22.3.2023
Mikä rengas, mikä vanne? Ajankohtaista & Uutta

Valitse renkaat ja vanteet aina autosi mukaan. Suosi autovalmistajan alkuperäisiä laadukkaita vanteita.

Tiesitkö, voiko rengaskokoa vaihtaa tai paljonko vanteiden kantavuus saattaa vaikuttaa autosi ominaisuuksiin? Kysyimme testauksiin perehtyneeltä asiantuntijalta, Test Finland Oy:n testikuljettaja Juuso Kallioiselta.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto

Mitkä asiat vaikuttavat renkaan valintaan?

Perusedellytyksenä on renkaan sopiva koko. Käytännössä tämä tarkoittaa renkaan leveyttä, profiilisuhdetta ja tuumakokoa, mikä näkyy merkintöinä, kuten 205/55 R16. Koon lisäksi tulee ottaa huomioon kantavuus- ja nopeusluokka, kuten 94V. Tiedot löytyvät renkaan kyljestä.

Voiko rengaskokoa tai kantavuus- ja nopeusluokkaa vaihtaa?

Voi vaihtaa. Sopivat rengaskoot löytyvät rekisteritiedoista tai jälleenmyyjältä. Jos rengaskokoa muutetaan, pitää varmistua siitä, että uusi koko sopii autoon fyysisesti ja että kantavuus- ja nopeusluokka ovat uudessakin renkaassa riittävät kyseiselle automallille. Useasti rengaskokoa muutetaan ulkonäkösyistä, mutta myös eri ajo-ominaisuuksien saavuttamiseksi.

Mitä tulee huomioida vanteita valitessa?

Lähtökohta on, että valitaan laadukkaat ja autoon fyysisiltä mitoiltaan varmuudella sopivat vanteet. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että autovalmistajan kyseiseen autoon tarkoittamat vanteet ovat varmasti sopivia ja laadukkaita.

Tarvikevanteita on laaja kirjo, mutta iso osa niistä ei vastaa laadultaan alkuperäisiä. Erittäin laadukkaitakin tarvikevanteita löytyy, mutta niiden valinta vaatii jo keskivertoa enemmän asiaan perehtymistä. Hyvät ovat harvemmin halvat.

Juuso Kallioinen testaa työkseen autoja ja renkaita niin rengasvalmistajille kuin kansainvälisesti medioille.

Miten vanteet vaikuttavat turvallisuuteen, ajettavuuteen ja ajoavustimien toimintaan?

Vanne voi vaikuttaa ajoneuvon ominaisuuksiin yllättävän paljon. Painava vanne esimerkiksi lisää jousittamatonta massaa, mikä heikentää jousituksen kykyä seurata ajopintaa. Vastaavasti kevyt, mutta heikkorakenteinen vanne voi hajota tai muuttaa muotoaan yllättävänkin helposti.

Vanne myös välittää rengas- ja tieääniä matkustamoon. Hyvälaatuinen vanne on kestävä niin iskuille kuin esimerkiksi tiesuolalle ja ylipäätään kulumiselle.

Mitä eroja liittyy renkaiden ja vanteiden valintaan käyttövoiman mukaan?

Lähtökohtaisesti sähköautot ovat painavampia kuin vastaavat polttomoottoriautot. Tämä vaikuttaa rengasvalinnassa kantavuusluokkaan. Myös vanteiden kantavuus tulee varmistaa. Kuluttajalle helpoimmin välittyvät ominaisuudet lienevät matala vierintävastus ja melutaso.

Muista nämä, kun valitset renkaat ja vanteet

Valitse rengas, joka on autoosi sopiva. Rengastiedot löytyvät renkaan kyljestä.

--

Jos suunnittelet rengaskoon vaihtamista, sopivat koot löytyvät rekisteritiedoista tai jälleenmyyjältä.

--

Valitse vanteet, jotka sopivat autoosi. Suosi autovalmistajan valitsemia laadukkaita vanteita. Tarvikevanteet eivät välttämättä ole alkuperäisvanteiden veroisia.

--

Valitse renkaat ja vanteet aina autosi mukaan. Sähköauto voi edellyttää erilaisia kantavuusluokkia kuin vastaavat polttomoottoriautot.

--

Jos olet epävarma, tarkista tilanne aina jälleenmyyjältäsi.

Lue myös

Tänään tilatun Enyaq iV:n voi saada ajoon jo syksyksi

Ajankohtaista & Uutta

Pääjohtaja ratissa rallimestarin kanssa – katso video

Ajankohtaista & Uutta

Luonnonvoimista sähkövoimaa – näin sitä syntyy

Ajankohtaista & Uutta