13.5.2017
Uusi Škoda Octavia – edistyksellisyyden ytimessä Koeajossa

Škoda Octavia Combi 1.4 TSI Style DSG Autom.

Tällä kertaa koeajossa on aika paneutua suosion salaisuuteen. Mikä olisikaan parempi väline siihen kuin Suomen myydyin auto?

TEKSTI: ŠKODA Auto / Kuvat: Vesa Eskola

Octavia on suomalaisten kestosuosikki. Viime vuonna se oli Suomen myydyin automalli, sillä Octavioita rekisteröitiin yhteensä 5 531 kappaletta. Suosio pistää miettimään uudistuneen Octavian koeajoon valmistauduttaessa. Sitä ei voi kysymättä itseltään, mikä tekee juuri tästä autosta niin suositun.

Jämerä ja määrätietoinen

Kierros uuden Octavian ympäri miellyttää silmää. Auton muotoihin on löytynyt jälleen lisää terävyyttä. Maski on itsevarmempi, uudistuneet ajovalot katsovat eteenpäin ilmeikkäästi. Octavian muotokieli on selkeä ja komea, mutta ei liian pramea. Octavia istuu hyvin suomalaiseen maisemaan.

Terävät linjat jatkuvat auton perään, ja farmarikori vetoaa järkeen. Pitkä akseliväli luo auton sivulinjaan dynamiikkaa ja viestii samalla hyvistä sisätiloista. Octavia näyttää myös sopusuhtaiselta: se on isohko auto näyttämättä liian isolta. Muutosten myötä Octavia Combin pituus on kasvanut lähes 4,67 metrin mittaan.

Astuminen sisälle autoon vahvistaa ulkomuotojen luomaa tunnetta. Erittäin asialliseen ja toiminnalliseen ohjaamoon on saatu pienillä asioilla lisättyä sopivasti ylellisyyden tunnetta. Škoda osaa tasapainoilun käytännöllisyyden ja tunteiden välillä.

Erityisesti pisteitä tulee uudesta 9,2-tuumaisesta ja kirkaslasipintaisesta kosketusnäytöstä, joka piirtää todella terävästi ja jonka grafiikka miellyttää silmää. Myös sisätilojen uusi valaistus kohottaa tunnelmaa auton sisällä.

Koeajoauton sisustuksen vaaleat sävyt avartavat tilan tuntua entisestään. Lisäksi istuimien verhoilun materiaali tuntuu hyvältä. Yhdessä ison sähkötoimisen panoraamakattoikkunan kanssa sisätiloihin tulee valoisa ja kodikas tunnelma. Tässä autossa on helppo viihtyä.

Vahva, vaivaton ja turvallinen

Laajasta Octavia-mallistosta koeajossa oli 1.4 TSI DSG-vaihteistolla. Voima tulee esiin herkästi ja sitä on tarjolla erittäin laajalla kierrosalueella. Eteneminen on hyvin joustavaa. Moottorin kanssa hyvin yhteen pelaava 7-nopeuksinen DSG-vaihteisto korostaa vaivattomuuden tunnetta.

Octavian ratissa ergonomia on erinomainen, sillä kaikki on hyvin käsillä. Arkea helpottavat varusteet tekevät ajamisesta helppoa. Esimerkistä käy mukautuva vakionopeudensäädin, joka sopeuttaa oman auton vauhdin muun liikennevirran rytmiin. Pisteitä tulee myös mukautuvasta alustan säädöstä, josta voi hakea ajamiseen sporttisempaa tai letkeämpää fiilistä oman maun mukaan.

Suomesta löytyy hyvin monenlaisia teitä, joten on mukavaa, kun iskunvaimennus sopeutuu niillekin. Octavia istuu tiessä erittäin tukevasti.

Ohjaamo on siisti ja asiallinen: kaksivärinen kojelauta ja vaalea sisustus avartavat tilan tuntua.

Arjen huoletonta luksusta

Autoilijat arvostavat arjen luksusta. Niinpä myös autoihin halutaan mukavuutta ja turvallisuutta. Tämä korostuu erityisesti Škodan kohdalla, koska lisävarusteet ovat sopivan hintaisia. Moni Škoda-kuljettaja ajaa autolla, jossa hinta-laatu -suhde on kohdillaan ja josta löytyvät kaikki premium-herkut.

Kesän lähestyessä sitä haluaa unohtaa talven, mutta lämmitettävä tuulilasi ja ratti ovat Suomessa jos missä mukavuusvarusteita. Sama pätee Style-varustetasossa vakiona olevaan kaukovaloavustimeen, jonka avulla auto vaihtaa automaattisesti lähivaloilta kaukovaloille ja takaisin liikennetilanteen mukaan.

Koska suomalaiset viettävät paljon aikaa autoissaan, hyvät yhteydet ovat monesti tarpeen. Mikäli uudistuneessa Octaviassa on navigaattori, sen mukana tulee aina Infotainment Online -palvelu, joka tarjoaa reaaliaikaisen yhteyden mm. liikennetietoihin. Parhaat ajoreitit on helppo suunnitella etukäteen jo kotona ja siirtää autoon ŠKODA Connect -palvelun avulla.

Arjessa navigoiminen on helppoa, kun kamera tunnistaa nopeusrajoitukset ja näyttöön saa katunäkymän siitä, mitä perillä odottaa.

Huolettomuutta liikkumiseen tuo Care Connect, jonka avulla auto soittaa vakavan onnettomuuden sattuessa automaattisesti hätänumeroon. Vastaavasti teknisen vian iskiessä palvelun avulla saa suoraan yhteyden Škodan suomenkieliseen asiakaspalveluun. Nettiyhteyden ansiosta ŠKODA Ajoturva -palvelun ihmiset voivat nopeasti tarkistaa autoon tulleen vian. Nämä ovat asioita, joiden merkitys korostuu pitkien etäisyyksien maassa.

Olemme perillä, joten näissä kodikkaissa tunnelmissa koeajo on helppo lopettaa hyvillä mielin. Tunnelmat kertovat, että uudistunut Octavia on suosionsa ansainnut .

Yksi Octavian vahvuuksista löytyy takaluukun takaa: Combin tavaratila vetää perusasennossaan 610 litraa ja laajenee aina 1 740 litraan.