1.2.2023
Valoisasti pimeässä – joko tunnet Matrix LED -ajovalot? Ajankohtaista & Uutta

Joko tunnet Matrix LED -ajovalot, joiden ansiosta jopa pimeällä on kirkasta ja matkanteostasi tulee yhä turvallisempaa?

Tekstit ja valokuvat: Škoda Auto, Video: Esko Tuomisto

Matrix LED -ajovalot mahdollistavat erinomaisen näkyvyyden kauas eteenpäin ja tien molemmille sivuille. Kun järjestelmä havaitsee vastaantulevan ajoneuvon, osa Matrix LED -ajovalojen ledeistä sammutetaan hetkellisesti vastaantulevan kuljettajan häikäistymisen estämiseksi. Samalla palavat ledit varmistavat, että pientareet sekä mahdolliset jalankulkijat ja eläimet näkyvät selvästi. Kun ohitat heijastavan kohteen, kuten liikennemerkin, se varjostetaan valokuviosta, jotta et itse häikäisty. Nerokasta.

Näin se toimii

Škoda-automallien Matrix LED -ajovalojen matriisitoiminto voidaan kytkeä päälle tai ottaa pois käytöstä auton tietoviihdejärjestelmän asetusten kautta, josta valotoiminto löytyy nimellä dynaaminen valoavustin.

Matriisitoiminto säätelee valokuviota ja sammuttaa yksittäisiä valosegmenttejä tuulilasin yläosaan asennetulta monitoimikameralta saatavaan kuvaan perustuen, varjostaen valokuviosta pois jopa useita havaittuja kohteita samanaikaisesti.

Joidenkin Matrix LED -ajovalojen yhteydessä (riippuen automallista) on lisäksi joka sään valot sekä erityiset sivuvalot, jotka toimivat sumuvalojen tavoin sisältäen perinteisiä sumuvaloja leveämmän valokuvion. Joka sään valot parantavat tienpinnan valaistusta erityisesti huonoissa ajo- ja sääolosuhteissa.

Matrix LED -ajovalot mahdollistavat erinomaisen näkyvyyden kauas eteenpäin ja tien molemmille sivuille. Vastaantulijan kohdatessa järjestelmä varjostaa vastaantulevan ajoneuvon automaattisesti, jolloin kaukovaloilta ei tarvitse vaihtaa lähivaloille.

Koska Matrix LED -ajovalojen valokuviosta varjostetaan heijastavia kohteita ja valonlähteitä (esim. liikennemerkit ja ajoneuvot), kaukovalot voidaan pitää jatkuvasti päällä. Matriisitoiminto kytkeytyy pois käytöstä automaattisesti, kun autolla saavutaan katuvalaistulle tieosuudelle ja kytkeytyy takaisin päälle, kun autolla poistutaan katuvalaistuksen alueelta.

Muistathan, että matriisitoiminnollakin on rajoituksensa – esimerkiksi tilanteessa, jossa järjestelmä ei tunnista vastaantulevien ajoneuvojen valoja huonon sään rajoittaessa sen toimintaa.

Alla olevalla videolla käy ilmi Matrix LED -ajovalojen toiminta tien valaistuksen muuttuessa katuvaloin valaistuilta osuuksilta valaitsemattomille osuuksille.

Matriisitoiminto kytkeytyy pois käytöstä automaattisesti, kun autolla saavutaan katuvalaistulle tieosuudelle ja kytkeytyy takaisin päälle, kun autolla poistutaan katuvalaistuksen alueelta.