24.1.2020
Tulevaisuuden auto on kuin olohuone Kuvassa

Auton sisätiloissa käytetyt materiaalit tekevät vaikutuksen. Suunnittelijoiden tavoitteensa on saada autoilija tuntemaan olonsa yhtä mukavaksi kuin kotona. Tervetuloa kurkistamaan tulevaisuuteen.

TESTI JA KUVAT: ŠKODA Auto

ŠKODA Design Värit & Verhoilut -tiimin suunnittelijat vastaavat auton sisätilojen, kuten istuimien, oviverhouksien ja kojelaudan, toteutuksesta.”Kun uutta autoa suunniteltaessa ulkopuolen ja sisätilojen muodot on saatu sovittua, alkaa meidän tiimimme työ. Päätämme siitä, millaiset materiaalit, struktuurit, tekstuurit ja värit sopivat parhaiten uuden auton luonteeseen ja kokonaisilmeeseen. Varmistamme yhdessä sisätilasuunnittelijoiden kanssa, että muotoilu yksityiskohtineen ja materiaalit ovat toistensa kanssa yhteensopivat”, tiimikoordinaattori Kateřina Vránová kertoo.

”Tehtävämme on aina yrittää sisällyttää autoon uusia materiaaleja sekä keksiä uusia tapoja ja menetelmiä niiden työstöön ja käsittelyyn.

Kateřina Vránová toimii ŠKODA Design Värit & Verhoilut -tiimin tiimikoordinaattorina.

Stefan Webelhorst työskentelee ŠKODA Design Värit & Verhoilut -tiimissä.

Meidän pitää myös saada saman automallin eri varusteluversioiden materiaalit erottumaan toisistaan”, Kateřinan työkaveri ja tiimiläinen Stefan Webelhorst sanoo.

”Olemme jatkuvasti yhteydessä alihankkijoihimme. Testaamme uusia teknisiä keinoja, jotta saamme selville, onko haluamamme mahdollista toteuttaa järkevin kustannuksin”, Kateřina lisää.

Tyylikkään ulkonäön lisäksi uusien materiaalien on täytettävä laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Tämän takia toisinaan menee kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin uusien materiaalien kehityksessä päästään
sarjatuotantoautoon.

Materiaalien 3D-tulostus tuo autojen sisätilojen suunnitteluun uusia mahdollisuuksia.

Uutta tulevaisuuden trendejä seuraten

Värit & Verhoilut -tiimin suunnittelijat seuraavat tarkasti ajan ilmiöitä ja hahmottelevat tulevaisuuden trendejä. Nykysuuntauksessa työhön vaikuttavat etenkin luonnonmateriaalien kasvava suosio, modernien teknologioiden hyödyntämiseen, kestävän kehityksen mukainen toiminta, tuotanto ja kierrätys sekä toiminnallisuuden ja sporttisuuden yhdistäminen.

ŠKODA Design Värit & Verhoilut -tiimin suunnittelijat päättävät, millaiset materiaalit ja värit sopivat parhaiten uuden auton luonteeseen ja kokonaisilmeeseen.

Kateřina ja Stefan ennustavat luonnonmateriaalien käytön kasvavan auton sisustuksessa huomattavasti. Villa ja pellava tulevat istuinverhoiluihin ja puun käyttö lisääntyy.

Suunnittelijat testaavat myös täysin uusia materiaaleja sekä moderneja teknisiä mahdollisuuksia ja suunnitteluprosesseja, kuten materiaalien 3D-tulostusta tai kankaan tasokonekudontaa.

Stefan sanoo, että valolla ja valojenkäytöllä on autojen sisätilojen tulevaisuudessa huomattava merkitys. Tämä ei tarkoita vain tunnelmavalaistusta, vaan nyt valo löytää tiensä myös materiaalien sisälle. Esimerkkinä on tiimiläisten toteuttama tuoli, jonka verhousrakenteesta löytyy led-valotekniikkaa.

Tulevaisuudessa suunnittelijat panostavat myös materiaalien kuoseihin, joita voidaan jo nyt toteuttaa 3D-tulostimella. Uusilla tekniikoilla voidaan jopa suunnitella, minkä muotoinen rei’itys käytettäviin materiaaleihin toteutetaan, kuten istuintuuletuksellisten istuimien verhoiluun. Jokaisella rei’ällä voi olla oma muotonsa.

Tasokonekudonta tarkoittaa kankaan kudontatapaa, jossa työkappale vaiheittain käännetään.

Valitse autoon haluamasi designratkaisut

”Tulevaisuudessa auto on kuin olohuone”, Stefan ennustaa. Hän uskoo, että tulevaisuus on sähköautoissa ja autonomisesti ajavissa autoissa, jotka suovat auton kuljettajalle ja matkustajille mahdollisuuksia käyttää autossa istumiseen kuluvaa aikaa uusilla tavoilla.

Kehitysennusteet mielessä suunnittelijat hakevat inspiraatiota muun muassa aidoista olohuoneista sekä asumiseen ja kodin sisustamiseen liittyviltä messuilta. ”Meidän pitää tunnistaa heräävät trendit ja viestiä niistä muiden osastojen työkavereidemme kanssa”, Kateřina korostaa.

Tulevaisuuden autoissa on paljon enemmän sijaa yksilöimiselle kuin tänä päivänä. Moottorin kokoon ja tehoon sekä auton varusteluversioon ja perinteisiin lisävarusteisiin rajoittuvan valinnan vapauden sijasta asiakkailla on jatkossa runsaammin mahdollisuuksia valita autonsa sisätilaan haluamansa designratkaisut.

Värit & Verhoilut -tiimiläiset ovat toteuttaneen tuolin, jonka verhousrakenteessa on käytetty led-valotekniikkaa.

Kierrätyksessä jäte matkaa nolla kilometriä

Suunnittelun nykysuuntauksiin kuuluvat ympäristöarvot ja kierrätettyjen materiaalien käyttö. Škoda-automalleissa käytetäänkin pian istuinverhoiluja, jotka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Pehmeä ja lämmin fleece puolestaan soveltuu kierrätettynä korvaamaan istuimien sisällä käytettävän pehmustevaahtomuovin.

Värit & Verhoilut -tiimille kierrätyksessä tärkeä periaate on ”jätteen matka nolla kilometriä”. Tämä tarkoittaa sitä, että jätteet kierrätetään siellä, missä ne syntyvät eikä niitä kuljeteta toiselle puolelle maapalloa ”ympäristöä kunnioittavaan käsittelyyn”.

Luonnollisia materiaaleja edustaa muun muassa Piñatex, joka on ananaspuun lehtikuidusta valmistettu kangas. Sisustuskankaissa käytetään myös soijasta tai maissista saatuja värejä.

Suunnittelijat ottavat huomioon ihmisten kasvavan kiinnostuksen vegaanisuuteen. Nykyisiä keinonahkoja ei juurikaan erota aidosta nahasta olipa kyse siitä, miltä se näyttää tai tuntuu. Värit & Verhoilut -tiimiläisille materiaalien tuntu onkin se juttu. Vaikka käytettäisiin edistyksellistä tekniikkaa, materiaaleja ja niiden ominaisuuksia on aina päästävä myös hypistelemään käsin.

Piñatex on ananaspuun lehtikuidusta valmistettu kangas.