18.11.2022
Uuden ajan automyyjät – lue Marikan ja Tuukan kokemukset alanvaihdosta Ajankohtaista & Uutta

”Sertifioituna ŠKODA-automyyjänä pystyn lunastamaan sekä tehtaan että maahantuojan odotukset ja saavuttamaan työlleni asetetut tavoitteet”, Marika Lokkila sanoo. Kuva Esko Tuomisto

ŠKODA Myyjätrainee -ohjelma starttaa jo neljännen kerran. Tänä vuonna ohjelmassa mukana olevat Marika Lokkila ja Tuukka Lindfors vaihtoivat koulutuksen myötä alaa ja pääsivät unelmiensa ammattiin.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT Esko Tuomisto ja Risto Mäläskä

ŠKODA Myyjätrainee -ohjelmaan valitut tekevät töitä ŠKODA-jälleenmyyjäliikkeissä samalla, kun oppivat uutta ja kehittyvät automyynnin ammattilaisiksi. Koulutus pitää sisällään työssäoppimisen ohella Škodan merkkikohtaisia koulutuksia, verkkokursseja, itseopiskelua ja lähipäiviä. Vuoden kestävä koulutus huipentuu näyttötyöhön ja ŠKODA-myyjäksi sertifiointiin. Oppisopimusajalta maksetaan palkkaa.

Tulevaisuus on autoalalla ja myynnissä”

ŠKODA-myyjätrainee Marika Lokkila (45 v) aloitti työt oppisopimuskoulutuksella Nelipyörä Hyvinkään autoliikkeessä vuoden 2022 alussa eli samaan aikaan, kun koulutusohjelma käynnistyi. Tie vie Vantaalla asuvaa kolmen pojan äitiä nyt siihen suuntaan, josta hän on jo aiemmin haaveillut.

Autointo tulee kotoa verenperintönä. Marikan isällä oli aikanaan Helsingin Malmilla autokorjaamo, jossa Marika kasvoi lapsuus- ja nuoruusvuotensa. ”Hengailin isäni mukana korjaamolla, olin siellä kesätöissä, vaihdoin jarrupaloja, tulppia ja renkaita, lakaisin lattioita ja palvelin asiakkaita. Myös yrittäjyys tuli tutuksi.”

”Kävin sittemmin ravintolakoulun, mutta totesin pian, ettei se ole minun juttuni. Vaihdoin suuntaa kauppaoppilaitokseen, josta valmistuin taloushallinnon merkonomiksi. Ensimmäinen harjoittelupaikka vei Vehoon, johon jäin myös kesätöihin, ja syksyllä aloitin autosihteerin työt”, Marika kertoo.

Marika pitää vahvuuksinaan kykyä asettua asiakkaan asemaan. Asiakkaat antavat virtaa ja asiakkailta saatu palaute kannustaa. Kuva Esko Tuomisto

Marikan uraan kuuluu 16 vuoden mittainen jakso Unikulmassa johdon assistenttina, asiakaspalvelussa sekä myyntitöissä. Kun kollega lähti Lahteen automyyjäksi, kipinä alanvaihdosta jäi kytemään, kunnes LinkedInissa tuli vastaan ilmoitus ŠKODA Myyjätrainee -ohjelmasta. Marika haki, tuli valituksi ja Hyvinkään Nelipyörästä löytyi trainee-paikka.

”Oli hienoa ja jännittävää hypätä uuteen. Päivääkään en ole katunut. Koulutus on tuonut varmuutta myyntityöhön. Parasta työssä on se, että saa olla asiakkaan mukana ja matkalla rakentamassa unelmien autoa sekä odotuksen huipentuessa auton luovutukseen.”

Tulevaisuus näyttää niin selkeältä, ettei siihen tarvita kristallipalloa. ”Kyllä se autoalalla ja myynnissä on. Täällä on hyvä olla töissä: saa vastuuta ja vapautta sekä mahdollisuuden tehdä omannäköisesti työtä.”

Ensimmäiset autokaupat syntyivät ystävänpäivänä. ”Se oli varsinainen wau-kokemus: asiakas luotti minuun ja osti minulta upouuden Karoqin”, Marika hymyilee.

