14.9.2021
Tukena ja turvana: huippuluokan huolto Ajankohtaista & Uutta

Škoda-huoltaja Ville Vaalte ja Joensuun Mailan huoltaja Otto Hämäläinen ovat omien alojensa huippuosaajia.

Mitä yhteistä on menestyvällä pesäpallojoukkueella ja tyytyväisellä ŠKODA-autoilijalla? Molempien takaa löytyvät huippuluokan huoltajat, Otto ja Ville, joiden käsissä hommat hoituvat huolella.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT Esko Tuomisto ja Antti Haapasalo

Joensuun Mailan huoltaja Otto Hämäläinen on aina siellä, missä joukkuekin. Pelikausi on tiivis rupeama ja kesällä tahti kiihtyy. Silloin oma joukkue on Otolle kuin toinen perhe. Kauteen mahtuu nelisenkymmentä peliä ja viikkoon 3-4 treeniä, joten tekemistä riittää.

”Pesäpallossa huoltajan rooli on suuri niin peleissä kuin harjoituksissa. Keitän kahvit, täytän juomapullot ja haen pelikentän ulkopuolelle lentäneet pallot. Pelipäivinä olen mukana aamutreeneistä lähtien. Hoidan eväät ja kuljetukset ja huollan varusteita eli oikeastaan vastaan siitä, että kaikkea on ja kaikki ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa”, Otto kertoo.

Huolto ei huilaa

Huoltaja ei pelien aikana ehdi vaihtopenkillä istuskella. ”Käytännössä se on niin, että huolto ei huilaa, vaan on aina siellä, missä tarvitaan, jotta pelaajat ja valmentajat saavat keskittyä peliin. Ja tietenkin kannustan kovasti ja pidän hyvää pelifiilistä yllä.”

”Kyllä sitä voi sanoa, että huoltajalla on joukkueen menestyksen kannalta tärkeä rooli. Vaikka taustajoukot eivät ole niin esillä, joukkueen arvostus on palkitsevaa. Kun joku tulee vaikka pelin jälkeen kiittämään hyvästä työstä, kyllä se mieltä lämmittää. Aina kauden päättyessä tulee hetkeksi vähän tyhjä olo.”

”Rakkaus lajiin ja seuraan on niin vankkumaton, että vuodesta toiseen tulee lähdettyä uuteen kauteen ja uudelle yhteiselle matkalle. Ihmiset, joukkue ja koko pesäpalloyhteisö ovat merkittävä osa elämää,” vuodesta 2013 huoltajana toiminut Otto tuumii.

Joensuun Mailan huoltaja Otto Hämäläinen on siellä missä tarvitaan ja huolehtii siitä, että kaikki ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kuva: Antti Haapasalo.

ŠKODA-huoltajan työ sähköistyy

Huoltajan hommista tuttu on myös ŠKODA Service -merkkihuollossa Laakkosella Espoossa työskentelevä autosähkömekaanikko Ville Vaalte. Kiinnostus autoja ja tekniikkaa kohtaan syntyi jo pikkupoikana isän jalanjäljissä, ja ensimmäinen oma ”projektiauto” Villellä oli noin 13-14 -vuotiaana.

”Peruskoulun jälkeen tie vei varsin luontevasti ammattikouluun ajoneuvoasentajan linjalle ja sieltä työharjoittelujen kautta työelämään. Alalla on hurahtanut reilut 20 vuotta, joista valtaosa Škodan parissa” Superbilla ajava Škoda-huoltaja kertoo.

Ville on suorittanut Škoda-HiTech -ammattitutkinnon ja Škoda-EAT -erikoisammattitutkinnon sekä osallistunut lukuisiin koulutuksiin, joita vaaditaan tämän päivän autojen huollossa. Plakkarissa on nyt myös korkeajännite-ekspertin koulutus, jonka ansiosta voi korjata sähköautoissa käytettäviä korkeajänniteakkuja.

Lisäksi Ville on ollut mukana hyvällä menestyksellä maahantuojan kutsumana Kroatiassa ja Tšekeissä järjestetyissä kansainvälisissä ŠKODA Challenge MM-kisoissa, joissa on päässyt haastamaan omaa osaamistaan maailman huippuja vastaan.

Autojen sähköistyminen muuttaa mekaanikon toimenkuvaa. Työt painottuvat jatkossa enemmän perinteisistä mekaanisista huollon yhteydessä tehtävistä huolto-osien vaihdoista eri järjestelmien sähköisiin osiin liittyviin toimenpiteisiin sekä mm. erilaisten ohjelmistopäivityksien tekemiseen.

”Työ on mielenkiintoista ja vaihtelevaa ilman kahta samanlaista päivää. Ja onhan se aina palkitsevaa, kun mahdollisessa ongelmatilanteessa löytää asiaan ratkaisun”, Ville hymyilee.

”ŠKODA Service -merkkihuolloista löytyy paras osaaminen, merkkiin erikoistuneet mekaanikot ja kaikki tarvittavat erikoistyökalut”, Škoda-huoltaja Ville Vaalte sanoo.

Huollon varaaminen on helppoa 24/7: varaahuolto.skoda.fi

Lue lisää

Menestyksen takana: hyvä huolto ja huoltaja

Ajankohtaista & Uutta

Monta syytä ŠKODA Service -merkkihuoltoon

Škoda Palvelee