10.7.2023
Saimaa Cycle Tourilla ajettiin hyvän tuulen kilometrejä Ajankohtaista & Uutta

Kun noin 2500 pyöräilijää polkaisee vauhtiin viidellä eri matkalla kahden päivän aikana, ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Poljetut kilometrit tarjosivat pyöräilijöille unohtumattomia hetkiä, joista jää muistoja ja tarinoita. Menoa siivitti tuttuun tapaan Škoda.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto

Saimaa Cycle Tour poljettiin nyt kolmatta kertaa 7.-8.7.2023. Tässä tapahtumassa ei ajettu kilpaa, vaan nautittiin maailman kauneimmista järvimaisemista, yöttömästä yöstä ja elämyksellisistä kilometreistä. Maalissa jokainen oli voittaja saadessaan kaulaansa mitalin.

Vaikka Saimaa Cycle Tourilla ei ajettukaan kilpaa, osa kilpailijoista ja ryhmistä lähti matkaan Imatrankosken kuohuessa aikatavoite mielessä. Ensimmäisinä noin kilometrin radalle starttasivat tapahtuman pienimmät eli alle 6-vuotiaat. Toisessa ryhmässä polkivat alle 13 -vuotiaat noin kuuden kilometrin lenkin.

”Škoda lasten pyöräily -tapahtuma oli jo viime vuonna Suomen suurin lastenpyöräilytapahtuma. On hienoa, että tänä vuonna osallistujamäärät ovat kasvaneet merkittävästi kaikissa ryhmissä. Kaikkiaan tapahtumaan osallistui noin 2500 pyöräilijää läheltä ja kaukaa”, tapahtumajohtaja Juho Suikkari iloitsi.

Viisivuotiaat ystävykset Pihla Pylkkönen (vas.) ja Senni Hattunen tulivat maaliin hyvillä mielin. Noin kilometrin matka taittui hyvin, jonka kruunasi komea mitali.

Imatralainen Eelis (3 v) oli lähtöryhmänsä innokkaimpia ja vauhtia riitti vielä maalissakin. ”Joo, kivaa oli!”

Škoda lasten pyöräilyn nuorin polkija Aapo Hämäläinen (2 v) lähti matkaan pupukorvilla varustettuna. Kilometrin reitti taittui tädin, Eveliina Pätärin, seurassa.

Eljas Pääkkö (5 v) iloitsi maalissa ensimmäisestä pyöräilymitalistaan. Aiempia mitaleja on kertynyt juoksutapahtumista.

”Meille on iso asia, että Škoda oli jälleen tapahtumamme pääyhteistyökumppani, ja voimme liikkua mahdollisimman ekologisesti pyöräilijöiden parissa”, Juha Suikkari sanoo.

Kuninkuusmatka poljettiin liki seitsemässä tunnissa

Perjantai-illan tunnelma tiivistyi, kun Saimaan ympäri ajattavan, 300 kilometrin mittaisen kuninkuusmatkan startti lähestyi. Mukana oli ennätyksellinen 2000 pyöräilijän joukko noin 30 maasta ympäri maailmaa – Euroopasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Thaimaasta, Keniasta, Egyptistä ja Arabiemiraateista.

Pyöräilijät lähetettiin matkaan näytösluontoisesti noin 50 henkilön ryhmissä, ja mukana oli niin ammattilaistiimejä kuin retkipyöräilijöitä. Nopeimmat selvittivät reitin lähes seitsemässä tunnissa keskinopeuden ollessa noin 42 km/h. Viimeiset pitkät matkan polkijat tulivat maaliin lauantaina aamupäivällä ajettuaan yli 19 tuntia.

“Tapahtuman hienous on siinä, että jokainen voi asettaa omat tavoitteensa ja haastaa itsensä. Osa osallistujista asettaa itselleen aikatavoitteen ja vastaavasti osa osallistujista haluaa vain nautiskella kesäyön tunnelmasta ja Saimaan maisemista”, Suikkari sanoi.