Golfia ja koiran kanssa lenkkeilyä harrastava Marika kuvailee itseään fiilisteleväksi autoilijaksi. ”Tykkään autoista ja ajamisesta. Kun alla on hyvä auto, niin sitten mennään. Olen aina vapaaehtoinen kuski reissuun lähdettäessä. Vuodessa ajokilometrejä kertyy noin 25 000–30 000.”

”ŠKODA Myyjätrainee -ohjelma on erinomainen koulutus tälle alalle ja tulevaisuutta ajatellen. Olen oikealla paikallani tällä hetkellä”, Tuukka Lindfors tuumii. Kuva Risto Mäläskä

Automyyjänä pääsen loistamaan omana itsenäni”

Kajaanilainen ŠKODA Trainee Tuukka Lindfors (25 v) löysi unelmiensa työn automyynnistä Pörhön Autoliikkeessä. Myös aiempi ammatti farmaseuttina kulkee edelleen matkassa kerran-pari viikossa. Alanvaihdos on aiheuttanut jopa hämmennystä: miksi farmaseutti ”joutuu” lähtemään automyyjäksi?

”Valinta perustuu todelliseen ja pitkäaikaiseen haaveeseen. Olen aina tykännyt hienoista, uudenkarheista ja hyvin varustelluista autoista. Sekä ukki että isä ovat olleet automyyjiä, joten olen pienestä pitäen päässyt läheltä seuraamaan automaailmaa ja sen kehitystä”, Tuukka kertoo.

Tuukka bongasi ilmoituksen ŠKODA Myyjätrainee -ohjelmasta Facebookissa. ”Tiesin heti, että se on kuin tehty minua varten. Hain ja onnekseni pääsin mukaan. Rekrytointiprosessi sujui jouhevasti ja asiat etenivät nopeasti. Ei edes hirvittänyt hypätä uuteen, koska tunsin meneväni oikeaan suuntaan.”

”Olen erittäin tyytyväinen koulutuksen ja työssäoppimisen yhdistelmään. ŠKODA Myyjätrainee -ohjelma tarjoaa vuoden mittaisen kattavan paketin tuotetietoutta ja asiakaspalvelun perusteita eli hyvät valmiudet ja työkalut myyntityöhön.”

”ŠKODA on hieno ja jatkuvasti kehittyvä brändi, jonka parissa on upeaa tehdä työtä. Tässä työssä pysyy koko ajan autoilun aallonharjalla”, Tuukka Lindfors sanoo. Kuva Risto Mäläskä

Tuukka sanoo rakastavansa asiakaspalvelutyötä, mikä sopii niin farmaseutin kuin automyyjän työnkuvaan. Samankaltaiset työt täydentävät toisiaan, vaikka näkövinkkeli on erilainen. Kyse on kuitenkin palvelutarpeen kartoituksesta ja päätöksenteossa auttamisessa.

”Automyyjänä koen suurempaa vapautta ja pääsen paremmin loistamaan sellaisena kuin itse olen. On hienoa, että ŠKODA panostaa myyntityöhön ja ammattitaitoon sekä kannustaa löytämään omat vahvuutensa ja olemaan läsnä asiakkaiden kanssa. Haluan kehittyä työssäni ja vaikuttaa tulevaisuuteeni.”

Tuukka allekirjoittaa sataprosenttisesti lauseen ´kauppa ruokkii kauppaa´. ”Kun myy parin viikon aikana seitsemän autoa, kyllä se kannustaa ja palkitsee. Vaikka myyntityön aloitus ei tänä vuonna ollut paras mahdollinen, olosuhteisiin nähden kaikki on sujunut hyvin. Olen aurinkoisella mentaliteetilla liikkeellä.”

Parasta työssä ovat Tuukan mukaan onnistumiset ja asiakkailta saatu hyvä palaute, mutta myös hetket asiakkaiden kanssa, kun pääsee puhumaan yhdessä autoista. Oman auton mittariin kertyy noin 15 000 kilometriä vuodessa. Vapaa-ajalla Tuukka harrastaa musiikkia ja soittaa pianoa. Lisävauhtia elämään tuovat italianvinttikoirat Elmo ja Manu.

Lue myös

Paikka ykkösluokassa – SUPERB BusinessLine

Ajankohtaista & Uutta

Rallista ralliin – promoottori Tiina Lehmonen

Kuvassa

Valitse vaihtoautojen valio – tutustu Loisto-ohjelmaan

Škoda Palvelee