Lehdistömateriaali Škoda Kodiaq

Mladá Boleslav 26. kesäkuuta 2023. Škoda esittelee suositusta suuresta Kodiaq-katumaasturistaan uuden sukupolven. Se on nyt entistäkin erottuvammin muotoiltu ja vieläkin tilavampi erityisesti kolmannella istuinrivillä matkustaville. Toisen sukupolven Kodiaqin uudessa sisätilatoteutuksessa huomio kiinnittyy etenkin uuteen 12,9-tuumaiseen kosketusnäyttöön, ohjauspyörän viereen siirrettyyn vaihteenvalitsimeen, selkeään keskikonsoliin sekä fyysisiin ja digitaalisiin säätimiin ja katkaisimiin. Kaksi bensiinimoottoria ja kaksi dieselmoottoria käsittävän moottorivalikoiman tehot ovat 110‒150 kW (150‒204 hv), ja Kodiaqista tulee nyt ensimmäistä kertaa tarjolle myös ladattava hybridimalli. Pelkästään sähköllä ajettaessa se yltää jopa yli 100 kilometrin WLTP-toimintamatkaan. Turvallisuusvarustelu on jälleen kerran huippuluokkaa; saatavissa ovat esimerkiksi toisen sukupolven Matrix LED -ajovalot ja entistäkin enemmän edistyksellisiä avustinjärjestelmiä. Varustelussa myös: uusia Simply Clever -ratkaisuja, kuten juomatelineellinen tavaralokero takana ja kahden puhelimen Phone Box -matkapuhelinlokero, jossa puhelimia jäähdytetään ja ladataan langattomasti.
Kuva: Škoda Auto

Škoda Auton hallituksen puheenjohtaja Klaus Zellmer: "Mallistomme katumaastureihin laajentanut Kodiaq on heti esittelystään vuonna 2016 alkaen ollut Škodalle todellinen menestysmalli. Sen vahvapiirteinen ja kristallimainen muotokieli, suuret sisätilat ja loistava vastine rahalle ovat tehneet siitä asiakkaita kiinnostavan auton, joka on myös saanut useita arvostettuja kansainvälisiä tunnustuspalkintoja. Nyt toisen sukupolven mallilla on kaikki valmiudet ja edellytykset – mukaan lukien ladattava hybridi – jatkaa mainiota menestystä."

Teknisestä tuotekehityksestä vastaava Škoda Auton hallituksen jäsen Johannes Neft: "Suositun automallin, kuten Kodiaqin, parantaminen uuden sukupolven myötä on haasteellinen tehtävä. Olemme terävöittäneet sen ilmettä ja samalla säilyttäneet katumaasturimalliemme muotokielen selvimmin erottuvat elementit. Uusi Kodiaq on sisältä entistäkin suurempi, ja turvallisuuden, tekniikan ja monikäyttöisyyden se nostaa seuraavalle tasolle. Ladattava hybridimalli laajentaa voimalinjavaihtoehtoja ja tarjoaa jopa yli 100 kilometrin WLTP-toimintamatkan pelkästään sähköllä ajettaessa.*"

Enemmän tehoa, uutta tekniikkaa ja entistä vastuullisempi

Toisen sukupolven Kodiaqia voimme luonnehtia muotoilultaan hienostuneemmaksi, kestävän kehityksen materiaaliensa ansiosta vastuullisemmaksi ja tekniikaltaan innovatiiviseksi, mistä esimerkkinä ovat toisen sukupolven Matrix LED -ajovalot. Siihen on tarjolla kaksi bensiinimoottoria ja kaksi dieselmoottoria; moottoreiden tehot välillä 110 kW (150 hv) ja 150 kW (204 hv). Moottorin 2.0 TDI teholtaan 142 kW (193 hv) ja moottorin 2.0 TSI teholtaan 150 kW (204 hv) yhteydessä auto on aina nelivetoinen. Kodiaq-malliston ensimmäisessä ladattavassa hybridimallissa Kodiaq iV moottoreiden maksimiyhteisteho on 150 kW (204 hv). Pelkästään sähköllä ajettaessa sen WLTP-toimintamatka on jopa yli 100 kilometriä. Alkaen-bensiinimoottori 1.5 TSI kehittää tehoa 110 kilowattia (150 hv), ja se on Kodiaq-malliston ensimmäisen kevythybridimallin voimanlähde. Näiden kummankin hybridimallin polttomoottorit ovat uusinta EA 211 evo2 -moottorisukupolvea. Niissä käytetään polttoainetaloudellista Miller-työkiertoa ja pakokaasuahdinta, jossa on säädellyt johdinsiivet. Kevythybridimoottorissa 1.5 TSI hyödynnetään myös uusimman sukupolven sylinterilepuutusta (ACT+).

