20.1.2020
VIELÄKIN FIKSUMPI Ajankohtaista & Uutta

ŠKODA Connect LITE tuo digitaalisen maailman herkkuja autoihin, joissa niitä ei vielä ole. Connect LITE on suunniteltu vuoden 2008 jälkeen valmistettuihin Škodiin. Sovellus on suomenkielinen.

Autojen verkottuminen on kuuma trendi. ŠKODA Connect LITE tuo digitaalisen maailman herkkuja ja uusia mahdollisuuksia myös jo olemassa oleviin autoihin, joissa niitä ei vielä ole.

TEKSTI: Jani Kiviranta / KUVAT: ŠKODA Auto

Haluaisitko käyttää autosi lisälämmitintä puhelimella mistä ja milloin vain? Unohditko, minne pysäköit autosi? Haluaisitko päivittää autosi polttoainekustannusten seuraamisen tai ajopäiväkirjan pidon ruutuvihosta digitaaliseen aikaan? Olisiko mukavaa, jos huolto tekisi aloitteen, kun autosi määräaikaishuolto lähestyy? Haluaisitko hyödyntää autosi keräämää dataa ajotapasi analysointiin?

Jos vastasin yhteenkin kysymykseen kyllä tai ehkä, sinun kannattaa jatkaa lukemista.

Nykyisten Škodien liitettävyysratkaisu

Tuttu kysymys: ”Voisinko saada ŠKODA Connectin autooni jälkikäteen?” Vastaus on ollut tähän asti ei, sillä ŠKODA Connect -onlinepalvelut ovat olleet saatavilla vain tehdasasennuksena uusiin Škodiin.

Nyt kysymykseen on antaa toinenkin vastaus: ŠKODA Connect LITE. Se on tarkoitettu nimenomaan jo olemassa oleviin autoihin ja sen asentaminen sekä autoon että puhelimeen on erittäin helppoa. Tarvitset vain autoon DataPlugin, jonka voit hankkia lähimmästä ŠKODA-liikkeestä. Lisäksi tarvitset puhelimeen ŠKODA Connect LITE -sovelluksen, jonka saat ilmaiseksi Android- tai iOS-puhelimesi sovelluskaupasta.

DataPlug liitetään auton diagnostiikkaporttiin (OBD2), mikä sijaitsee useimmissa ŠKODA-malleissa kojelaudan alla rattiputken vasemmalta puolelta. Sovellus opastaa kaiken eteenpäin.

Yhteys nerokkaasti Bluetoothilla

Bluetooth-yhteys puhelimen ja DataPlugin välille muodostetaan ensimmäisellä kerralla suoraan ŠKODA Connect LITE -sovelluksella, ei puhelimen asetuksissa. Tämän jälkeen yhteys syntyy aina automaattisesti, vaikka sovellus olisi pois päältä, kunhan puhelimen Bluetooth on aktiivisena.

ŠKODA Connect LITEn Bluetooth-yhteys jättää puhelimen normaalit Bluetooth-yhteydet vapaaksi, joten esimerkiksi puhelut ja musiikin kuuntelu autossa Bluetooth-yhteydellä toimivat aivan normaalisti.

Ajopäiväkirja kätevästi käsissäsi

ŠKODA Connect LITE -sovellus tallentaa ajot reitteineen, aikoineen ja osoitteineen. Kun tähän yhdistetään sovelluksen ajotyylin analysointi sekä polttoaineen kulutusseuranta, auton käytöstä kasvaa varsin kokonaisvaltainen tietopaketti.

Jos puhelin ei jollakin matkalla ole mukana, ajon perustiedot voi lisätä sovellukseen jälkikäteen käsin. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä mahdollisuus merkitä matkakohtaisia muistiinpanoja sekä luokitella erilaiset ajot (kuten yksityinen ja työajo), koossa on tietopaketti, josta saat kätevästi tulostettua pdf-tiedostoksi haluamasi ajopäiväkirjan kaikilla olennaisilla tiedoilla.

