4.10.2023
Uusi Škoda Kodiaq on esitelty – katso video ja lue lisää! Ajankohtaista & Uutta

Uusi ulkonäkö, uusi tekniikka. Uudessa Škoda Kodiaqissa on reilut tilat ja huippuluokan liitettävyysmahdollisuudet. Tarjolla on myös ladattava hybridi. Suomeen uutuus rantautuu keväällä 2024.

Teksti ja kuvat Škoda Auto

Škoda jatkaa menestyksen tiellä monia palkintoja voittaneen kookkaan katumaasturinsa uudella sukupolvella. Kodiaq tunnetaan erityisesti monipuolisuudestaan ja edistyksellisestä tekniikastaan. Sen on valinnut jo yli 800 000 asiakasta 60 maassa, ja se on saanut monia arvostettuja tunnuspalkintoja.

Katso video uuden sukupolven Škoda Kodiaqin ensiesittelystä tästä:

Muotoilu: lisää tilaa kaikenlaisiin tarpeisiin

Uusi Škoda Kodiaq on edeltäjämallia vahvailmeisempi ja muotoilultaan kiehtova. Se on kasvanut pituutta kuusi senttimetriä, ja siinä on entistäkin enemmän tilaa matkustajille ja matkatavaroille. Pituutta autolla on 4 758 millimetriä pitkä. Tavaratilaakin on nyt entistä enemmän: viisipaikkaisessa mallissa hulppeat 910 litraa. Entistä paremman aerodynamiikan todisteena ilmanvastuskerroin (cd) on alkaen vain 0,282.

Uuden Kodiaqin muotoilussa korostuvat konepellin uusi muoto, keulan uusi Škoda-logo ja katseen kiinnittävä jäähdyttimen kahdeksankulmainen säleikkö. Uutena tarjolla olevana huipputason varusteena ovat toisen sukupolven Matrix LED -ajovalot, jotka valaisevat tietä entistä kirkkaammin ja tarkemmin. Ajovalojen 36 yksittäistä valoelementtiä luovat keulaan näyttävän nelivaloilmeen.

Sisätilat: vaihteenvalitsin ohjauspyörän vieressä

Sisätilojen keskipisteenä on kojelaudassa vapaasti seisova jopa 13-tuumainen tietoviihdenäyttö, jota täydentää 10-tuumainen digitaalinen mittaristo ja lisävarusteena saatava Head Up -tuulilasinäyttö.

Tietoviihdenäytön alapuolella sijaitsevat uudet Smart Dials -säätimet – kolme kierrettävää ja painettavaa säädintä, joissa on digitaaliset näytöt. Näillä säätimillä auton eri toimintojen käyttö on helppoa: säätimet antavat tuntopalautteen ja kertovat toiminnot näytöissään. Säätimien toiminnoiksi voidaan valita esimerkiksi äänenvoimakkuus, ilmastointi, ajoasetuksen valinta tai navigoinnin kartan zoomaus.

Vakiovarusteisen DSG-automaattivaihteiston valitsin sijaitsee nyt ohjauspyörän vieressä. Tämä sijoitus on vapauttanut tilaa keskikonsoliin. Myös mukavuus on tärkeää ja entistä paremmin huomioitu: saatavissa olevissa sähköisesti säädettävissä ErgoSeat-etuistuimissa on kymmenellä ilmatyynyllä toteutettu eri ohjelmia käsittävä hierontatoiminto.

Uuden Kodiaqin viisipaikkainen vaihtoehto tarjoilee 910 litran tavaratilan.

Moottorit: tarjolla Kodiaqin ensimmäinen ladattava hybridi

Suositusta katumaasturista on nyt saatavissa myös ladattava hybridi Kodiaq iV. Sen suurin yhteisteho on 150 kW (204 hv), ja sillä yltää pelkästään sähköllä ajettaessa jopa yli 100 kilometrin WLTP-toimintamatkaan. Ensimmäistä kertaa Kodiaqista on tarjolla myös kevythybridi, jonka moottorina on 110-kilowattinen (150 hv) 1.5 TSI -bensiinimoottori.

Muut moottorivaihtoehdot ovat 150-kilowattinen 2.0 TSI -bensiinimoottori (204 hv) ja kaksi 2.0 TDI -dieselmoottoria tehoiltaan 110 ja 142 kW (150 ja 193 hv). Kaikkien moottoreiden yhteydessä on DSG-automaattivaihteisto sekä tehokkaimman bensiini- ja dieselmoottorin yhteydessä neliveto.

Ensimmäistä kertaa Kodiaqiin on nyt saatavissa myös ladattava hybridimalli.

