Yllättävä, käytännöllinen ja Simply Clever: ENYAQ iV on sähköautoilua ŠKODA-tyyliin

Mladá Boleslav Tunteisiin vetoava, taloudellinen ja sähköistävä: uusi ŠKODA ENYAQ iV on merkittävä vaihe Škodan sähköllä ajamisen strategiassa. Se on Škodan ensimmäinen sarjatuotantomalli, joka pohjautuu Volkswagen-konsernin täyssähköautojen MEB-perustekniikkaan. Se yhdistää Škodalle ominaiset vahvuudet kuten suuret sisätilat ja tunteisiin vetoavan muotoilun hauskaan ja ympäristövastuulliseen autolla liikkumiseen. Valittavissa on kolme akkukokoa ja viisi tehoversiota. Täyssähkö-katumaasturimalli valmistetaan Škodan päätehtaalla Mladá Boleslavissa.

ŠKODA AUTON pääjohtaja Bernhard Maier: "ENYAQ iV merkitsee Škodalle uuden aikakauden alkua. Se on E-Mobility-avauksemme keulakuva. Sillä me teemme sähköllä ajamisesta Simply Cleveriä, koska toimintamatkat ovat pitkät ja latausajat lyhyet. Samalla ENYAQ iV tarjoaa kaikki tyypilliset ŠKODA-vahvuudet kuten erinomaisen väljät sisätilat, erottuvan muotoilun ja mainion toiminnallisuuden. Ensimmäinen Volkswagen-konsernin sähköautojen skaalautuvaan MEB-perustekniikkaan perustuva täyssähköautomme valmistetaan päätehtaallamme Mladá Boleslavissa. Se on tärkeää tehtaan tulevaisuuden ja tehtaan tarjoamien työpaikkojen varmistamiseksi".

Ensimmäinen MEB-pohjainen ŠKODA: mainio arjen ajoihin ja ympäristövastuullinen, hauska ajettava

Uusi ENYAQ iV on tyypillinen ŠKODA, mutta voimalinjaltaan täysin uusi ja erilainen. Škodan ensimmäinen täyssähköautojen skaalautuvaan MEB-perustekniikkaan pohjautuva auto soveltuu myös pitkille matkoille, sillä sen WLTP-kulutusmittauksen mukainen toimintamatka on jopa 500* kilometriä, ja sen akun voi pikaladata. Auton rakenneratkaisujen ansiosta suunnittelijoiden on ollut mahdollista loihtia ŠKODA ENYAQ iV:n sisätilat täysin uudenlaisiksi. Matkustajille ja matkatavaroille on auton kompakteihin ulkomittoihin nähden erinomaisen paljon tilaa. Muotoilu on sekä tunteita herättävä että moderni. Lisäksi ENYAQ iV:ssä on huippuluokan liitettävyysmahdollisuudet ja tietoviihdejärjestelmät, sekä tietenkin Simply Clever -ratkaisut aitoon ŠKODA-tapaan.

Škodan ensimmäinen täyssähkö-katumaasturi on 4648 mm pitkä, 1877 mm leveä ja 1618 mm korkea. Akseliväli on 2765 mm ja tavaratilan tilavuus 585 litraa. Tavaratilan kuormauskorkeus on katumaasturimalliksi matala, minkä ansiosta painavampienkin tavaroiden kuormaaminen on helpompaa.

ENYAQ iV valmistetaan Mladá Boleslavissa

ŠKODA ENYAQ iV on Volkswagen-konsernin MEB-perustekniikan ensimmäinen automalli, joka tehdään muualla kuin Saksassa. ENYAQ iV valmistetaan Škodan päätehtaalla Mladá Boleslavissa samalla tuotantolinjalla kuin skaalautuvaan MQB-perustekniikkaan pohjautuvat polttomoottoriautomallit.

