22.2.2024
Suursuosikki uudistui – tervetuloa päivitetty Octavia Ajankohtaista & Uutta

Škoda on esitellyt uudistetun version suosikkimallistaan Škoda Octaviasta. Uudistus tuo tullessaan hienovaraisia muotoilumuutoksia, tekniikkapäivityksiä ja lisää vastuullisten materiaalien käyttöä. Octaviaa on valmistettu vuodesta 1996 alkaen jo yli seitsemän miljoona kappaletta.

Teksti ja kuvat Škoda Auto

"Asiakkaillamme on lupa odottaa Octavialta paljon, joten uudistus nostaa suursuositun automallimme seuraavalle tasolle. Uudistetut Infotainment-järjestelmät, turvallisuusjärjestelmät, entistä runsaampi vastuullisten materiaalien käyttö ja tehokkaammat ajovalot tekevät autosta vieläkin kiinnostavamman. Olen varma, että uudistettu Octavia yllättää ja ihastuttaa niin kuljettajansa kuin matkustajansa, vahvistaen asemaansa suosituimpana automallinamme", Škoda Auton pääjohtaja Klaus Zellmer kertoo.

Hienovaraisesti uudistettu myyntimenestys

Auton ulkonäköön tehtyihin muutoksiin kuuluvat muun muassa ajovalojen uudistus, jonka myötä ajovalot myötäilevät nyt aiempaa tiiviimmin sekä fyysisesti että visuaalisesti jäähdyttimen Škoda-säleikköä. Myös itse säleikkö on uudistettu aiempaa pystymmin lamellein. Lisäksi Octavia on saanut muotoilultaan uudet etu- ja takahelmat sekä uuden takapuskurin. Uudistuksiin lukeutuvat niin ikään tarjolle tulevat uuden sukupolven Matrix LED -ajovalot, uudistetut LED-takavalot dynaamisin vilkuin ja saattovaloanimaatioin sekä uudet kevytmetallivanteet.

Uudistettu Octavia tulee saataville sekä Combi- että liftback-mallina (kuvat alla).

Uudistettu Octavia näyttää tyylikkään raikkaalta – aivan kuin suunnittelijat olisivat hahmotelleet muutokset kevyin vedoin. Käytännössä muotoilun muutokset ovat paitsi hienostuneita myös tarkasti harkittuja. Dynaamisen muotoilun omaavasta Octaviasta tulee saataville neljä varustetasoa: Essence ja Selection sekä urheilullisina vaihtoehtoina SportLine ja RS. Suomeen on suunnitteilla lisäksi viidentenä varustetasona Style.

Uudistuneesta Octaviasta tulee tarjolle sporttinen RS-huippumalli, jonka 2.0 TSI -bensiinimoottori on teholtaan 195 kW (265 hv) eli 15 kilowattia (20 hv) aiempaa enemmän.

Tulosta oma Octavia

Oletko 3D-tulostuksen harrastaja? Tässä on sinulle jotain, josta pidät! Lataa ja 3D-tulosta uudistetun Octavian malli, jaa kuva ja voit voittaa upeita palkintoja. Lue lisää täältä.

Yhä näyttävämpi, vastuullisempi ja turvallisempi

Uuden sukupolven Matrix LED -ajovalot ovat saatavilla Selection-varustetason yhteyteen – SportLine- ja RS-malleissa ne ovat vakiovarusteena. Näissä keulaan uuden valoilmeen luovissa ajovaloissa on kaksi LED-moduulia ja uudet Crystallinium-elementit, jotka korostavat ajovaloyksiköiden muotoa ja näyttävät värilliseltä kristallilasilta. Ajovaloyksiköiden ulommat kaksois-LED-moduulit tuottavat lähi- ja kaukovalon. Sisemmässä LED-moduulissa on 36 erillistä matriisisegmenttiä kahdessa rivissä eli 12 matriisisegmenttiä aiempaa enemmän.

Uudistettua ulkonäköä korostavat entistä tehokkaammat ja edelleen kehitetyt ajovalot.

Uudistettuun Octaviaan tulee tarjolle yhdeksän sisustuksen designvalintaa, joiden yhteydessä käytetään aiempia verhoiluja enemmän vastuullisia materiaaleja. Vakiona autossa on 10-tuumainen Infotainment-näyttö, mutta tarjolle tulee nyt ensimmäistä kertaa myös 13-tuumainen versio. Valittavaksi tulee myös AGR-sertifioidut ErgoSeat-etuistuimet, joissa on säädettävä reisituki sekä hieronta- ja tuuletustoiminnot.