Kodiaq aloitti Škodan katumaasturimalliston

Škodan automalliston katumaastureihin laajentanut Kodiaq toi Škodan kristallimaisen muotokielen myös katumaastureihin. Lisäksi se aloitti Škodan polttomoottorikäyttöisten katumaasturimallien nimeämislogiikan: katumaasturimallien nimet alkavat K-kirjaimella ja päättyvät q-kirjaimeen. Upean suuret sisätilat, istuimet jopa seitsemälle, ja edistyksellinen tekniikka tekivät Kodiaqista nopeasti yhden Škoda-malliston suosituimmista autoista. Tähän mennessä sitä on myyty lähes 792 000 kappaletta kaikkiaan 60 maassa. Vuonna 2018 esitelty Kodiaq RS oli Škodan urheilullisen RS-malliston ensimmäinen katumaasturi. Škodan suurimman katumaasturin suurimmat markkinat ovat olleet Kiina (160 000 autoa vuoden 2022 loppuun mennessä) ja Saksa (114 200 autoa). Seuraavaksi eniten Kodiaqeja meni Britanniaan (47 200 kappaletta) ja Škodan kotimaahan Tšekkiin (42 400). Siten Kodiaq on ollut merkittävä tekijä Škodan aseman kehittymisessä kansainvälisillä markkinoilla, mikä on näkynyt myös asiakkailta saadussa palautteessa ja autolehdistössä: tähän mennessä Kodiaq on saanut yli 40 kansainvälistä palkintoa. Marraskuussa 2016 brittiläinen Top Gear -autolehti valitsi Kodiaqin maailman "parhaaksi suurperheen isoksi autoksi". Tätä menestystä seurasivat valinta Vuoden autoksi Tšekin tasavallassa, Puolassa ja Bulgariassa sekä useampi Vuoden katumaasturi -titteli brittiläisten, kiinalaisten, ranskalaisten ja intialaisten lehtien lukijaäänestyksissä. Kodiaq on voittanut neljä Auto Bild Allrad -autolehden "Vuoden nelivetoauto" -titteliä Saksassa, joka on Kodiaqin tärkein markkina-alue Euroopassa. Saksalainen Auto Test -autolehti valitsi Kodiaqin myös vuoden parhaaksi testatuksi tuontiautoksi vuonna 2017. Samana vuonna Kodiaq sai arvostetun Red Dot Award -palkinnon erinomaisesta tuotemuotoilusta.

Uusia Simply Clever -ratkaisuja – Kodiaqin tapaan

Jo ensimmäisen sukupolven Kodiaq on tarjonnut lukuisia Škodan Simply Clever -ratkaisuja. Esimerkiksi vuonna 2016 esiteltiin ovien reunasuojukset ja takaovien sähkötoimiset lapsilukot. Toisen sukupolven myötä näitä käteviä ratkaisuja tulee jälleen lisää: uudessa jäähdytettävässä Phone Box -matkapuhelinlokerossa voidaan ladata aiempaa suuremmalla latausteholla (15 W) kahta puhelinta samaan aikaan. Uudessa Kodiaqissa esitellään juomatelineellinen tavaralokero takana keskitunnelin päällä ja kosketusnäytön puhdistin. Sateenvarjo ja jääraappa on nyt valmistettu kestävän kehityksen materiaaleista.

* Ennakkotiedot

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki