22.1.2024
Älä päästä talvikeliä yllättämään – vinkit & varusteet Ajankohtaista & Uutta

Talvi on parhaimmillaan juuri nyt. Siitä nauttii, kun on asianmukaisesti varustautunut kelissä kuin kelissä ajamiseen. Lue vinkit varusteluun ja talviajoon. Laaja valikoima ajankohtaisia tuotteita löytyy Škoda Shopista.

Teksti ja kuvat Škoda Auto

Talvirenkaat, lumiharja ja jääraappa: nämä varusteet kuuluvat talvella ajamiseen, mutta mitä muuta? Tästä jutusta löydät vinkkejä talviautoiluun ja autosi varusteluun.

Märkää, loskaa, lunta tai jäätä – tuttuja juttuja talviaamuisin

 • Jääraappa on tarpeellinen talvivaruste. Useimmissa Škoda-malleissa se löytyy kätevästi polttoainetankin luukun sisäpinnasta – ja Enyaqissa takaluukusta.
 • Lumen poistaminen laseilta ja katolta on tärkeää – siksi lumiharja! Kyydissä on hyvä pitää myös pientä lumilapiota, jolla on kätevä luoda lumet pois auton ympäriltä.
 • Jos autossasi on tuulilasin lämmitys, tuulilasi kirkastuu vaivattomasti jo muutamassa minuutissa. Joissakin Škoda-malleissa tuulilasin lämmitys voidaan myös asettaa kytkeytymään automaattisesti päälle esimerkiksi lähdön ajastuksen yhteydessä.
 • Mikäli autossasi on polttoainetoiminen lisälämmitin, se esilämmittää sisätilat sulattaen samalla jään ja lumen laseilta. Lisälämmitin voidaan kytkeä päälle heti tai ajastaa kytkeytymään päälle haluttuina päivinä ja kellonaikoina joko älypuhelimen MyŠkoda-sovelluksella tai suoraan auton Infotainment-järjestelmän kautta.

Klikkaa ostoksille tästä linkistä: Škoda Shop

Škoda Shopista löydät mallikohtaiset varusteet.

 • Lumiharja, joka soveltuu automalleihin, joissa on sille sopiva ovilokero.
 • Suojaa autosi sisätilat kumimattosarjalla ja tavaratila kumimatolla.
 • Škoda-autoilijan setti sisältää mm. lumiharjan, erilaisia liinoja pintojen kuivaamiseen ja pyyhkimiseen sekä huomioliivin.
 • Shopista löytyvät myös akkulaturisarjat ja latauskaapelit.

Tuulilasi vaihtoon?

Esimerkiksi kiven tai nastan iskemästä vaurioitunut tai muutoin kulunut tuulilasi kannattaa vaihdattaa. Nykyautoissa tuulilasin merkitys korostuu, sillä se on osa auton kantavaa ja turvallista korirakennetta. Tänä päivänä tuulilasi sisältää myös monenlaista tekniikkaa, kuten kameroita, tunnistimia ja lämmitysvastuksia.

Uuden tuulilasin tulee olla aina alkuperäistä vastaava. Siksi vaihto tehdään asiantuntevalla merkkikorjaamolla, josta löytyy osaamista sekä tarvittavat työvälineet ja testilaitteistot. Vaihdon yhteydessä avustinjärjestelmiä tukevat anturit ja kamerat kalibroidaan tehtaan määritysten mukaisesti.

Kiveniskemän voi korjauttaa Škoda Service -merkkihuollossa jopa odottaessa, joten kannattaa käydä kysymässä mahdollisuutta paikan päällä.

Varaa aika valtuutettuun Škoda Service -huoltoon: Nopein reitti merkkihuoltoon

Roiskeläppäsarja suojaa nastoilta ja kiveniskemiltä: Škoda Shop

Näin kuljetat sukset ja lumilaudat

 • Jos et halua kuljettaa suksia auton katolla ja autossasi on läpilastausluukku eteen taitettavan keskikyynärnojan takana, tarjolla on suksipussi niiden helppoa ja siistiä kuljetusta varten.
 • Kuljettaminen auton katolla onnistuu hankkimalla kattotelineet ja niihin suksi- ja/tai lumilautakiinnikkeet.
 • Reilusti lisää kuljetustilaa saat suksiboksilla, jossa sukset ja muut tavarat kulkevat mukana turvallisesti ja kuivina.

Klikkaa ostoksille tästä linkistä: Škoda Shop

Škoda Shopista löydät mallikohtaiset varusteet: taakkatelineet, lukittavat telineet neljälle tai kahdelle suksiparille sekä suksiboksit.

Jännittääkö teiden liukkaus? Aja rauhallisesti

Yksinkertainen perusneuvo toimii aina: älä aja olosuhteisiin nähden liian kovaa. Jos auto kuitenkin ajautuu luisuun, pysy rauhallisena ja nosta jalkaa hallitusti kaasulta – älä iske jarruja pohjaan. Liukas keli pidentää jarrutusmatkaa, joten ennakoi ja jarruta jo hyvissä ajoin ennen mutkia ja risteyksiä.

 • Auton hyvä varustelu helpottaa talviajon haasteissa. ESC-ajonvakautusjärjestelmä auttaa pitämään auton hallinnassa ajon aikana ja ASR-luistonestojärjestelmä jo liikkeelle lähdettäessä.
 • Talvikeleillä erinomainen apu on neliveto, joka on tarjolla Octavia-, Superb-, Karoq-, Kodiaq- ja Enyaq-malleihin.
 • Monissa Škodan nelivetoisten automallien ajoasetusvaihtoehdoissa on jokin haastavampiin olosuhteisiin suunniteltu ajoasetus. Näistä hyvänä esimerkkinä on Snow, josta on hyötyä heikommin pitävillä pinnoilla, kuten lumella ja jäällä. Sen myötä elektroniset avustimet mukauttavat toimintansa haastavampiin ajotilanteisiin:
  • Jarrutettaessa ABS-järjestelmä sallii pyörien hetkellisen lukkiutumisen, jolloin pyörien eteen kertyvä lumi tehostaa jarrutusta.
  • ASR-luistonestojärjestelmä sallii vetävien pyörien tavallista suuremman luiston auton etenemisen varmistamiseksi.
  • Vaihteisto vaihtaa suuremmalle vaihteelle jo moottorin pienemmällä kierrosluvulla.
  • Kaasupoljin vastaa hitaammin, jotta vetävät pyörät pitävät paremmin.

Lue myös nämä

Škoda-vuosi 2023 oli täynnä huikeita tapahtumia

Ajankohtaista & Uutta

Huskyn taikaa

Lifestyle

Neliveto on aina valmiina – tutustu Škodan 4x4-mallistoon

Ajankohtaista & Uutta