Ajopäiväkirjaa pitäville ŠKODA Connect LITE on siinäkin mielessä kiintoisa, että se on kertahankinta ilman aika- tai käyttöperusteisia lisenssimaksuja. Auton vaihtuessa LITE seuraa kätevästi mukana pelkällä DataPlugin siirrolla uuteen autoon. Sovellus tunnistaa automaattisesti uuden auton ja tekee sille oman autoprofiilin sovellukseen. Jos käytössä on useampi auto rinnakkain, sekään ei ole ongelma, sillä yhteen sovellukseen voi olla yhdistettynä useampi DataPlug.

Kaikki sovelluksen keräämät tiedot ovat niin ikään turvassa, sillä ne voi varmuuskopioida ŠKODA Connect LITEn palvelimelle joko automaattisesti tai aina halutessaan. Näin tiedot ovat turvassa vaikka puhelimelle tapahtuisi vahinko. Puhelimen vaihtuessa tiedot palautetaan uuteen puhelimeen palvelimelta ja käyttö jatkuu siitä, mihin se edellisellä puhelimella jäi.

Automaattisesti huoltoon

ŠKODA Connect LITEen sisältyy autoilun arkea entisestään helpottava ”Huoltokäyntisuunnittelu”. Sovellukselle voi antaa luvan lähettää ennalta valitulle huollolle automaattisesti tieto lähestyvästä määräaikaishuollon tarpeesta. Huolto saa näin kaiken tähän liittyen tarvittavan tiedon ja on asiakkaaseen yhteydessä huoltoajan sopimiseksi.

Vastaavasti sovelluksella voi myös oma-aloitteisesti lähettää huoltopyyntöjä, jos esimerkiksi mittaristoon syttyy jokin huollon huolenpitoa edellyttävä merkkivalo. Tässäkin tapauksessa huollolle välittyvät tiedot autosta helpottavat kommunikointia ja sujuvoittavat asian käsittelyä.

Auton polttoainetoimisen lisälämmittimen käytön LITE-sovelluksella mahdollistavan dfreeeze-yksikön suositushinta on 310 euroa. Yksikkö myydään vain asennettuna. Saat asennustarjouksen Škodaasi ŠKODA-huollostasi.

Lisävarusteena lisälämmittimen ohjaus

ŠKODA Connect LITE -sovellus tarjoaa mahdollisuuden etäohjata auton polttoainetoimista lisälämmitintä, oli se sitten tehdasasennettu tai jälkikäteen autoosi lisätty. Tämä on houkutteleva ominaisuus erityisesti silloin, kun lisälämmittimen oman kauko-ohjaimen kantama ei riitä.

Autoilijan kannalta lämmittimen ajastustoiminnot voi olla mukavampi asettaa milloin tahansa sovelluksen kautta kuin autosta. Ominaisuutta varten tarvitaan erillinen ohjausyksikkö, jonka saa hankittua autoon asennettuna omasta ŠKODA-liikkeestä.

Mikä DataPlug?

ŠKODA Connect LITE:n tarvitseman DataPlugin suositushinta on 59 euroa. Se on saatavilla kaikista ŠKODA-huolloista tai tämän linkin kautta ŠKODA Shopista.

• DataPlug on auton diagnostiikkaporttiin asetettava laite.

• DataPlug kerää autosta parametritietoa ja lähettää sen reaaliaikaisesti puhelimeen ŠKODA Connect LITE -sovelluksen käyttöön.

• DataPlug ei tallenna tai jalosta mitään tietoa, vaan muisti sekä äly sijaitsevat sovelluksen päässä.

• DataPlugin voit hankkia lähimmästä ŠKODA-liikkeestä.

• ŠKODA-liikkeesi henkilökunta auttaa sinua käyttöönotossa.

Mihin se sopii?

ŠKODA Connect LITE on yhteensopiva lähes kaikkien Škodien kanssa alkaen valmistusvuodesta 2008. Tarkat tiedot löytyvät osoitteesta: www.skoda.fi/skoda/skoda-connect-lite
Katso myös ŠKODA Connect LITE liittää auton älylaitteisiin: skoda.fi