25.9.2023
Enyaq L&K – täyssähköinen huippumalli Ajankohtaista & Uutta

Škoda lisää täyssähköiseen Enyaq-katumaasturimallistoonsa L&K-huippumallin. Uutuus tuo tullessaan pitkän toimintamatkan ja kattavasti päivittynyttä tekniikkaa.

Teksti Sari Okko ja Škoda Auto, Kuvat Škoda Auto

Škoda-perinteen mukaisesti yrityksen perustaneiden Václav Laurinin ja Václav Klementin sukunimien alkukirjaimista nimensä saaneet L&K-mallit tunnetaan korkealaatuisista yksityiskohdista ja ylellisestä vakiovarustelusta. Tällä kertaa mukana on myös kattava tekninen päivitys.

”Uuden Enyaq L&K -mallin myötä esittelemme useita teknisiä päivityksiä, joita tulee käyttöön myös muissa uusissa vuosimallin 2024 Enyaq-malleissa”, Škoda Auton teknisestä kehityksestä vastaava johtoryhmän jäsen Johannes Neft kertoo.

Takavetoinen Enyaq 85 L&K -malli ja nelivetoinen Enyaq 85x L&K -malli kehittävät ennakkotietojen mukaan maksimitehoa 210 kilowattia. WLTP-kulutusmittausstandardin mukainen toimintamatka on takavetoisessa 85 L&K -mallissa jopa yli 550 kilometriä*. Ajoakun pika- ja suurteholataus 10 prosentin varaustasosta 80 prosentin tasoon kestää L&K-malleissa parhaimmillaan alle 30 minuuttia.*

Ylellisen Enyaq L&K:n myötä Škoda esittelee uuden entistäkin helppokäyttöisemmän käyttöliittymän uuden brändi-ilmeen mukaisine grafiikkoineen.

Uusi L&K tulee saataville sekä Enyaq- että Enyaq Coupé -mallina. Takaluukun Enyaq- mallimerkintä on nyt ilman iV-lisämerkintää.

Ylelliset yksityiskohdat

Enyaq L&K -mallin erityislaatuisuuden tunnistaa auton puskurien, perän diffuusoriosan ja ulkopeilikoteloiden Platinum Grey -värisistä yksityiskohdista. Sivuhelmaverhoukset ovat korin väriset, sivuikkunoiden kehyslistat ja 131 ledin valaiseman Crystal Face -etumaskin kehys kromin väriset. Kattokaiteet ovat hopean väriset.

Vakiovarustukseen sisältyvät Matrix LED -ajovalot sekä täys-LED-takavalot dynaamisilla vilkuilla ja saattovaloanimaatioilla. Takalasi ja takasivulasit ovat tummennettua SunSet-lasia.

Enyaq L&K -mallissa on vakiona malliversiokohtaiset 20-tuumaiset antrasiitin väriset Asterion-kevytmetallivanteet ja lisävarusteena 21-tuumaiset antrasiitin väriset Aquarius- kevytmetallivanteet. Etulokasuojia koristavat kromin väriset L&K-logot, ja takaluukun Enyaq-mallimerkintä on nyt ilman iV-lisämerkintää.

Kaksi sisustuksen designvalintaa

Enyaq L&K -mallin sisätiloihin on tarjolla kaksi designvalintaa. Designvalinnassa L&K Shell on beige nahkaverhous. Saatavissa on myös mustan nahkaverhouksen sisältävä designvalinta L&K Black. Sähköisesti säädettävät etuistuimet muistilla sekä etuistuimien tuuletus- ja hierontatoiminnot ovat L&K-mallin vakiovarusteita kummankin designvalinnan yhteydessä. Poljinpinnat ovat tyylikkään metalliset.

Uusi käyttöliittymä

Enyaq L&K:n ME4-ohjelmisto tulee myös muihin vuosimallin 2024 Enyaq 85- ja 85x -malleihin (ml. RS). Uusi käyttöjärjestelmä on aiempaa selkeämpi ja helppokäyttöisempi autoilukokemusta parantaen.