* Kaikki mainitut arvot ovat ennakkotietoja

ŠKODA ENYAQ iV:n sarjatuotanto käynnistyy vuoden 2020 lopulla. Lanseeraus eri maissa on suunniteltu alkuvuoteen 2021. Alkuvaiheessa myyntiin tulee Founder’s Edition -erikoismalli, jossa on erikoisvarustus ja muista ENYAQ-malleista erottuva ulkonäkö. Sitä tullaan valmistamaan 1895 kappaleen rajoitettu erä kunnioittamaan Škodan perustamista vuonna 1895 ja siitä kulunutta 125 vuotta.

Tarjolla kaksi vetotapaa, kolme akkukokoa ja viisi tehoversiota

Perusmalleissa on taakse asennettu moottori ja takaveto. Tämä rakenneratkaisu luo tekniikan sillan Škodan automallien historiaan. Tehokkaimmissa malleissa on eteen asennetulla toisella sähkömoottorilla toteutuva neliveto. Tehokkaimmalla ŠKODA ENYAQ iV -mallilla voidaan vetää jopa 1200 kilon perävaunua. Ympäristövastuulliseen ja hauskaan ajamiseen on tarjolla kaikkiaan viisi tehoversiota ja kolme akkukokoa. Valitusta tehoversiosta riippuu, onko autossa takaveto vai neliveto. Tehokkaiden akkujen, pienen vierinvastuksen renkaiden ja katumaasturimalliksi erinomaisen aerodynamiikan (cd alkaen 0,27) ansiosta ŠKODA ENYAQ iV:n toimintamatka on WLTP-kulutusmittauksen perusteella jopa 500* kilometriä.

Teknisestä tuotekehityksestä vastaava ŠKODA AUTON hallituksen jäsen Christian Strube: "Täyssähköautomallien skaalautuvan perustekniikan ansiosta pystymme tarjoamaan ENYAQ iV -mallista monia eri versioita erilaisilla painotuksilla. Niitä ovat esimerkiksi perheautoksi suunniteltu perusmalli, jossa on reilut tilat ja mainio toimivuus, ja pitkien ajomatkojen malli ihmisille, joille pitkä toimintamatka on se kaikkein tärkein ominaisuus, sekä suorituskykyinen malli heille, jotka haluavat täyssähköautollakin nauttia maksimaalisesta suorituskyvystä".

Perusmalli on ŠKODA ENYAQ iV 50, jonka litiumioniakun bruttokapasiteetti on 55 kWh (nettokapasiteetti 52 kWh). Taakse asennetun sähkömoottorin teho on 109 kW, ja toimintamatka on jopa 340* kilometriä. Teholtaan 132-kilowattisen ENYAQ iV 60 -mallin toimintamatka on jopa 390* kilometriä. Tämän automallin akun kapasiteetti on 62 kWh (nettokapasiteetti 58 kWh). Takavetoisen ja 150 kilowatin tehoisen ENYAQ iV 80 -mallin toimintamatka on WLTP-kulutusmittausajon perusteella peräti 500* km. Sen akkukapasiteetti on 82 kWh (nettokapasiteetti 77 kWh). Tämänkokoinen akku on myös niissä kahdessa mallissa, joissa on lisänä sähkömoottori myös edessä: nelivetoisten 80X- ja vRS-mallien tehot ovat 195 kW ja 225 kW. ENYAQ iV -malliston suorituskykyisin malli kiihtyy 6,2 sekunnissa nollasta nopeuteen 100 km/h ja saavuttaa huippunopeuden 180 km/h. Kummankin nelivetoisen mallin toimintamatka on jopa 460* kilometriä.

Pikalatauksella akku latautuu 80-prosenttisesti jo 40 minuutissa

ŠKODA ENYAQ iV:n akku voidaan ladata kolmella eri tavalla. Tavallisesta 230 voltin kotitalouspistorasiasta akkua voidaan ladata 2,3 kW:n teholla. Julkisella tai kiinteistöön asennetulla 11 kilowatin latauslaitteella akku saadaan kätevästi ladattua vaikka yön aikana. Silloin akun lataaminen kestää akun koosta riippuen 6‒8 tuntia. Kolmantena vaihtoehtona ovat julkiset latausasemat, joiden lataustavoista nopein on 125 kW:n DC-tasavirtapikalataus. Sillä ENYAQ iV:n akun varaustilan saa nostettua 10 prosentista 80 prosenttiin jo 40 minuutissa*.

