24.4.2024
Jääkiekkohuuma kasvaa – U18 MM-kisat alkavat 25.4. Ajankohtaista & Uutta

Vuoden 2024 Jääkiekon U18 MM-kisat pelataan 25.4.-5.5. Espoossa ja Vantaalla. Päävalmentaja Marko Kauppinen ja kisojen pääsihteeri Petteri Hietanen kertovat, mitkä ovat tunnelmat hetki ennen starttia. Škoda toimii kisojen virallisena pääyhteistyökumppanina. Lue lisää ja tule mukaan!

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto ja Suomen Jääkiekkoliitto

Vuoden 2024 Jääkiekon U18 MM-kisat pelataan 25.4.-5.5. Espoon Metro Areenalla ja Vantaan Tikkurila Areenalla. Kyseessä on U18-ikäluokan ensimmäinen arvoturnaus, johon osallistuvat ikäluokkansa parhaat pelaajat. Tunnelmat ovat kisoihin valmistautuessa odottavat ja innostuneet.

"Tällä joukkueella on mahdollisuuksia menestyä"

"Torstaina 25.4. kahden ja puolen prosessi tulee todeksi, kun kiekko tippuu ja lähdetään laittamaan kaikki peliin. Prosessi on ollut antoisa ja kasvattava niin itselle kuin U18-joukkueen pelaajille. On suuri etuoikeus saada toimia jääkiekkoon intohimoisesti suhtautuvien lahjakkaiden nuorten pelaajien kanssa. Kotikisoissa pelaaminen on meille kaikille huikea juttu", päävalmentaja Marko Kauppinen kertoo.

U18-joukkueen vahvuus on Kauppisen mukaan nimenomaan joukkueena oleminen.

"Se on määrätietoinen kokonaisuus, joka koostuu arvoista, toimintatavoista ja käytöstavoista. Paineita emme ota, mutta tällä joukkueella on mahdollisuuksia menestyä. Moni asia vaikuttaa ja sattumakin on mukana pelissä, mutta lähdemme voittamaan jokaisen ottelun. Huippusuorituksella voimme edetä kultaan asti", päävalmentaja tuumii.

"Kotikisat ovat komea huipennus U18-ikäluokalle", päävalmentaja Marko Kauppinen sanoo. Kuva Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Merkittävä näytön paikka pelaajille

”MM-kisat ovat tärkeä turnaus, sillä kisoihin osallistuu iso joukko kykyjenetsijöitä ja NHL-edustajia. Kaukaloissa pelaaville pelaajille kisat ovat merkittävä näytön paikka”, vuodesta 2010 alkaen Suomen Jääkiekkoliitossa työskennellyt Petteri Hietanen sanoo.

Hietanen on ollut mukana myös vuosina 2012, 2013, 2022 ja 2023 Suomessa järjestetyissä miesten MM-kisoissa tapahtumakoordinaattorin ja tapahtumapäällikön rooleissa. Pääsihteerin pesti avaa nyt uuden näkökulman.

”Vaikka mittakaava on U18 MM-kisoissa hieman pienempi kuin miesten kisoissa, samat perusasiat tehdään kisojen onnistumiseksi. On mielenkiintoista nähdä, millaisen huomioarvon kotikisat saavat. Haluamme toteuttaa mahdollisimman helposti lähestyttävät kisat, joista kiinnostuisivat nekin, jotka eivät jääkiekkoa ehkä niin tiiviisti yleensä seuraa. Tämän on huomioitu myös lippujen hinnoittelussa.”

Petteri Hietanen toimii 2024 Jääkiekon U18 MM-kisojen pääsihteerinä. Kuva Suomen Jääkiekkoliitto

”Kisoja ei voisi järjestää ilman autoja”

Yksi onnistumisen kivijaloista on yhteistyö Škodan kanssa. ”U18-kisojen kumppanuus on luontevaa jatkoa pitkäaikaiselle yhteistyölle, jota on tehty jo vuosia Leijonien ja Jääkiekkoliiton kanssa. Pitkän historian ansiosta Škoda tulee kaikille mieleen, kun puhutaan MM-kisoista”, Hietanen tuumii.

