13.2.2017
Varmista autosi talvilomakunto Ajankohtaista & Uutta

Talvilomakausi alkaa olla parhaillaan, joten auton matkakunnon tarkistaminen on juuri nyt paikallaan. Varautuminen kylmään ja liukkauteen tekee hyvää niin autolle kuin matkustajille.

TEKSTI: SARI OKKO / KUVAT: ŠKODA Auto

Turvallisen talviautoilun perustana on auton kunto. Tärkeää on myös kuljettajan ajotaito ja asennoituminen. Talvikeleihin voi lähteä rennoin mielin, kun auto on kunnossa, varusteet pakattu oikein ja lomailijoilla stressitön mieli.

Riittävästi virtaa

Tarkista, että auton akku on hyvässä kunnossa ja siinä on riittävästi virtaa kylmäkäynnistyksiä varten. Jos talvella ajetaan paljon lyhyttä matkaa ja käytetään lämmityslaitteita, akku saattaa hyytyä. Näin voi käydä esimerkiksi hiihtokeskuksissa, joissa siirrytään mökistä rinteeseen useitakin kertoja päivässä. Akun kunnon voi parhaiten tarkistaa omassa ŠKODA-merkkikorjaamossa. Huomioi myös lämmittimen sopiva käyttöaika.

Pitoa renkaisiin

Talvirenkaat ovat Suomessa pakolliset talvikuukausina joulukuun alusta helmikuun loppuun. Turvallisen talviajon perustana ovat hyväkuntoiset talvirenkaat, joiden urasyvyyden tulisi olla minimisään lain mukaan kolme millimetriä. Nastarenkaissa on syytä tarkistaa myös nastojen kunto. Hanki uudet renkaat, kun urasyvyys pienenee noin viiteen millimetriin.

Huolehdi jarruista

Tarkista jarrunesteen määrä säiliössä ja vaihdata se huolto-ohjelman mukaisesti. Varmista autosi jarrujen toiminto huollattamalla auto määrävälein valtuutetussa merkkiliikkeessä. Näin pidät jarrulaitteet toimintakuntoisena.

Öljyt ja muut nesteet

Hyvälaatuinen öljy voitelee moottorin nopeammin ja helpottaa auton käynnistämistä. Autoilijan on syytä varmistaa myös jäähdytin- ja pesunesteen pakkaskestävyys, sillä liian laimeat nesteet voivat jäätyessään rikkoa muun muassa säiliön ja letkuja.

Tankkaa oikein – autosi ja itsesi

Kesädiesel voi aiheuttaa ongelmia jo muutamasta pakkasasteesta alkaen, joten autoilijan kannattaa ryhtyä tankkaamaan talvidieseliä tai arktista polttoainetta heti, kun niitä on saatavilla.

Pitkillä ajomatkoilla kannattaa huolehtia myös kuljettajan tankkaamisesta. Taukopaikalla nautittu raskas ateria ei ole se paras vaihtoehto kuljettajan vireystilan kannalta. Valitse mieluummin kevyt välipala ja pidä riittävä määrä taukoja parin tunnin välein.

Näe ja tule nähdyksi

Tarkista auton lämmityslaite ja lasinlämmitin. Ne tekevät matkasta miellyttävän sekä pitävät jään ja huurteen poissa tuulilasista. Kunnolliset pyyhkimet ja jäänestoliuos pitävät tuulilasin puhtaana. Muista lasien puhdistus myös sisäpuolelta. Tarkista, ettei takkeja tai matkatavaroita ole pakattu ilmanpoistoventtiilien päälle.

Huolehdi näkyvyydestä tarkistamalla myös polttimot ja valaisimien puhtaus sekä ajamalla ajovalot päällä. Pöllyävässä pakkaslumessa saa käyttää näkyvyyden parantamiseksi takasumuvaloja. Tarkasta taukopaikalla myös takavalojen näkyvyys lumisissa olosuhteissa.

Pakkaa oikein

Lomamatkoilla tavaraa kertyy mukaan runsaasti. Sattumanvaraisesti täyteen sullottu tavaratila voi osoittautua vaaralliseksi, mutta huolellisesti pakatut ja kiinnitetyt matkatavarat ovat yllättävissäkin tilanteissa turvallisia matkakumppaneita.

Pakkaa raskaimmat esineet tavaratilan perälle mahdollisimman alas, eteen ja keskelle. Mitä paremmin tavarat on kiinnitetty, sitä paremmin ne pysyvät paikoillaan. Hyödynnä tavaratilassa olevat koukut, kuormansidontalenkit ja verkot.

Kuorma ja rengaspaineet

Kattokuorma suksibokseineen vaikuttaa auton ajettavuuteen. Turhan usein suksiboksi asetetaan auton toiseen reunaan, jolloin auton painopiste voi muuttua toispuoleiseksi.

Rengaspaineet on aina tarkistettava normaalia raskaamman kuorman mukaisesti. Oikea rengaspaine vaikuttaa polttoaineen kulutukseen ja päästöihin tehden autoilusta taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää. Tiedot oikeista paineista löytyvät auton ohjekirjasta.

Ajotapa kelin mukaan

Tärkein talvikauden turvallisuustekijöistä on kuljettajan asennoituminen muuttuneeseen ajokeliin. Suomen talvi on vivahteikas ja tarjoaa haastetta tiellä liikkujille kitkan muuttuessa merkittävästi lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin. Rauhallisella ja ennakoivalla ajotavalla säästytään monilta vaaratilanteilta. Muista turvaväli.

Varaudu kuitenkin

Autoon on hyvä varata hätätilanteiden varalta sopivat varusteet. Pidä autossa varalla ainakin apukäynnistyskaapelit, lämpimät varusteet, huopa, ensiaputarvikkeet, lumilapio, heijastinliivi, tulitikkuja, taskulamppu toimivine paristoineen sekä syötävää. Varoituskolmiota ei kannata jättää kaikkien matkatavaroiden pohjalle.

Muista ŠKODA Ajoturva 24 h

ŠKODA Ajoturva on voimassa teknisen vian aiheuttamissa tilanteissa koko huoltovälin ajan, mikäli auton huollot on tehty Škoda-merkkihuollossa ja huoltokirjasta löytyy voimassaoleva Škoda Ajoturva -leima. Maksuttomiin peruspalveluihin kuuluu 24 h -tiepalvelun lisäksi mm. matkaseurueen kuljetus vikapaikalta, mikäli auto vaatii korjaamotoimenpiteitä. Lisäksi on mahdollista saada käyttöön sijaisauto kolmeksi päiväksi maksamalla vain polttoainekulut.