Škoda esittelee uudessa Kodiaqissa uuden sukupolven ajo-ominaisuuksia ja -mukavuutta parantavan mukautuvan alustan säätöjärjestelmän Dynamic Chassis Control. Tässä järjestelmässä iskunvaimentimien sisään- ja ulosjoustovaiheita säädellään kahdella erillisellä venttiilillä, minkä ansiosta säätely reagoi nopeammin ja toimii laajemmalla alueella. Entistä kehittyneemmän järjestelmän ansiosta ajamisen dynamiikka ja auton mukavuus ovat entistä paremmat.

Turvallisuus: uudet ja edelleen kehitetyt avustinjärjestelmät

Uudessa Škoda Kodiaqissa on lukuisia edistyksellisiä turvallisuutta ja mukavuutta lisääviä avustinjärjestelmiä. Kääntymisavustin Turn Assist auttaa välttämään risteysonnettomuuksia. Kehittyneen automaattisen pysäköintiavustimen Opetettu pysäköinti -toiminnolla Kodiaqin muistiin voidaan tallentaa reitti viiteen eri pysäköintipaikkaan. Tämän jälkeen auto osaa automaattisesti hoitaa pysäköinnin jopa 50 metrin säteellä pysäköintipaikasta. Myöhemmin tarjolle tulevan Opetettu etäpysäköinti -toiminnon avulla pysäköinnin voi hoitaa tallennettuun paikkaan myös helposti älypuhelimen sovelluksella ohjaten.

Uudessa Kodiaqissa on lukuisia turvallisuutta ja mukavuutta lisääviä avustinjärjestelmiä.

Päivitetty Side Assist -kaistanvaihtovaroitin tarkkailee takaviistosta lähestyvää liikennettä nyt 90 metrin päästä aiemman 70 metrin sijasta, mikä parantaa erityisesti moottoritieajon turvallisuutta. Uudistunut kaista-avustin näyttää ympäröivät ajoneuvot digitaalisessa mittaristossa entistä selkeämmin. Sen toiminta yhdistyy mukautuvaan kaista-avustimeen ja mukautuvaan vakionopeuden säätimeen, joka toimii yhdessä navigointijärjestelmän kanssa ennakoiden esimerkiksi kaarteita ja risteyksiä.

Uuden Kodiaqin passiivisen turvallisuuden varusteisiin sisältyy jopa yhdeksän turvatyynyä, mukaan lukien lisävarusteena saatavat toisen istuinrivin sivuturvatyynyt.

Liitettävyys: nopeampi lataus ja lukuisat online-palvelut

Uusi Kodiaq on aina online, minkä ansiosta voidaan toteuttaa monia online-mobiilipalveluja ja tietoviihdejärjestelmän sovelluksia. Autossa voi olla yhteensä jopa kolme näyttöä: 10-tuumainen digitaalinen mittaristo, jopa 13 tuuman kokoinen tietoviihdenäyttö ja Head Up -tuulilasinäyttö.

Varustus sisältää neljä USB-C-liitäntää, joista mobiililaitteita voidaan ladata nopeasti jopa 45 watin teholla. Yksi uusista varusteista on yhteensopivan matkapuhelimen jopa 15 watin langaton lataus, jolla voidaan ladata kahta älypuhelinta yhtä aikaa. Langattomaan lataukseen liittyy nyt myös jäähdytystoiminto.

Uuden Kodiaqin tietoviihdejärjestelmässä on vakiona eleohjaus ja puheohjaus. Saatavissa oleva 13-tuumainen tietoviihdenäyttö tuo autoon lisäksi navigoinnin, jonka reittiopastus näytetään myös Head Up -tuulilasinäytössä. Vakiovarusteena autossa on kahdeksan kaiutinta ja lisävarusteena saatavan Canton Sound System -äänentoistojärjestelmän myötä neljätoista.

Koska uusi Kodiaq on aina online, se pystyy vastaanottamaan Online-järjestelmäpäivityksiä ja toteuttamaan reittisuunnittelun online-tietojen pohjalta langattomasti OTA-yhteydellä (Over the Air). Škoda Connect -online-palveluissa on mukana nyt myös erityisesti ladattavalle Kodiaq iV -hybridille tarkoitettuja palveluja, kuten latauksen etähallinta, ilmastoinnin etähallinta sekä lähdön ajastus.

Lukuisat online-palvelut ja tietoviihdejärjestelmän sovellukset parantavat kuljettajan ja matkustajien mukavuutta entisestään. Lisäksi tiettyjä toimintoja voidaan hankkia online-yhteydellä jälkikäteen: esimerkiksi tunnelmavalaistuksen lisävärit ja lisätoiminnot.

Lue myös

Uusi Superb ja uusi Kodiaq pärjäävät sekä kuumassa että kylmässä – katso testivideo

Ajankohtaista & Uutta

Lifestyle – hetkiä, joista syntyi tarinoita

Lifestyle

Tässä tulevat uuden ajan automyyjät – tie uuteen ammattiin

Ajankohtaista & Uutta