Škoda näkyy U18 MM-kisoissa monin tavoin ja tuttuun tapaan niin kaukaloissa kuin kaukaloiden laidoilla. Lisäksi kisaorganisaation käytössä on kisavärein teipattuja Škoda Enyaq -täyssähköautoja. ”Kisoja ei voisi järjestää ilman autoja, sillä kisojen aikana hoidetaan paljon kuljetuksia lentokentän, pelipaikkojen ja hotellien välillä”, Hietanen korostaa.

MM-kisojen taustalta löytyy mittava määrä toimijoita. Kun mukaan lasketaan kisaorganisaatio, tuomaristo, pelaajat, valmentajat, taustajoukot, vapaaehtoiset, yhteistyökumppanit, kutsuvieraat, median edustajat, tv-tuotantoryhmät, hallien henkilökunta ja palveluntuottajat sekä muut sidosryhmät, puhutaan noin kahdentuhannen henkilön joukosta. Yleisöä Espoon ja Vantaan halleille odotetaan yhteensä noin 50 000.

Edellisen kerran alle U18-joukkueiden MM-kisat järjestettiin Suomessa vuonna 2014, jolloin pelit pelattiin Lappeenrannassa ja Imatralla. ”Pelaaminen pääkaupunkiseudulla on logistisesti ja saavutettavuuden kannalta erinomainen asia”, Hietanen sanoo.

Suuria elämyksiä pienille kiekkoilijoille

Škoda ja Suomen Jääkiekkoliitto järjestivät yhteistyössä ikäluokkien U9- ja U10 -joukkueille kampanjan, joka mahdollistaa nyt arvonnan kautta ainutkertaisia elämyksiä jääkiekkoileville lapsille ja heidän perheilleen – Jääkiekkoliiton Kunnioita Peliä -arvojen ja reilun pelin hengessä.

”Kampanja toteutettiin varsin nopealla aikataululla ja se otettiin todella hyvin vastaan. Arvontaan osallistui lähes 50 joukkuetta eri puolilta Suomea. Kisoihin pääsee yhdeksän joukkuetta, mitä tarkoittaa yhteensä noin 200 nuorta kiekkoilijaa”, Hietanen kertoo.

Arvonnassa kisoihin paikan voittaneet ovat ottaneet tiedon vastaan Hietasen mukaan luonnollisesti iloisin mielin. Pelaajat pääsevät vastaanottamaan juhlavasti jäälle U18-joukkueen Pikkuleijonia otteluiden alkuseremonioissa. Joukkueiden valinnoista vastasi arvonnan perusteella Suomen Jääkiekkoliitto.

”On mahtavaa, että voimme tarjota Škodan kanssa yhteistyössä ainutkertaisia elämyksiä jääkiekkoileville lapsille. Kyllä se on jännä paikka päästä luistelemaan isolle jäälle ja samaan kaukaloon idolien kanssa. Toivottavasti saamme toteutettua iloisen ja unohtumattoman muiston pienille pelaajille.”

Entä mitkä U18-joukkueet nähdään finaaliottelussa. ”Kaksi parasta”, Hietanen vastaa hymyillen.

Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue kokoontui ryhmäkuvaan kaksi päivää ennen kisojen starttia. Kuva: Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Tilaa uutiskirje Kuule ensimmäisten joukossa uusimmat Škoda-uutiset Tilaa

Lue myös nämä

Enyaq 85 autotoimittajien koeajossa – lue arviot

Škoda mediassa

Suuria elämyksiä pienille jääkiekkoilijoille U18 MM-kisoissa

Ajankohtaista & Uutta

”Jo ensikohtaaminen oli yhtä hymyä”

Ajankohtaista & Uutta