Vakiovarusteena ovat esimerkiksi kaksialueinen Climatronic-automaatti-ilmastointi, kaista-avustin ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, sekä Selection-varustetasosta alkaen myös sähkötoiminen takaluukku, kosketukseton takaluukun avaus ja sulkeminen, kaukovaloavustin ja jopa 15 watin lataustehollinen Phone Box -matkapuhelinlokero langattomalla latauksella. USB-C-liitännöistä saadaan kuljettajan ja matkustajien mobiililaitteiden latausta varten lataustehoa jopa 45 wattia, mikä on kolme kertaa aiempaa enemmän.

Päivitetty avaimeton keskuslukitus ja käynnistys (KESSY) pystyy lukitsemaan keskuslukituksen automaattisesti, kun kuljettaja avain mukanaan poistuu autosta yli 1,5 metrin päähän. Vastaavasti järjestelmä pystyy myös avaamaan keskuslukituksen, kun kuljettaja tulee avain mukanaan vähintään 1,5 metrin päähän autosta.

Uudistettu Octavia on varustettu uusilla turvallisuus- ja avustinjärjestelmillä. Lisävarusteinen automaattinen pysäköintiavustin ja myöhemmin tarjolle tuleva etäpysäköintiavustin helpottavat pysäköintiä. Turvallisuutta parantaa etenkin pitkillä matkoilla edelleen kehitetty kuljettajan vireystason tunnistusjärjestelmä, joka ei toimi pelkästään ohjauspyörän liikkeistä saatujen tietojen perusteella, vaan tarkkailee useista eri lähteistä (kuten kaista-avustimelta) saatuja tietoja pystyen erottamaan lyhytaikaisen keskittymisen herpaantumisen ja todellisen väsymyksen toisistaan.

Lisäksi tekoälypohjainen ChatGPT-botti integroidaan Laura-puheohjausavustajaan. Integrointi tuo koko joukon uusia ominaisuuksia, jotka ylittävät aiemmin käytettyjen puheohjauskomentojen mahdollisuudet.

Octavian ulkovärivaihtoehtoina on yksi perusväri, kaksi erikoisväriä ja seitsemän metalliväriä.

Tehotaloudelliset moottorit – monta vaihtoehtoa

Uudistettu Octavia tarjoaa neljä bensiiniversiota ja kaksi dieselversiota. Bensiinimoottoreista tarjolle tulee myös kevythybridiversiot DSG-automaattivaihteistojen yhteydessä. Nelivetoversio seuraa myöhemmin.

Bensiinimoottoriksi saataville tulee 1.5 TSI kahtena eri tehoversiona – 85 kW (116 hv) ja 110 kW (150 hv) – joista molemmat ovat tarjolla käsivalintaisella vaihteistolla, tai kevythybriditekniikalla ja DSG-vaihteistolla. Nelivedon yhteydessä oleva 2.0 TSI teholtaan 150 kW (204 hv) täydentää voimalinjatarjontaa ensi vuoden puolella.

Dieselinä on 2.0 TDI, josta saatavilla ovat vastaavat tehoversiot kuin 1.5 TSI -bensiinimoottoreista – 85 kW (116 hv) ja 110 kW (150 hv). 85 kW:n versio tulee tarjolle yksinomaan käsivalintaisella vaihteistolla ja 110 kW:n versio DSG-automaattivaihteistolla. Malliston tehokkainta vaihtoehtoa edustaa Octavia RS:n teholtaan 195-kilowattinen (265 hv) 2.0 TSI -bensiinimoottori DSG-automaattivaihteistoon yhdistettynä.

Uudistettu Škoda Octavia SportLine tarjoilee entistä dynaamisempaa ilmettä.

Škodan suursuosikki yli 60 maassa

Nykyajan Octavian menestystarina alkoi 27 vuotta sitten. Vuodesta 1996 alkaen Škoda on tehnyt Octaviasta neljää sukupolvea. Autoa on valmistettu yli seitsemän miljoonaa kappaletta ja myyty yli 60 maassa. Suuren suosionsa ohella Octavia on voittanut monia arvostettuja kansainvälisiä palkintoja, kuten Vuoden Auto Suomessa 2021 -tittelin.

Lisätietoa uudistuneesta Octaviasta löydät tästä linkistä.

Lue myös nämä

Neliveto näyttää nyt kyntensä – tutustu 4x4-mallistoon ja katso video

Ajankohtaista & Uutta

Kymmenen asiaa, joita et ehkä tiennyt – testaa Škoda-tietosi!

Ajankohtaista & Uutta

Ota ilo irti ja hyödynnä tarjoukset suoraan autostasi

Ajankohtaista & Uutta