* Kaikki arvot ovat ennakkotietoja

Uuden ŠKODA ENYAQ iV -mallin ehdottomiin kohokohtiin lukeutuvat innovatiiviset sisätilat, joissa nautitaan uudenlaisesta tilantunnusta. ENYAQ iV:ssä on myös edistykselliset liitettävyysmahdollisuudet ja tietoviihdejärjestelmät: Kuljettaja näkee kaiken tärkeän tiedon vapaasti kojelaudassa seisovasta 13-tuumaisesta keskusnäytöstä sekä tarjolla olevasta lisätyn todellisuuden tuulilasinäytöstä. Auton jatkuva internetyhteys varmistaa, että kaikki tiedot ovat aina ajantasaiset. Väljät sisätilat ovat suorastaan loungemaiset. Peräti 585 litraa vetävän tavaratilansa ansiosta ŠKODA ENYAQ iV soveltuu sekä koko perheen autoksi että lifestyle-ihmisille, jotka haluavat ympäristövastuullisen ja jokapäiväiseen käyttöön soveltuvan täyssähköauton. ENYAQ iV -mallin myötä ŠKODA esittelee täysin uudenlaisen sisätilakonseptin: ensimmäistä kertaa sarjatuotantoautossa käytetään kestävän kehityksen materiaaleja kuten kierrätettyä muovia ja oliiviöljyllä värjättyä nahkaa. Saatavissa on myös muita sisustusvaihtoehtoja.

iV-mallisto: sähköä voimalinjassaan hyödyntävistä automalleista tulee osa Škodan maailmaa

ŠKODA iV -malliston sähköä voimalinjassaan hyödyntävissä automalleissa yhdistyvät käytännöllinen toimintamatka, vahvasti tunteita herättävä muotoilu ja ajamisen suuri ilo. Näiden vahvuuksien lisäksi autot ovat mukavia, hiljaisia ja ympäristövastuullisia sekä samalla dynaamista voimaa antavia. Sähkömoottorin vääntö on käytettävissä heti, joten auton kiihtyvyys on jatkuvan vahvaa, eikä vaihteita tarvitse vaihtaa. Monipuoliset liitettävyysmahdollisuudet, auton kattava verkottuminen ja edistykselliset avustinjärjestelmät ovat muita tekijöitä, joiden myötä ŠKODA iV tarjoaa erinomaisen vastineen rahalle. Unohtamatta uudenlaisia, loungetyylisiä ja reiluja sisätiloja.

Uusilla ENYAQ iV -malleilla ŠKODA jatkaa vuoden 2019 lopulla CITIGOe iV- ja SUPERB iV -malleilla käynnistynyttä sähköllä ajamisen strategiasuunnitelmaansa. Škodan strategian mukaan vuoden 2019 ja vuoden 2022 lopun välillä esitellään yli kymmenen erilaista iV-mallia. Nyt kun Škodan perustamisesta on kulunut 125 vuotta, on tullut aika astua sähköllä ajamisen aikakauteen ja tehdä sähköä voimalinjassaan hyödyntävistä automalleista keskeinen osa Škodan maailmaa. Škodan ajoitus on aikaan hyvin sopiva, sillä nyt tällaisilla automalleilla saavutetaan normaaleihin ajomatkoihin riittävä toimintamatka eikä hintakaan enää ole hankinnan este, ja latausasemaverkosto kehittyy jatkuvasti.

Historiansa suurimman investointiohjelman osana ŠKODA AUTO panostaa kaikkiaan kaksi miljardia euroa sähköä voimalinjassaan hyödyntävien automallien suunnitteluun ja uusien liikkuvuusratkaisujen tarvitseman ekosysteemin luomiseen vuoden 2021 loppuun mennessä. Kestävällä kehityksellä ja ympäristövastuullisuudella on tärkeä sija Škodan kehittymisessä autonvalmistajasta ‘Parhaiden liikkuvuusratkaisujen Simply Clever -yritykseksi’.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki