19.7.2023
Škoda-mekaanikot pääsivät vauhtiin Toivakassa Ajankohtaista & Uutta

Ralliautoilija Lauri Joona sekä TGS Worldwide -tiimin tämän kesän Škoda-mekaanikkokaksikko Sara Strandling ja Janne Puronen kohtasivat heinäkuussa Toivakan testiajoissa.

Suomen MM-ralliin valmistautuvat ralliautoilijat Mikko Heikkilä ja Lauri Joona kokoontuivat heinäkuussa taustajoukkoineen Toivakkaan testiajoihin. Mukana oli myös TGS Worldwide -tiimin tämän kesän Škoda-mekaanikkokaksikko Sara Strandling ja Janne Puronen.

Teksti Sari Okko, Kuvat Teijo Lahti

Viime vuoden tavoin Škoda-maahantuoja Helkama-Auto Oy starttasi keväällä kilpailun, johon kutsuttiin kaikki Škoda-mekaanikot ympäri Suomen. Kilpailun tavoitteena oli löytää Škoda-mekaanikkoja TGS Worldwide -tiimiin Jyväskylässä 3.-6.8.2023 ajettavaan Suomen MM-rallin eli Secto Rally Finlandiin.

Voittajat, Sara Strandling ja Janne Puronen, pääsivät Toivakassa tutustumaan tuleviin tehtäviinsä sekä kokemaan käytännössä TGS-tiimin mekaanikkojen kanssa, mitä varikolla tositoimissa tapahtuu. Jo testiajoissa ilmassa oli odotusta ja pientä jännitystäkin. Vaikka ammattitaito Škoda-mekaanikkona on hallussa, rallikisoissa toimiminen ei ole omiin töihin nähden tuttua tekemistä.

”Nyt jännittää, mutta kyllä tästä hyvä tulee”

Škoda Service -merkkihuollossa, Vantaan Autokeskus Airportissa, mekaanikkona työskentelevä Sara Strandling on unelmatyössään ja vieläpä samassa työpaikassa, jossa hän aikanaan suoritti oppisopimuskoulutuksella alan tutkintonsa.

”Yläasteelta lähtien tiesin, että mekaanikon työ olisi juttuni, mutta kävin äidin toiveesta kuitenkin lukion, jonka jälkeen tein erilaisia, osittain autoalaankin liippaavia, leipätöitä aika pitkään”, Sara sanoo.

Noin 13 vuotta sitten Sara sai tietää mahdollisuudesta päästä autoalalle oppisopimuksella, ja sitä myötä elämä muuttui. Nyt Sara suorittaa työn ohella jatkokoulutuksena Škoda HiTech -koulutusta. Saralle työ ei ole vain sitä, että vaihtaa öljyt, sillä hän tekee työtä sydämellään.

”Sanotaan, että ihmisillä voi olla kutsumusammatti. Tämä on minun. Olen oikeassa paikassa ja joka päivä on ilo mennä töihin. On kiva auttaa ihmisiä: jos autoon tulee vika, löydän sen ja osaan korjata sen, se on se palkinto. Toivon, että asiakkaatkin ilahtuvat siitä, että auto on huollossa hyvissä käsissä.”

Škoda-mekaanikkokisaan moottoripyöräilyä ja laskettelua harrastava Sara lähti esihenkilön kannustamana. ”Nyt jännittää, sillä ralliympyröissä ei ole omista töistä tuttuja kuvioita ja työmääräyksiä. Testiajoissa kaikki meni hyvin, joten kyllä tästä hyvä tulee.”

Toivakassa päivä huipentui, kun Sara pääsi kaudella 2023 WRC2-sarjassa Škoda Fabia RS Rally2 -autolla ajavan Lauri Joonan kyytiin – samalla hiekkatiellä, jossa Škoda-mekaanikko oli aamulla ajellut omalla autollaan viittäkymppiä.

”Olen parikymppisenä ollut useampana vuonna toimitsijana Tunturirallissa, mutta muuten en ole rallia juurikaan seurannut. Mieluiten ajaisin itse, jos se olisi mahdollista”, Sara kertoo hymyillen.

Toivakan testiajoissa Sara Strandling pääsi Laurin Joonan kyytiin. ”Secto Rallyssä sitten nähdään, mitä varikolla todella tapahtuu”, Sara sanoo.

”Odotan riemulla, mitä Secto Rally tuo tullessaan”

Škoda Service -merkkihuollossa, Hedin Automotive Espoossa, mekaanikkona työskentelevä Janne ”Jamo” Puronen lähtee tositoimiin innostuneella mielellä ja reippaalla asenteella.

”Toivakassa pääsi heti ruuvaamaan oikeita ralliautoja, mikä oli hienoa. Se oli todella mielenkiintoinen reissu – tuli nähtyä ja koettua paljon uutta”, Helsingistä kotoisin oleva ja valokuvausta harrastava Janne tuumii.

Aina autojen ruuvailusta kiinnostuneelta Jannelta löytyy sähköalan koulutus, oppisopimuksella suoritettu autoalan perustutkinto ja Škodan HiTech -mekaanikon koulutus. Škodan kolmatta erikoistutkintoa parhaillaan suorittava Janne valmistuu koulutuksen myötä diagnoosiasiantuntijaksi.

”Olen autoalalla töissä kolmattatoista vuotta, joista noin yhdeksän on mennyt Škodan parissa. Alalla on tapahtunut vuosien saatossa isoja muutoksia: jos ennen viat olivat perinteisen mekaanisia, nyt ne ovat enemmän ohjelmallisia ja sähköisiin komponentteihin keskittyviä. Kehittyvä ala on mielenkiintoinen, koska joka päivä oppii uutta.”

Škoda-mekaanikkokisaan Janne lähti mielenkiinnosta päästä tutustumaan itselleen täysin tuntemattomaan rallimaailmaan. Ensimmäinen oma rallimuistokin tuli Toivakan testiajoista, jossa hän pääsi vuoden 2022 SM-mestarin ja WRC2-sarjassa Škoda Fabia RS Rally2 -autolla ajavan Mikko Heikkilän kyytiin.

”Se oli iso elämys ja positiivinen yllätys”, Janne sanoo. ”Odotan riemulla, mitä kaikkea Secto Rally tuo tullessaan.”

”On hienoa päästä tutustumaan itselleni tuntemattomaan rallimaailmaan”, Janne Puronen sanoo. Toivakassa Janne pääsi kartturin paikalle Mikko Heikkilän kyytiin.

Lue myös

Škoda-mekaanikot lähtevät taas tositoimiin

Ajankohtaista & Uutta

Secto Rally 2023 ajetaan jälleen Jyväskylässä

Ajankohtaista & Uutta

Sarjatuotanto-Fabia & ralli-Fabia: miten ne eroavat toisistaan?

Ajankohtaista & Uutta