5.2.2022
Lisävirtaa nelivedolla Ajankohtaista & Uutta

Nelivetoisessa ENYAQ 80x 4x4 SportLine iV -mallissa käytetään bruttokapasiteetiltaan 82 kilowattitunnin akkua (77 kWh netto), jolla auton WLTP:n mukainen toimintamatka on jopa yli 480 kilometriä.

Täyssähkökatumaasturi ŠKODA ENYAQ iV on saatavissa nyt urheilullisena SportLine-mallina. Uutuusmalli tarjoaa takavetoisen mallin ohella myös nelivetoisen 80x-vaihtoehdon.

TEKSTI: SARI OKKO, KUVAT JA VIDEOT: ESKO TUOMISTO

SportLine-mallit ovat vakiintunut osa ŠKODA-automallistoa. Nyt sellainen on saatavilla myös täyssähköisestä ENYAQ iV -katumaasturista.

SportLine-malleissa on mallikohtaisesti sovitettu sport-alusta. Sekä taka- että nelivetoisen täyssähköisen katumaasturin vetopito on erinomainen: sähkövoimalinjan voima välittyy tiehen turvallisen varmasti kaikissa ajotilanteissa.

Sähkömoottorin perusluonteen ansiosta suurin vääntö on tarjolla heti liikkeellelähdöstä alkaen. Korkeajänniteakun sijoitus auton pohjaan laskee auton painopisteen matalalle, mikä parantaa ajamisen vakautta ja ajo-ominaisuuksia erityisesti tiukemmissa kaarteissa. Sporttiseen ajettavuuteen vaikuttaa myös SportLine-vakiovarustukseen sisältyvä progressiivinen ohjaus.

Vuoden autoksi Suomessa 2022 valittu ŠKODA ENYAQ iV on yksi kokoluokkansa turvallisimmista autoista. Euro NCAP -törmäystesteissä se sai parhaan mahdollisen tuloksen eli täydet viisi tähteä.

Tehokas nelivetoversio 80x

Nelivetoinen ENYAQ 80x 4x4 SportLine iV on tarjolla olevista vaihtoehdoista tehokkain. Mallin kahdesta sähkömoottorista saadaan yhteistehoa parhaimmillaan 195 kW ja yhteisvääntöä jopa 425 Nm.

Normaaliajossa 80x kulkee taka-akselin huipputeholtaan 150-kilowattisen kestomagneettisen synkronisähkömoottorin (PSM) voimalla. Moottorin suurin vääntö on 310 Nm ja maksimikierrosluku 16 000 r/min.

Taka-akselin rinnalle asennetun PSM-sähkömoottorin yhteydessä on yksivaihteinen vaihteisto. Moottorilla on erinomainen tehotiheys ja esimerkillinen hyötysuhde. Teho on vakaa laajalla kierroslukualueella.

Etuakselilla on asynkronisähkömoottori ja siihen päittäisesti asennettu yksivälityksinen vaihteisto.

Etuakselilla olevan moottorin suurin teho on 80 kW, suurin vääntö 162 Nm ja maksimikierrosluku 13 500 r/min. Asynkronimoottorille on luonteenomaista hetkellinen ylikuormituskyky ja pienet häviöt. ENYAQ 80x 4x4 SportLine iV -mallissa käytetään bruttokapasiteetiltaan 82 kilowattitunnin akkua (77 kWh netto), jolla auton WLTP:n mukainen toimintamatka on jopa yli 480 kilometriä ja huippunopeus 160 km/h.

Nelivedon tarjoamat edut ovat talvikelissä kiistattomia.

Sisätilassa sporttista ilmettä luovat hiilikuitujäljitelmälliset koristelistat sekä etuistuimet, joissa on integroidut pääntuet.

Sporttinen ulkoa ja sisältä

ENYAQ iV -malliston uusimman tulokkaan ulkonäköä korostavat kaikkien ŠKODA SportLine -mallien tapaan lukuisat mallikohtaiset elementit, kuten sport-puskurit ja sivuhelmaverhoukset sekä kiiltävän mustina yksityiskohtina ŠKODA-etumaskin kehys ja etupuskurin Air Curtain -ilmanohjaimet.

Mustaa viimeistelyä tarjoilevat myös ulkopeilikotelot, sivuikkunoiden kehyslistat ja kattokaiteet, takapuskurin diffuusoriosa sekä sivuhelmojen yläpuoliset verhouslistat. Takaluukun pinnassa on musta ŠKODA- tekstilogo ja mustat mallimerkinnät. Huolitellun kokonaisilmeen kruunaavat aerodynamiikaltaan optimoidut ja kookkaat, mustat 20” Vega-kevytmetallivanteet. Lisävarusteena saatavilla on mustat 21” Betria-kevytmetallivanteet.

Sporttisuus näkyy myös sisätiloissa. Mallikohtainen SportLine-designvalinta sisältää mm. Suedia-mikrokuitukankaalla ja nahalla/keinonahalla verhoillut, mustat sport-etuistuimet integroiduin pääntuin. Kojelauta on verhoiltu mustalla nahkamaisella kankaalla. Myös kattoverhous on mustaa kangasta.

ENYAQ SportLine iV -malleissa on vakiona Škodan nykyaikaisimmat avustinjärjestelmät, kuten ennakoivan jalankulkija- ja pyöräilijäsuojan sisältävä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä Front Assist, törmäyksen väistöavustin Collision Avoidance Assist sekä kääntymisavustin Turn Assist.

Lue myös

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Tyylikkäästi sähköllä

Ajankohtaista & Uutta

ENYAQ iV on Vuoden Auto Suomessa 2022

Ajankohtaista & Uutta

Uusi ENYAQ COUPÉ iV autotoimittajien silmin

Škoda mediassa