16.5.2024
Mitä nyt Leijonakuningas? Kuvassa

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kaikkien aikojen menestynein päävalmentaja Jukka Jalonen pelaa Leijonien kanssa viimeiset pelinsä Prahassa 2024. Tulevat kuviot ovat vielä suunnitteilla, mutta jääkiekko pysyy. Aina.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto

Jukka Jalosen ura sai alkunsa jo pikkupoikana Riihimäen luonnonjäiltä. ”Siitä se lähti heti, kun luistelemaan opin. Pelasin innokkaasti Riihimäen Pallonlyöjissä ja myöhemmin Hyvinkäällä, josta tie vei miesten edustusjoukkueeseen”, Jalonen muistelee.

Kun Jalonen lähti opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon liikuntakasvatuksen laitokselle liikuntapedagogiikkaa, pelit jatkuivat luontevasti JYPin riveissä. ”Lätkä on ollut iso juttu lapsuudesta lähtien. Jokin siinä on täytynyt viehättää, kun lajin parissa on mennyt reilut 50 vuotta.”

Valmentajasta päävalmentajaksi

Liikunnanopettajaksi 1988 valmistuttuaan Jalonen vaikutti valmentajana muun muassa Tampereen Ilveksen ja Rauman Lukon joukkueissa. Läpimurto tapahtui Hämeenlinnan Pallokerhossa, jossa saavutettiin Jalosen johdolla vuosien 2001-2007 aikana Suomen mestaruus ja neljä pronssia. Vuonna 2008 Jalonen oli jo apuvalmentajana Suomen maajoukkueessa, kun joukkue voitti MM-pronssia.

Jalosen ensimmäisellä päävalmentajakaudella Suomi voitti pronssia talviolympialaisissa 2010 ja maailmanmestaruuden 2011. Tämän myötä Jalosesta tuli ensimmäinen suomalainen MM-kultaa voittanut päävalmentaja. Seuraavina vuosina Jalonen valmensi KHL-liigassa niin SKA Pietaria kuin Helsingin Jokereita. Suomen nuorten maajoukkueen maailmanmestaruus varmistui 2016.

Toisella päävalmentajakaudellaan Jalonen johdatti Leijonat maailmanmestaruuteen vuosina 2019 ja 2022 sekä Suomen maajoukkuehistorian ensimmäiseen olympiakultaan 2022.

Jukka Jalosen tulevaisuus on avoinna 2024 Jääkiekon MM-kisojen jälkeen. ”Valmentamaan olisi kiva päästä, sillä intoa riittää.”

Jukka Jalosen menestysresepti

Menestysreseptin voi tiivistää neljään sanaan: luottamus, yhteistyö, arvostus ja ihmisyys. Alalla tiedetään, että Jalonen saa pelaajat tuomaan omat vahvuutensa esiin ja samalla joukkueesta parhaan irti.

”Olen tähdännyt siihen, että ilmapiiri ja henki ovat työpaikalla kunnossa ja kaikilla on hyvä olla – sisältäen laadukkaan harjoittelun ja muun tekemisen taustajoukkoineen. Tämä on kolahtanut. Olemme onnistuneet olemaan parhaimmillamme tiukoissa paikoissa eli silloin, kun pitääkin.”

”Huonolla johtajuudella tai valmentamisella voi pilata paljon. Jos ei saa ryhmää toimimaan, sillä ei pitkälle päästä. Hyvä ilmapiiri ja yhdessä tekemisen meininki ovat menestymisen kulmakiviä.”

Aina mestaruus mielessä

Vuoden 2024 Jääkiekon MM-kisat pelataan Škodan kotimaassa Tšekissä 10.-26.5.2024.

”Joukkue lyödään lukkoon hetki ennen kisojen alkua. Se on palapeli, jossa on mukana paljon muuttuvia tekijöitä. Loppukädessä kaikki pelaajat ovat varsin tuttuja kavereita, joten joukkue hitsautuu nopeasti kokoon kokemuksen kautta.”

