11.3.2024
Škoda-autojen uudet säätimet ja yksilöitävä käyttöliittymä Ajankohtaista & Uutta

Škoda ottaa asteittain käyttöön autojensa järjestelmien uuden käyttöliittymän. Järjestelmät ovat aiempaa helpompia käyttää ja tuovat mukanaan paljon lisää yksilöintivaihtoehtoja.

Teksti ja kuvat Škoda Auto

Auton järjestelmien, kuten kosketusnäytöllisen Infotainment-järjestelmän ja 10-tuumaisen digitaalisen mittariston, toimintojen käyttöliittymän uusi design tulee käyttöön asteittain Škoda-automalleihin. Flow HMI:ksi kutsuttu ympäristö on yhtenäinen, vaikka sen toiminnot ja tietyt osat, mukaan lukien fyysiset ja digitaaliset säätimet, voivat vaihdella malleittain.

"Olemme hyödyntäneet optimaalisesti digitekniikkaa ja fyysisiä säätimiä", käyttöliittymän uudistamisesta vastaava suunnittelija Daniel Hájek kertoo.

"Tästä syystä esimerkiksi kierrettävät ja painettavat Smart Dials -säätimet on otettu käyttöön uusissa Superb- ja Kodiaq-malleissa. Nämä sekä vuosimallin 2024 Enyaq ovat uuden käyttöliittymän edelläkävijöitä. Käyttöliittymä otetaan asteittain käyttöön myös muissa malleissa – tulevat täyssähkömallit mukaan lukien."

"Järjestelmän mukauttaminen erityyppisiin autoihin ja niiden varusteisiin oli yksi suunnitteluprosessin tärkeimmistä asioista", kehityksen teknistä puolta johtanut Pavel Tůma sanoo.

Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että käyttäjät ymmärtävät järjestelmää.

"Tämä on yksi ensimmäisistä projekteista, joka perustuu käyttökokemuksen suunnittelijoiden työhön ja käyttäjätutkimukseen. Myös testaukseen käytettiin paljon aikaa ja huomiota", Tůma lisää.

Pavel Tůma, käyttökokemuksen ja käyttöliittymien kehityksestä vastaava johtaja

Kuvassa Škoda Superbin uusi käyttöliittymä, joka tulee käyttöön asteittain myös Škoda-automalleihin.

Kaikki sopivasti käden ulottuvilla

Käyttäjätestaus tuotti useita tärkeitä johtopäätöksiä. Yksi näistä on se, että kuljettajat haluavat tiettyjen tärkeiden toimintojen olevan helposti käytettävissä. Tätä ei ole varmistettu pelkästään painikkeilla ja muilla fyysisillä säätimillä, vaan myös uudella kosketusnäytön kuvakkeiden ja toimintojen asettelulla. Kosketusnäytön näkymässä on nyt alapalkki, josta löytyvät hyödyllisimmät pikakuvakkeet sekä yläpalkki, johon on ryhmitelty auton tärkeimmät toiminnot.

Toisen keskeisen havainnon mukaan lähes jokaisella käyttäjällä on hieman erilainen käsitys tärkeimmistä toiminnoista. Siksi Škoda mahdollistaa tiettyjen osien mukauttamisen.

"Käyttäjä voi helposti määrittää toiminnot alapalkkiin ja yläpalkkiin", Tůma sanoo.

Alapalkista on pääsy yleisiin toimintoihin, kuten mediaan, navigointiin, puheohjaukseen ja ilmastointiin. Yläpalkista päästään ajankohtaisiin tietoihin ja tarkempiin asetuksiin, kuten yksittäisten avustinjärjestelmien ja niiden toimintojen asetuksiin.

"Priorisoimme asiakkaille tärkeimmät toiminnot. Samalla heillä on mahdollisuus muuttaa asetuksia omien mieltymystensä mukaisesti."

Katso animaatio Škodan uudesta Smart Dials -säätimet sisältävästä käyttöliittymästä (alla):

Jokaiselle omanlainen

"Teimme paljon työtä järjestelmän graafisen konseptin eteen. Sen ansiosta käyttäjä voi helposti säätää Infotainment-näytön ulkoasua, muokata taustaa ja värejä sekä valita, noudattaako esimerkiksi 10-tuumaisen digitaalisen mittariston grafiikka näitä samoja valintoja vai säilytetäänkö siinä oletusasetuksena olevat tummat sävyt", Daniel Hájek kuvailee.

Toinen tärkeä yksityiskohta on, että käyttäjät tuntevat ympäristön graafisen konseptin värit, kuvakkeet ja muut perusasiat. Ne noudattavat samaa tyyliä myös esimerkiksi MyŠkoda-mobiilisovelluksessa ja Škodan verkkosivuilla. Tästä syystä Škoda toi muutama vuosi sitten markkinoille yhtenäisen Škoda Flow -suunnittelujärjestelmän, jolla varmistetaan, että käyttäjät tietävät, missä olennaisimmat toiminnot sijaitsevat.

Suunnittelijat ovat ottaneet käyttöön tasaisemman 2D-grafiikan uusilla tervetuloanimaatioilla. Lisäksi navigoinnin kartta ja Laura-puhjeohjausavustaja saivat uuden ilmeen – kaikki tämä Škodan uuden brändi-identiteetin hengessä.

Daniel Hájek, käyttöliittymän uudistamisesta vastaava suunnittelija

Näytön taustaväri mukautuu tunnelmavalaistukseen, katso animaatio (alla):

Ohjauspyörän takana olevan kojelaudan ympäristössä on myös tapahtunut suuri muutos. 10-tuumainen digitaalinen mittaristo on saatavilla moniin Škoda-automalleihin, ja koko konseptia on mukautettu sen mukaisesti.

Siinä on nyt enemmän yksilöintivaihtoehtoja ja mittariston taustaväri mukautuu sisätilojen tunnelmavalaistukseen. Sen lisäksi, että mittaristo toistaa kosketusnäytön graafista ilmettä ja mahdollistaa mukauttamisen, asetuslogiikkaa on hieman uudistettu.

Kun aiemmin käyttäjä muutti ennalta määritettyjä näkymiä ohjauspyörän molemmilla puolilla olevilla nuolinäppäimillä, nyt yksi nuoli muuttaa sisältöä ja toinen esitystapaa. Käyttäjillä on siis entistä enemmän valinnanvaraa tietojen tarkastelutavoissa.

Škoda-autojen uusien hallintalaitteiden parissa työskennellyt tiimi vasemmalta oikealle: Ján Rehák, Pavel Tůma, Aneta Kalousová, Matej Dubiš, Daniel Hájek ja Ota Pačes.

Lue myös nämä

Neliveto näyttää nyt kyntensä – tutustu 4x4-mallistoon ja katso video

Ajankohtaista & Uutta

Škoda-vuosi 2024 tarjoilee monta tapahtumaa

Ajankohtaista & Uutta

Kymmenen asiaa, joita et ehkä tiennyt – testaa Škoda-tietosi!

Ajankohtaista & Uutta