28.6.2024
Saimaa Cycle Tour kylpi hulppeassa helteessä Ajankohtaista & Uutta

Škoda-kesä pääsi vauhtiin Saimaa Cycle Tourilla. Yli 3000 osallistujaa ympäri maailmaa ei voi olla väärässä – nyt poljettiin elämyksellisesti vauvasta vaariin. Saman veroinen seikkailu hakee vertaistaan suomalaisessa suvessa.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto

Saimaa Cycle Tourista on kasvanut neljässä vuodessa Suomen suurin pyöräilytapahtuma. Tänä vuonna tapahtumaan tuli ennätyksellisesti noin 3200 osallistujaa ympäri Suomea ja maailmaa – jopa Australiasta asti.

”Kaikki on nyt valmiina ja vuoden aikana tehty työ muuttuu todeksi", Saimaa Cycle Tourin tapahtumajohtaja Juho Suikkari sanoo muutamaa minuuttia ennen kuin ensimmäiset Škoda lasten pyöräily -tapahtuman osallistujat päästeään irti.

Vaikka nyt eletään vuoden huippuhetkiä helteisen Imatran keskustassa, ensi vuosi on jo tapahtumajohtajan mielessä. Tapahtuma kasvaa kaksipäiväisestä kolmipäiväiseksi ja matkoihin on luvassa uudistuksia. Asfalttireittien ohella mukaan tulee hiekkatiepyöräily.

"Alkuperäinen ajatus säilyy, jonka mukaan haluamme tuottaa elämyksiä kaikille liikunnasta kiinnostuneille vauvasta vaariin", Suikkari sanoo.

Saimaa Cycle Tourin tapahtumajohtaja Juho Suikkari on onnellinen, sillä tapahtuma vetää vuodesta toiseen yhä enemmän osallistujia.

Iloa ja riemua lasten pyöräilymatkoilla

Elämyksellinen pyöräilytapahtuma avattiin Suomen suurimmaksi lasten pyöräilytapahtumaksi kasvaneen Škoda lasten pyöräilyn voimin. Lasten matkoilla pienimmät osallistujat polkivat alkuillasta 1,4 kilometrin Imatrankosken kierroksen ja vähän isommat 7,5 kilometrin Vuoksen kierroksen.

Numerolla 089 polkenut Veera (7 v) ja numerolla 091 polkenut Emilia (4 v) olivat innoissaan Škoda lasten pyöräily -tapahtumasta. Tuukka-isä lähti polkemaan molempien lasten matkoille.

Maija ja Adam polkivat 7,5 kilometrin Vuoksen kierroksen. Mukana matkassa oli myös Maijan isä Jevgeni.

"Hyvin meni pyöräily, paremmin kuin odotin", Nikita Nikitin sanoi tullessaan maaliin 7,5 kilometrin Vuoksen kierrokselta.

Kuninkuusmatka on suosituin matka

Ensimmäinen tapahtumapäivä huipentui 300 kilometrin kuninkuusmatkaan, jolle lähdettiin polkemaan näytösluonteisesti Imatrankosken kuohujen säestyksellä.

Vaikka Saimaa Cycle Tourilla ei ajeta kilpaa, osa pyöräilijöistä ja ryhmistä lähti matkaan aikatavoite mielessä. Nopeimpien tavoitteena on selvittää reitti noin seitsemässä tunnissa keskinopeuden ollessa noin 42 km/h. Viimeiset pitkän matkan polkijat tulevat maaliin lauantaina aamupäivällä ajettuaan yli 19 tuntia.

Škoda-tiimissä matkaan lähti vapaaottelijana tunnettu Teemu Packalén.

"Saa nähdä, miten äijän käy. Tavoitteena on päästä maaliin asti keinolla tai toisella – vaikka pyöriä kantaen ja viimeistään hotellin aamiaiselle", Teemu kuittaa hetki ennen matkaan lähtöä.

Kuninkuusmatkalle lähti myös vapaaottelijana tunnettu Teemu Packalén. Perjantai-illalla 300 kilometrille startannut Teemu asetti tavoitteeksi ehtiä lauantaina hotellin aamiaiselle.