”Vaikka kyseessä ovat nyt viimeiset MM-kisat, fiilikset ovat samanlaiset kuin ennenkin. Toki omalla tavallaan haikea fiilis aina välillä tärähtää. Teen kaikkeni, että saavutamme mahdollisimman hyvän lopputuloksen. Aina lähdetään voittamaan.”

Tulevaisuus avoinna

Jalosen MM-kisojen jälkeinen tulevaisuus on vielä avoin. Eläkkeelle hän ei ole jäämässä eikä välivuosikaan suunnitteilla.

”Vielä ei ole konkreettista kerrottavaa, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin. Verkot ovat vesillä, joten yksi puhelinsoitto saattaa tuoda paljon uutta tullessaan. Katsotaan, mitä tuleman pitää.”

”NHL on tietenkin mielessä, mutta sinne ei hevin Euroopasta pääse. Siksi ajatukset ovat ehkä ensisijaisesti Euroopan kärkiliigoissa. Mitä sitten tapahtuukaan, oman motivaation ja fiiliksen pitää olla satasella kohdillaan.”

Huikeita hetkiä ja muistoja

Parhaita hetkiä Jalosella on pitkältä uralta niin paljon, että niitä on mahdotonta laittaa järjestykseen. Jos jotain pitäisi nostaa, niin luonnollisesti maailmanmestaruudet ja olympiavoitot sekä niistä seuranneet toritapahtumat.

”MM-kisoista ja Leijonista innostuvat nekin, jotka eivät jääkiekkoa yleensä seuraa. Silloin katsomosta voi löytyä Pihtiputaan mummokin”, Jalonen sanoo hymyillen.

”Olen saanut olla mukana mahtavissa tilanteissa. Koko urani kannalta merkittävin tapahtuma on kuitenkin Hämeenlinnan Pallokerhon Suomen mestaruus vuodelta 2006. Ilman sitä ja kuusivuotista valmentajakauttani en olisi päässyt maajoukkueen valmentajaksi.”

Valinta: Superb vai Kodiaq?

Jalonen kertoo pitävänsä ajamisesta ja autoista. Työmatkoilla kertyneitä kilometrejä hän ei pysty edes laskemaan.

”Škodaa itselläni ei ole koskaan ollut, mutta kyydissä olen ollut lukuisia kertoja. Laadukkuus ja tilavuus ovat ehkä ensimmäisiä asioita, joita tulee mieleen.”

Uudet Superb- ja Kodiaq-mallit ovat esillä 2024 Jääkiekon MM-kisoissa Tšekissä tuttuun tapaan muun muassa kaukaloiden laidoilla. Kumpi uutuuksista olisi Jalosen valinta?

”Jos pitäisi valita vain jompikumpi, niin valitsisin kenties katumaasturi Kodiaqin. Superb taas on hieno ja ylellinen malli, joten valinta on vaikea. Jos voisi valita sekä että, valitsisin molemmat”, Jalonen tuumii.

Kuka Jukka Jalonen?

  • Leijonien päävalmentaja 2008-2013 ja 2018-2024, Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja
  • Perhe: vaimo Sari Jalonen sekä lapset Jesper (synt. 1994) ja Jimi (synt. 1996)
  • Kotipaikka: Riihimäki, josta on helppo suunnata kaikkialle Suomeen
  • Ajokilometrejä vuodessa: noin 40 000
  • Matkapäiviä vuodessa: paljon
  • Motto Leijonien kanssa: Kun aika on – tehdään silloin, kun pitää tehdä
  • Harrastukset: golf, mökkeily, kalastus, lukeminen
Rakenna Škoda Rakenna verkossa juuri sinulle sopiva Škoda Rakenna nyt
Tilaa uutiskirje Kuule ensimmäisten joukossa uusimmat Škoda-uutiset Tilaa

Katso myös

Škodan ykköskenttä 2024 Jääkiekon MM-kisoissa

Ajankohtaista & Uutta

Kaikkien aikojen Kodiaq

Ajankohtaista & Uutta

Uusi Superb autotoimittajien silmin

Škoda mediassa