4.7.2023
Enyaqin vastuullinen nahkaverhoilu on vasta alkua – katso kuvat ja video Vastuullisuus

Enyaq-malleihin on saatavissa nahkaverhoilu, jossa käytettävä nahka on parkittu oliivinlehtiuutteella. Se on yksi Škodan monista vastuullisuuden ja kestävän kehityksen toteutusaskelista.

Teksti ja kuvat Škoda Auto

Lihateollisuudessa syntyvä aito nahka päätyisi ilman uusiokäyttöä kaatopaikkajätteeksi ja oliivipuun lehdet poltettaisiin. Nämä materiaalit saavat nyt ympäristövastuullisen käyttötarkoituksen Enyaq-mallien istuimien nahkaverhoilussa konjakin ruskean ecoSuite-designvalinnan myötä.

Vastuullinen istuinverhoilu syntyy erikoisprosessilla materiaaleista, jotka päätyisivät muuten jätteeksi. Prosessissa ei käytetä kemikaaleja, joilla nahka yleensä parkitaan. Kemikaalien sijaan nahka parkitaan oliivipuun lehdistä saatavalla uutteella, joka sisältää ainesosaa, jota oliivipuu tuottaa torjuakseen tuholaishyönteisiä. Uutteen valmistusprosessi muistuttaa teen hauduttamista, ja se täyttää elintarviketeollisuuden tiukimmatkin vaatimukset. Prosessissa käytettävät lehdet ovat oliivien keräämisen yhteydessä syntyvää jätettä, eli puita ei materiaalin keräämiseksi jouduta kaatamaan.

Ekologisesti parkittu nahka on yksi monista askelista, joita Škoda ottaa vastuullisuuden tiellä.

Yli 200 000 lehteä

Yhden Enyaqin ecoSuite-designvalinnan istuinverhoilunahan parkinnassa käytettävään uutteeseen tarvitaan jopa noin 215 000 oliivinlehteä. Ilman tätä uutetta nahkaa ei voisi sellaisenaan käyttää verhoiluun. Tämän prosessin tuloksena syntyvä Olivenleder®-oliivinahkatuote täyttää kaikki Škodan käyttämän nahan kestävyydelle, ulkonäölle ja tuntumalle asettamat laatuvaatimukset. Tämä on todennettu erilaisilla koneellisilla ja lukuisilla puolueettomien asiantuntijoiden suorittamilla testeillä.

Uute tehdään lehdistä, jotka ovat oliivien keräämisen yhteydessä syntyvää jätettä.

"Kun aloitamme uuden automallin suunnittelun, tarkastelemme jokaista yksityiskohtaa ja komponenttia innovatiivisesti. Priorisoimme kiertotalouden tarjoamat vaihtoehdot. Ensimmäisistä luonnoksista alkaen, materiaalien valinnasta ja teknisten ratkaisujen optimoinnista viimeisiin testivaiheisiin ja laatutiimin hyväksymisiin saakka kaikkien tuotteiden ja käyttämiemme materiaalien on vastattava asiakkaidemme vaatimuksia ja odotuksia", teknisestä tuotekehityksestä vastaava Škoda Auton hallituksen jäsen Johannes Neft sanoo.

Karsten Schnake ja Johannes Neft (oikealla) keskustelevat vastuullisista materiaaleista Värit & Verhoilut -osaston kollegojen kanssa.

"Teemme työtä yhdessä kumppaneidemme kanssa, jotka jakavat tulevaisuuden liikkumisen intohimomme, visiomme ja halumme pienentää ympäristövaikutusta. Aito arvo syntyy osaamisesta ja taidosta, jotka keskittyvät pitkäkestoiseen laatuun ja asiakkaisiin”, ostotoiminnoista vastaava Škoda Auton hallituksen jäsen Karsten Schnake kertoo.

”Ekologinen parkitsemisprosessi on hyvä esimerkki siitä, miten panostamme osaamisemme ja intohimomme jokaiseen yksityiskohtaan. Pienennämme jalanjälkeämme ympäristön hyväksi ja samalla lisäämme vaikutustamme kestävään kehitykseen. Tämä on yhteinen ymmärryksemme siirryttäessä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta askel askeleelta," hän lisää.

Oliivinlehtiuutteella parkittu nahka on yksi esimerkki Škodan autoissaan käyttämistä ympäristövastuullisista materiaaleista.

Automallien suunnittelussa Škoda kiinnittää erityistä huomiota vastuullisuuteen ja kiertotalouden periaatteisiin. Nahan parkitseminen oliivipuun lehdistä saatavalla uutteella on vain yksi esimerkki Škoda-autojen valmistuksessa käytettävistä ympäristövastuullisista prosesseista. Kierrätysmateriaaleista valmistettu istuinverhoilu on saatavilla myös Karoq-katumaasturiin: Eco-verhoilun kankaassa 70 prosenttia on kierrätetyistä PET-muovipuolloista saatavaa materiaalia.

Uusia materiaaleja ja valmistustapoja käytetään yhä enemmän, jotta Škoda-automallit täyttävät entistäkin paremmin asiakkaiden viimeisimmät ja vaativimmatkin odotukset. Škodan suunnitelmissa on lähitulevaisuudessa esimerkiksi alkaa valmistaa automalliensa kaikki luonnonnahkaverhoilut ympäristövastuullisesti.

Kaikki Škodat valmistetaan pian hiilineutraalisti

Vastuullisuus

Monen tekijän summa

Vastuullisuus

Veistokset kertovat tulevasta ‒ näin ne syntyvät

Ajankohtaista & Uutta