Jenny Karlsson, Jimmy Takki ja Walter Karlsson lähtivät 300 kilometrin matkalle hyvillä mielin. Jennyllä ja Walterilla on takana pyöräilykilometrejä, Jimmyllä juoksukilometrejä maratonilta. "Ollaan jo voittajia, kun lähdettiin mukaan tapahtumaan", Jenny sanoo hymyillen.

Matka jatkuu 85 ja 38 kierroksilla

Lauantaina seikkailu jatkui 85 kilometrin Jaakon kierroksella sekä 38 kilometrin Ruokolahden kierroksella. Jaakon kierrokselle lähti näyttävästi myös Škoda-tiimi hulppean helteen helliessä pyöräilijöitä.

Ja mikä parasta, olipa matka mikä tahansa, tällä tourilla ei ajeta kilpaa, vaan haastetaan itseä, kannustetaan pyöräilykaveria ja nautitaan maailman kauneimmista järvimaisemista.

Rinta-Joupin Autoliike Salon tiimi puhkui lähtöön valmistuessaan intoa myyntipäällikkö Markus Luseniuksen luotsaamana. Mukana olivat mm. Satu Urjanheimo, Markku Henriksson ja Mari Lusenius.

Kyllä täällä tarkenee! Škoda-tiimi lähti lauantaina 85 kilometrin Jaakon kierrokselle. Kello 10 lämpöä riitti Imatralla noin 29 asteen edestä.

Pyöräilijän jokainen kilometri on vihreä

Škoda toimii jälleen tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Enyaq iV -täyssähköautot turvaavat pyöräilijöiden matkaa etuautoina 300, 85 ja 38 kilometrin reiteillä sekä kuljettavat organisaation henkilöstöä tapahtuman aikana. Škoda näkyy niin pyöräilyreiteillä kuin lähtökaupungissa Imatralla.

”Meille on iso asia, että Škoda on tänäkin vuonna tapahtumamme pääyhteistyökumppani ja voimme liikkua mahdollisimman ekologisesti pyöräilijöiden parissa, joiden jokainen poljettu kilometri on vihreä”, Suikkari sanoo.

”On hienoa olla mukana elämyksellisessä pyöräilytapahtumassa ja toivottaa kaikki osallistujat kokemaan unohtumattomia hetkiä. Meitä yhdistävät turvallisuus ja vastuullisuus sekä halu kannustaa kaikkia liikkumaan ja pyöräilemään”, Škoda maahantuovan Helkama-Auto Oy:n Suomen Head of Communication Kari Aalo lisää.

Matka jatkuu. Ensi vuonna Saimaa Cycle Tour ajetaan kolmipäiväisenä tapahtumana 11.-13.7.2025. Uutena matkana on mm. Saimaa Gravel Tour 150 km. Early Bird -rekisteröityminen on jo käynnissä. Lue lisää tämän linkin takaa.

Škodalla on pitkät pyöräilyperinteet

  • Škoda Auton juuret juontavat vuoteen 1895, jolloin Václav Laurin ja Václav Klement perustivat polkupyöriä korjaavan ja vähän myöhemmin myös pyöriä valmistavan yrityksen.

  • Škoda Auto tunnetaan Ranskan ympäriajon, Tour de Francen, virallisena yhteistyökumppanina lähes parinkymmenen vuoden ajalta. ŠKODA on tukenut vuosia myös suomalaista huippu- ja harrastepyöräilyä.

  • Vuonna 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty Saimaa Cycle Tour nousi heti Epic Road Rides pyöräilymatkailun erikoismedian julkaiseman listan myötä Euroopan arvostetuimpien pyöräilytapahtumien listalle.

  • Tapahtuman taustalla on vuonna 2020 perustettu SCT Events Oy, jonka tavoitteena on tuoda pyöräilyn ilosanomaa kaikille liikunnasta kiinnostuneille ihmisille.
Tilaa uutiskirje Kuule ensimmäisten joukossa uusimmat Škoda-uutiset Tilaa

Lue myös nämä

Škoda-kesä on vauhdissa – voita liput Secto Rallyyn 14.7.2024 mennessä

Ajankohtaista & Uutta

Varsin pöllö juttu – lintumiehen matkassa

Lifestyle

Maailman ympäri tuulen voimalla – kuin shakkia merellä

Kuvassa