelaisella on kokemusta kansainvälisistä kilpailuista.

Kolmisen viikkoa sitten Niemi ajoi etappiajon Tšekeissä, jossa oli mukana 12 maata, 153 ajajaa ja kaikki ikäluokan huiput. Niemi oli parhaimmillaan seitsemäs etapilla ja lopputuloksissa 17. Tanskassa tuli joukkuekilpailun voitto. Ulkomaiset kilpailut Niemi ajaa belgialaisjohtoisessa Cannibal Teamissa.

Niemeä valmentaa hänen isänsä Tapio Niemi , joka on itsekin ollut kansainvälisen tason pyöräilijä. Valmentajana hän on valinnut saman tien kuin muutama lajissa huipulle maastamme päässyt urheilija.

”Olemme lähteneet omin päin Eurooppaan ajamaan kilpaa. Kansainvälisissä lähdöissä ajetaan paljon kovempaa ja mukana on isompia lähtöjä kuin Suomessa. Huipulle pyrittäessä on mielestäni pakko toimia näin. Miesten lyhyemmät kilpailut toimivat hyvänä harjoituksena Suomessa”, Tapio Niemi kertoo.

ŠKODA Cycling Cupin finaali on jännittävä, sillä miesten kokonaispisteissä Anders Bäckman (IBD Cycling) ja Riku Övermark (Jurvan Voima) ovat tasapisteissä. Naisisissakaan peli ei ole vielä selvä. Minna-Maria Kankaalla (Team Toni&Toni) ei ole varaa epäonnistua: finaalissa jaetaan korotetut pisteet ja ainakin teoriassa kolmella pyöräilijällä on voiton avaimet käsissään.