26.5.2023
Autolla ympäri Eurooppaa – 10 000 kilometriä kesässä Meidän Škodamme

Matkailualan yrittäjäpariskunta Maria ja Antti Autio rakastavat matkustamista Euroopassa, jonne mennään ja jossa kuljetaan mieluiten autolla. Luotettavana ja turvallisena matkakaverina on Octavia Combi 1.5 TSI Style e-TEC.

Teksti Sari Okko, Kuvat Jari Kohonen

Yritysidea matkatoimiston perustamisesta sai aikanaan alkunsa Pariisista. ”Lapset olivat pieniä ja olimme koko perheen voimin jonottamassa Eiffel-torniin. Oli kylmä, odotimme monta tuntia ja harmitti. Miksi lähdimme Pariisiin jonottamaan? Miksei matkaa järjestetty etukäteen? Mitä ajanhukkaa!”, Maria muistelee.

Taustalta löytyy Marian suvun pitkä matkustusharrastamisen historia, joka vie peräti 1600-luvulle. Maria on vieraillut melkein kaikissa Euroopan valtioissa. Joissakin maissa hän on myös asunut, kuten Kroatiassa, jossa vierähti 25 vuotta ja josta alkoi hänen matkailu-uransa.

Kielitaidosta on eittämättä etua. Kulttuuriin erikoistunut kielitieteilijä kertoo ymmärtävänsä ja puhuvansa niin montaa slaavilaista, germaanista ja romaanista kieltä, ettei osaa niitä enää edes laskea. Yksi niistä on tšekin kieli, jota Maria opiskeli 1980-luvulla pääaineena Zagrebin yliopistossa.

Maria ja Antti Autio vaihtavat suomalaiset kesämaisemat juhannuksen jälkeen eurooppalaisiin. Matka kulkee Helsingistä Kroatiaan joko suorinta tietä tai mutkien kautta.

Kohteena Škodan tehdas ja museo

Adrian Matkat perustettiin vuonna 2014. Perheyritys on erikoistunut yksilöllisiin Euroopan matkoihin, kuten huvila-, purjehdus- ja risteilylomiin, ohjelmallisiin kaupunkilomiin, yksityisiin kiertomatkoihin ja harrastusmatkoihin sekä junamatkoihin. Vuonna 2022 yritys sai kansainvälisen Travelife Partner -tunnustuksen kestävästä matkailusta.

”Alusta asti ideamme on ollut rohkaista suomaisia käymään ulkomailla sellaisissakin paikoissa, jotka eivät ole kaiken kansan tuntemia – kauniita ja kiinnostavia kohteita, joihin pääsee Suomesta asti autolla. Matkoja järjestetään niin kahdelle henkilölle kuin yli 20 henkilön porukoille”, Maria kertoo.

Pääkohteita ovat Kroatian ohella Slovenia, Saksa ja Italia sekä uusimpana Tšekki, johon lähdetään ensimmäistä kertaa syksyllä 2023. Matkaan kuuluu mm. opastettu kierros pääkaupunki-Prahassa, vierailu Škodan tehtaalla ja museossa sekä asuminen ainutlaatuisessa Linnahotellissa Mladá Boleslavissa.


Ei mitään vikaa milloinkaan”

Škoda astui Antti Aution elämään jo pikkupoikana, jolloin isällä oli Octavia. ”Silloin hypittiin takapenkillä miten sattuu, kun ei vielä käytetty turvavöitä”, Antti kertoo hymyillen.

Antin ja Marian perheeseen ensimmäinen Octavia tuli vuonna 2007. Siitä lähtien Octavia on vaihtunut toiseen aina noin kolmen vuoden välein.

”Kun lapset olivat pieniä ja oltiin kuusi viikkoa matkassa, autossa tarvittiin tilaa. Tämä on yksi Octavian parhaista puolista. Toinen on laatu, jonka ansiosta autoissa ei ole ollut mitään vikaa milloinkaan. Kolmantena ominaisuutena pitää mainita erinomaiset ajo-ominaisuudet ”, Antti sanoo.

Autioiden perheyritys, Adrian Matkat, tarjoaa yksilöllisiä, turvallisia ja toimivia matkailupalveluja suomalaisille matkailijoille Eurooppaan.

Suorinta reittiä tai mutkan kautta

Autolla matkustaminen viehättää, sillä silloin pääsee piipahtamaan melkein mihin tahansa ja yllättäviinkin paikkoihin sekä tapaamaan ihmisiä. Aina määränpäähän ei mennä suorinta reittiä, vaan kierretään vaikka Ranskan Rivieran tai Italian Toscanan kautta.

Kroatiaan Autiot suuntaavat kolmesta reitistä valiten: Via Balticaa pitkin, Ruotsin kautta tai laivalla Helsingistä Travemündeen. Kesäkilometrejä karttuu kymmenisen tuhatta eli noin 800 kilometriä päivässä.

”Saksan vapaiden nopeuksien teillä matkanopeus voi olla Suomen nopeusrajoituksia vauhdikkaampi. Octavia on kaikissa vauhdeissa täysin vakaa ajettava, mikä kertoo hyvästä alustasta. Auton on turvallinen ja tehokas, minkä ansiosta Via Baltican rekkaletkat voi ohittaa vaivattomasti”, Antti sanoo.

”Octavia on myös ketterä pyöritettävä sokkeloisilla vanhojen kaupunkien kapeilla kujilla. Pitkillä matkoilla korostuu penkkien mukavuus ja kaikessa ajossa avustimet, kuten peruutustutka, kaistanvaihtovaroitin, ennakoiva ja mukautuva vakionopeuden säädin sekä automaattinen hätäjarrutus”, Antti tuumii.

Maria ja Antti Autio viettävät kuusi viikkoa kesästä Euroopassa. Matka-autona ja luottopelinä on 1.5-litraisella moottorilla varustettu kevythybridimalli Octavia e-TEC.

Katso kuvat matkan varrelta ja Mladá Boleslavissa sijaitsevalta Škoda-museolta (kuvat Antti Autio, Adrian Matkat)

Nyt ajetaan tuulen voimalla – mukana myös Škoda

Ajankohtaista & Uutta

Valmiina seikkailuun – valitse erikoisvarusteltu Kamiq tai Scala Explore Edition

Ajankohtaista & Uutta

Saimaa Cycle Tourilla ajettiin hyvän tuulen kilometrejä

Ajankohtaista & Uutta