20.10.2021
Nopeuden ja voittojen näyttely Ajankohtaista & Uutta

Menestyksen kaksitoista vuosikymmentä kotimaassa ja ulkomailla.

ŠKODA-museon uusi näyttely "120 Years of ŠKODA Motorsport" kunnioittaa kilvanajomenestyksen kahtatoista vuosikymmentä. Piipahdetaanpa sen kunniaksi paikan päällä moottoripyörä- ja autokilpailun maailmassa.

TEKSTI JA KUVAT ŠKODA Auto

Sporttisuus ja kilpailuhenki näkyivät Václav Laurinissa ja Václav Klementissä, kahdessa innokkaassa pyöräilijässä, jotka perustivat nopeasti kasvaneen yrityksensä Tšekin Mladá Boleslaviin. Ihmisten liikkumisen visionääri ja taitava liikemies Václav Klement edusti L&K-tuotemerkkiä yrityksen varhaisina vuosina myös kilpakuljettajana – sekä kahdella että neljällä pyörällä. Hän menestyi paitsi kotimaassa, myös ulkomailla kovassa kansainvälisessä seurassa. Lukemattomat voittoseppeleet ja palkintopokaalit todistavat tšekkiläisestä teknisestä osaamisesta, joka avasi L&K- ja ŠKODA-tuotteille tien ympäri maailman.

Vain pieni osa L&K:n ja Škodan arvokkaista palkinnoista on esillä Wall of Famessa.

Uusi näyttely "120 Years of ŠKODA Motorsport" vie museokävijän menneiden aikojen kilpailuihin. Alkuperäinen elävän kuvan materiaali ŠKODA-autoista kilparadoilla, oman aikansa kauniit julisteet ja autojen koripellit kisanumeroineen toimivat museossa vierailevan aikakoneena. Wall of Famessa on esillä vain pieni osa monista arvokkaista palkinnoista, jotka L&K/ŠKODA on kotimaassaan ja ulkomailla voittanut kuluneen 120 vuoden aikana.

LAURIN & KLEMENT FC (1908).

Missä museo sijaitsee?

ŠKODA-museo sijaitsee Tšekin Mladá Boleslavissa osoitteessa 294 třída Václava Klementa (GPS-koordinaatit 50.4188056N ja 14.9138750E). Se on avoinna joka päivä klo 9.00 ‒ 17.00. Yhdistelmälippu sisältää ŠKODA-museon pääsymaksun ja retken Ferdinand Porschen syntymäkotitaloon Liberec-Vratislavicessa. Se on avoinna perjantaista sunnuntaihin klo 9.00 ‒ 17.00. Lisätietoja osoitteessa museum.skoda-auto.com.

Kolmiulotteisista näyttelyesineistä on ehdottomasti nostettava esiin muutama suurempi, joihin on syytä tutustua. Nämä kolme kilpuria kiinnostavat erityisesti moottoriurheilun ystäviä. Ensimmäinen on yksisylinterinen LAURIN & KLEMENT BZ -moottoripolkupyörä vuodelta 1903. Toinen on viime vuosisadan alun legendaarisen F-sarjan urheilullisia automobiileja edustava L&K FC (1909). Toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta saa kunnian kertoa matala ja linjakas alumiinikorinen ŠKODA SPORT, jolla osallistuttiin kuuluisaan Le Mansin 24 tunnin kisaan vuonna 1950.

ŠKODA on ollut osa Volkswagen-konsernia jo 30 vuotta. Tätä aikaa on leimannut huima tekninen kehitys, jonka myötä ŠKODA on entistä laajemmin ja menestyksellisesti ollut mukana moottoriurheilussa. Hyvinä esimerkkeinä toimivat ŠKODA OCTAVIA WRC (2003) ja ŠKODA FABIA R5 (2019). Nämä näyttelyautot saavat seurakseen museon pysyvästä näyttelystä mallit ŠKODA 130 RS (1978) ja ŠKODA FABIA S 2000 (2015), sekä lisäksi urheiluautomalleja museon kokoelmasta.

KUVIEN MALLIT: ŠKODA OCTAVIA WRC (2003) / ŠKODA FABIA R5 (2019) / ŠKODA FABIA S 2000 (2015) ja ŠKODA 130 RS (1978)

Museokävijöille on myös tarjolla mahdollisuus tutustua nykyisten rallikuljettajien kalustoon, ja simulaattorissa pääsee kokemaan miltä rallinajaminen tuntuu. Näyttelyn toisena interaktiivisena elementtinä on tietovisa L&K-/ŠKODA-tuotemerkkien moottoriurheilusaavutuksista. Näyttely on esillä Tšekin Mladá Boleslavissa 20. maaliskuuta 2022 saakka.

Museon simulaattorissa on mahdollista kokea miltä rallinajaminen nykyään tuntuu.

Lue myös

Urheilullinen ENYAQ iV SportLine on saatavilla sekä taka- että nelivetoisena

Ajankohtaista & Uutta

”Onhan se upea” – Lue ensitunnelmat Škodan nelivetokiertueelta

Ajankohtaista & Uutta