19.1.2024
Crystallinium: kuin kirkasvärinen jalokivi ajovaloissa Ajankohtaista & Uutta

Uusiin Škoda Superb- ja Kodiaq-malleihin tarjolla olevissa toisen sukupolven Matrix LED -ajovaloissa on Crystallinium-elementit. Nämä designelementit korostavat ajovaloyksiköiden muotoilua ja luovat niihin innovatiivisen ja muista erottuvan ilmeen.

Teksti ja kuvat Škoda Auto

Pienet siniset Crystallinium-elementit ovat loistava esimerkki Škodan automalleille tyypillisestä kristallimaisesta muotoilusta. Ne ovat myös yllättävä yksityiskohta, joka edustaa kristallinhiontaan liittyvän perinteen uudenlaista toteutusta.

"Etsimme keinoja saada uusien automalliemme ajovaloihin lisäarvoa. Työkaverini Martin Paclt keksi idean värien käyttämisestä. Värejä käytetään myös kristallinvalmistuksessa, mistä muotoilumme kristallimaiset piirteet kumpuavat," Škodan muotoiluosaston ajovalojen muotoilun spesialisti Petr Nevřela kertoo.

Crystallinium-elementit ovat osa uusimman sukupolven Škoda Superbin Matrix LED -ajovaloja.

Väri on tarkoitettu luomaan ajovaloihin uusi efekti ja yllätystekijä ajovalojen syttymisen yhteyteen. Käytännössä efektiä ei kuitenkaan ollut helppo kehittää ja toteuttaa. "Autojen tyyppihyväksyntään liittyvät määräykset sallivat eteenpäin näyttävien valojen väriksi vain tietyn värin," Petr Nevřela sanoo.

Tämä tarkoitti sitä, että jos suunnittelijat halusivat käyttää ajovaloissa värillisiä elementtejä, heidän oli löydettävä keino täyttää tyyppihyväksyntään liittyvät määräykset ja kehitettävä koko elementit täysin puhtaalta pöydältä.

"Meillä on loistavat optisen simulaation ja teknisen tuotekehityksen eri osa-alueiden asiantuntijatiimit, joten tiiviissä yhteistyössä suunnittelimme ja viimeistelimme elementit siten, että ne täyttävät tyyppihyväksyntään liittyvät määräykset," Nevřela kertoo hymyillen.

Kunkin automallin valosuunnittelusta vastaa yksi muotoilija. Teknisen tuotekehityksen osastolla soveltuvan ratkaisun etsiminen ja toteuttaminen tehtiin eri teknisten osa-alueiden suunnittelijoiden tiimityönä.

Tyyppihyväksyntävaatimusten täyttäminen edellytti oikean muodon löytämistä LED-moduulien sivuille sijoitetuille elementeille. "Haimme keinoa valaista nämä elementit ajovaloyksiköissä olevalla valolla. Erillisen valolähteen käyttö olisi nostanut valmistuskustannuksia, ja sen sijoittaminen ajovaloyksiköihin olisi ollut ongelmallista," Nevřela paljastaa.

Ajovaloyksiköiden muotoilussa pelataan joka suuntaan millimetrien tarkkuudella: muotoilijat pyrkivät ajovalojen matalaan ja leveään ilmeeseen haluten sijoittaa valoelementit mahdollisimman lähelle auton kylkiä. Siten ajovaloyksiköt leventävät autoa visuaalisesti ja korostavat mittasuhteita. Muotoiluun lisättävät yksityiskohdat voivat vaikuttaa oleellisesti kokonaisuudelta haluttuun tasapainoon.

Petr Nevřela, ajovalojen muotoilun spesialisti

Crystallinium-elementit löytyvät myös uuden sukupolven Škoda Kodiaqin Matrix LED -ajovaloista.

Lopputulemana insinöörit ja muotoilijat keksivät keinon saada valoa Crystallinium-elementeille ajovaloyksikköjen sisemmästä valokammiosta, joka muutoin on valon oikein suuntaamiseksi huolellisesti suljettu kaikilta reunoiltaan. "Teimme tarkan kapean raon, josta saimme valoa hallitusti," Nevřela kertoo.

Elementit muotoiltiin varmistamaan, että koko ajovaloyksiköt täyttävät tyyppihyväksyntään liittyvät vaatimukset, eivätkä näytä eteenpäin valoa, jonka väri ei ole sallittu. "Elementtien etuviisteiden taittokulma suojaa tarkastuksessa käytettävää mittausaluetta," Nevřela selvittää.

Crystallinium-elementit on valmistettu polykarbonaatista, joka mahdollistaa halutun väriläpäisyn erittäin tarkasti ja terävästi. "Se on kristallimaista designia parhaimmillaan," Nevřela lisää.

Uuden sukupolven Škoda Superbin Matrix LED -ajovaloyksikön luonnoskuva

Lopuksi oli vielä valittava oikea väri. "Škoda-automerkkiin on jo pitkään liittynyt vihreän eri sävyjä, mutta tällä kertaa emme halunneet antaa vihreän rajoittaa. Ei vihreäkään huonolta näyttänyt, mutta halusimme värin, joka parhaiten sopii autojemme mahdollisimman monen ulkovärivaihtoehdon yhteyteen. Siksi päädyimme viileän siniseen," Nevřela korostaa.

Viileän sininen valo herättää myös mielleyhtymiä edistykselliseen tekniikkaan. Uuden Kodiaqin ja uuden Superbin Matrix LED -ajovaloyksiköissä käytetään juuri sellaista tekniikkaa. Nyt näiden automallien uutta ja yllättävää sisältävät Matrix LED -ajovalot tunnistaa heti. Tämä uusi valoilmetoteutus löytää tiensä myös muihin tuleviin Škoda-automalleihin.

Lue myös nämä

Uusi Škoda Kodiaq on esitelty – katso video ja lue lisää!

Ajankohtaista & Uutta

Uusi Škoda Superb: tilaa, mukavuutta ja valinnan vapautta

Ajankohtaista & Uutta

Uusi Škoda Enyaq 85 ‒ tutustu nyt!

Ajankohtaista & Uutta