Škodan uuden brändi-ilmeen värejä käytetään tietoviihdenäytön valikoissa, digitaalisessa mittaristossa ja Head Up -tuulilasinäytössä. Škoda on myös uudistanut tietoviihdejärjestelmän valikkorakennetta sekä toteuttanut navigointiin uuden ilmeen. Niin ikään ilmastoinnin valikkoa on yksinkertaistettu ja selkeytetty. Uuden näkymän ansiosta järjestelmän käyttö on entistäkin vaistonvaraisempaa ja vaivattomampaa.

Uuden ohjelmiston uusia toimintoja edustaa esimerkiksi akuston esilämmitys, jolla akusto lämmitetään optimaaliseen lämpötilaan ennen latausasemalle saapumista. Automaattisessa tilassa esilämmitys kytkeytyy päälle ilman kuljettajan toimia sopivana ajankohtana, kun autolla ollaan ajamassa navigointijärjestelmän kohdetietojen perusteella pika- tai suurteholatausasemalle. Esilämmityksen voi käynnistää myös manuaalisesti näppäimellä tietoviihdejärjestelmän näytöltä.

* Edellä mainitut arvot ovat ennakkotietoja

Enyaq L&K -malliin on tarjolla kaksi sisustuksen designvalintaa: kuvassa oleva L&K Shell beigellä nahkaverhouksella ja L&K Black mustalla nahkaverhouksella.

Enyaq – vuosimallin 2024 päivitykset

Enyaqin vuosimalli 2024 tuo mukanaan uudet takavetoiset 85-mallit ja nelivetoiset 85x-mallit (ml. RS), jotka yhdessä korvaavat aiemmat 80- ja 80x-mallit. Alla on lueteltuna edellä mainittuja malleja koskevat olennaisimmat muutokset.

 • Uuden vuosimallin myötä Enyaq on ytimekkäästi Enyaq – ilman iV-lisämerkintää.
 • Enemmän tehoa: maksimiteho sekä 85- että 85x-malleissa on 210 kW, ja RS-mallissa 250 kW.
 • Parempi kiihtyvyys: 85-mallilla 0-100 km/h 6,7 sekunnissa ja 85x-mallilla 6,6 sekunnissa, RS:llä vain 5,5 sekunnissa.*
 • Latauksella pidemmälle: WLTP-toimintamatka Enyaq Coupé 85-mallissa on lähes 570 kilometriä.*
 • Ajoakun DC-lataus pika- ja suurteholatausasemista (10-80 %) vie 85- ja 85x-malleissa (ml. RS) parhaimmillaan alle 30 minuuttia.*
 • Uusi ME4-ohjelmistoversio parantaa käyttökokemusta edistyneillä toiminnoillaan ja helppokäyttöisyydellään.
 • Tietoviihdenäytössä, digitaalisessa mittaristossa ja tuulilasinäytössä on uuden brändi-ilmeen mukainen ulkoasu.
 • Tietoviihdejärjestelmän valikkojen rakennetta on uudistettu ja navigoinnin sekä ilmastoinnin näkymiä kehitetty.
 • Ajoakun esilämmitystoiminnon aktivointi on mahdollista 85- ja 85x-malleissa (ml. RS) joko manuaalisesti keskusnäytön kosketusnäppäimellä tai automaattisesti pika- tai suurteholatausasemalle saavuttaessa.

  Katso tarkemmat tekniset tiedot ja hinnat: skoda.fi

  *Edellä mainitut arvot ja tiedot ovat ennakkotietoja

Lue myös

Uusi Superb ja uusi Kodiaq pärjäävät sekä kuumassa että kylmässä – katso testivideo

Ajankohtaista & Uutta

Uusi Kodiaq – hunajaisempi mesikämmen

Ajankohtaista & Uutta

Škoda Motorsport ja suomalaiset osa 5: 2002–2003 Škoda Octavia WRC

Ralli