Vuonna 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty pyöräilytapahtuma nousi heti Epic Road Rides pyöräilymatkailun erikoismedian julkaiseman listan myötä Euroopan arvostetuimpien pyöräilytapahtumien listalle.

Škoda lasten pyöräilyn kuuden kilometrin matkalle lähti noin 200 pyöräilijää. Mukana olivat myös Signmarkin eli Marko Vuoriheimon lapset Alvar (3 v) ja Amalia (7 v).

Saimaa Cycle Tourin Jaakon kierrokselle ja Ruokolahden kierrokselle starttasivat kärkijoukossa Vesa Pääkkö (vas.), Emil Lindholm, Reeta Hämäläinen, Signmark eli Marko Vuoriheimo ja Kari Aalo.

Škoda-tiimissä ajanut Signmark saavutti tavoitteensa

Tänä vuonna 85 kilometrin Jaakon kierrokselle ja 38 kilometrin Ruokolahden kierrokselle startattiin lauantaina. Sääennusteet lupailivat sadetta ja ukkostakin, mutta tapahtuman kunniaksi pilvet väistyivät ja suomalainen suvi näytti parhaat puolensa.

Ensimmäisinä matkaan päästettiin ryhmä, jossa ajoivat rallin WRC2-luokan hallitseva maailmanmestari Emil Lindholm ja kartturi Reeta Hämäläinen, viittomakielisenä hiphop-artistina tunnettu Signmark eli Marko Vuoriheimo sekä Škoda Suomen markkinointipäällikkö Vesa Pääkkö ja viestintäpäällikkö Kari Aalo.

”Tavoitteena oli ajaa alle kolmeen tuntiin ja onnistuin! Aivan mieletön kokemus, hienot maisemat ja upeat puitteet. Ensi vuonna ehkä 300 kilometriä”, pyöräilystä innostunut Signmark hehkutti maalissa.

Škoda toimi viime vuoden tavoin tapahtuman pääyhteistyökumppanina, mikä näkyi vahvasti niin tapahtumatorilla, katukuvassa kuin pyöräilyreiteillä. Enyaq iV -täyssähköautot turvasivat pyöräilijöiden matkaa etuautoina, toimivat huoltoautoina ja kuljettivat organisaation henkilöstöä.

”Meille on iso asia, että Škoda oli jälleen tapahtumamme pääyhteistyökumppani ja pystyimme liikkumaan mahdollisimman ekologisesti pyöräilijöiden parissa, joiden jokainen poljettu kilometri on ekologinen”, Suikkari sanoi.

Skodat turvasivat Saimaa Cycle Tourilla pyöräilijöiden matkaa etuautoina, toimivat huoltoautoina ja kuljettivat organisaation henkilöstöä.

Škodalla on pyöräilyssä pitkät perinteet

Škoda Auton juuret juontavat vuoteen 1895, jolloin Václav Laurin ja Václav Klement perustivat polkupyöriä korjaavan ja vähän myöhemmin myös pyöriä valmistavan yrityksen.

Škoda Auto tunnetaan Ranskan ympäriajon, Tour de Francen, virallisena yhteistyökumppanina lähes parinkymmenen vuoden ajalta. ŠKODA on tukenut vuosia myös suomalaista huippu- ja harrastepyöräilyä.

Vuonna 2021 ensimmäisen kerran järjestetty Saimaa Cycle Tour tähtää yhdeksi maailman arvostetuimmista pyöräilytapahtumista. Tapahtuman taustalla on vuonna 2020 perustettu SCT Events Oy, jonka tavoitteena on tuoda pyöräilyn ilosanomaa kaikille liikunnasta kiinnostuneille ihmisille.

Lue myös

Nyt ajetaan tuulen voimalla – mukana myös Škoda

Ajankohtaista & Uutta

Secto Rally 2023 ajetaan jälleen Jyväskylässä

Ajankohtaista & Uutta

Asuntomessut Loviisassa tarjoavat elämyksiä ja koeajoja

Ajankohtaista & Uutta