10.7.2022
Pyörällä Saimaan ympäri – mukana myös ŠKODA Ajankohtaista & Uutta

Ilmassa oli suurta urheilujuhlan tuntua, kun noin 2000 pyöräilijää kokoontui Imatralle Saimaa Cycle Tour -tapahtumaan 8.-9.7. Menoa siivitti pääyhteistyökumppani ŠKODA sekä Škodan oma pyöräilytiimi mm. vapaaottelijana tunnetun Teemu Packalénin ja fitness-urheilija Eevi Teittisen voimin.

TEKSTI SARI OKKO, KUVAT ESKO TUOMISTO

Vaikka elämyksellisessä hyvän mielen tapahtumassa ei ajettu kilpaa, moni mukaan ilmoittautuneista pyöräilijöistä ja ryhmistä asetteli Imatran torilla sijainneessa tapatumaytimessä omia tavoiteaikojaan matkoille 1,4 km, 6 km, 38 km, 85 km ja 300 km.

Aikatavoitteista huolimatta tärkein tavoite oli nauttia oman fiiliksen mukaan omasta matkasta sekä maailman kauneimmista järvimaisemista, keskikesän yöttömästä yöstä ja taianomaisesta valosta. Tavoite toteutui suomalaisen suven helliessä pyöräilijöitä.

Noin 1600 pyöräilijän ryhmä starttasi 300 kilometrin päämatkalle perjantaina 8.7. klo 19 juhlavasti Imatrankosken kuohuessa.

Eurooppalaisten pyöräilyklassikoiden kärkeä

Vuonna 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty pyöräilytapahtuma nousi heti Epic Road Rides pyöräilymatkailun erikoismedian julkaiseman listan myötä Euroopan arvostetuimpien pyöräilytapahtumien listalle.

“Tapahtuman hienous on siinä, että jokainen voi asettaa omat tavoitteensa ja haastaa itsensä. Osa osallistujista asettaa itselleen aikatavoitteen ja vastaavasti osa osallistujista haluaa vain nautiskella kesäyön tunnelmasta ja Saimaan maisemista”, tapahtumajohtaja Juho Suikkari sanoo.

Tapahtuman käynnistyessä Suikkari ei voinut olla muuta kuin tyytyväinen. ”Tilanne on suorastaan häkellyttävä: viime vuoteen verrattuna olemme kasvaneet jokaisella matkalla ja osallistujamäärä on lähes tuplaantunut. Ulkomaalaisia osallistujia on noin 300 noin 20 maasta – jopa Thaimaasta ja Meksikosta asti.”

Imatran torilla yleisö pääsi tutustumaan ŠKODA-uutuuksiin. Esillä olivat OCTAVIA RS iV ja ENYAQ iV SportLine.

”Meille on iso asia, että ŠKODA on tapahtumamme uusi pääyhteistyökumppani. Meitä yhdistävät turvallisuus ja ekologisuus sekä halu kannustaa kaikkia liikkumaan ja pyöräilemään”, tapahtumajohtaja Juho Suikkari sanoo.

Saimaa Cycle Tour starttasi ŠKODA lasten pyöräily -tapahtumalla, johon osallistui kahdessa ikäluokassa reilut 140 pikkupolkijaa. Ensimmäisessä ryhmässä poljettiin ikäluokassa alle 6-vuotiaat.

ŠKODA lasten pyöräily veti puoleensa

Saimaa Cycle Tour 2022 starttasi ŠKODA lasten pyöräily -tapahtumalla, joka oli avoin ja ilmainen kaikille alle 13-vuotiaille osallistujille. Nuorimpien eli alle 6-vuotiaiden 1,4 kilometrin Imatrankosken kierros ajettiin näytösluonteisesti Imatrankosken partaalla klo 16.30 alkaen.

Pienimmät ottivat haasteen vastaan potkupyörillä. Maaliintuloa juhlittiin upealla Saimaa Cycle Tour -mitalilla, pillimehulla ja pullalla. Toinen ŠKODA lasten pyöräily -tapahtuman 6-13 -vuotiaiden ryhmä polkaisi kuuden kilometrin RR-kierroksen vauhdikkaasti klo 17.

”Molemmat matkat yhteenlaskettuna veti mukaansa reilut 140 lasta, mikä on ihan huikea määrä”, Suikkari iloitsee.

”Ajoin niin nopeaa kuin pystyin. Kymppikin olisi mennyt”, ŠKODA lasten pyöräily -tapahtumaan osallistunut ja Imatralta kotoisin oleva Emil (8 v) kertoo.

”Hei, mie voitin”. Ruokolahdelta kotoisin oleva Helmi (3 v) polkaisi ŠKODA lasten pyöräily -tapahtuman 1,4 kilometrin lenkin rennoin rantein. Kannustusjoukkoihin kuului Emma-äiti.

Kuninkuusmatkalla 1600 pyöräilijää

Imatrankosken ”portit” avattiin juhlavasti samaan aikaan, kun tapahtuman suurin ryhmä lähti polkemaan 300 kilometrin matkaa noin 1600 pyöräilijän voimin. Pyöräilijät lähtivät matkaan maksimissaan 50 henkilön ryhmissä, ja mukana oli niin ammattilaistiimejä kuin retkipyöräilijöitä.

Kosken kuohuja säesti kesäkauden koskinäytöksistä tuttuun tapaan Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikki. Nopeimmat selvittivät reitin vajaassa seitsemässä ja puolessa tunnissa keskinopeuden ollessa reilut 40 kilometriä tunnissa. Viimeiset pitkät matkan polkijat tulivat perille ajettuaan yli 19 tuntia.

300 kilometrin taipaleelle lähti sekä ammattilaistiimejä että retkipyöräilijöitä. Ulkomaalaisia osallistujia oli tapahtumaan saapunut 20 eri maasta.

ŠKODA toimi Saimaa Cycle Tourin pääyhteistyökumppanina. ENYAQ iV -täyssähköautot turvasivat pyöräilijöiden matkaa reittien etuautoina.

ŠKODA Team starttasi 85 kilometrin matkalle

Kun 300 kilometrin joukko saatiin matkaan, 85 kilometrin Jaakon reitille polkaisi noin 300 pyöräilijää. Mukana oli ŠKODA Team, jossa ajoivat vapaaottelijana tunnettu Teemu Packalén, fitness-urheilija Eevi Teittinen, ŠKODA Fabialla rallin SM-sarjaa ajava ralliautoilija Mikko Heikkilä sekä Helkama-Auto Oy:n viestintäpäällikkö Kari Aalo ja markkinointipäällikkö Vesa Pääkkö. Matka taittui komeasti karvan verran yli kolmeen tuntiin.

”Itselläni ei ollut aiempaa kokemusta lajista. Noin 45 kilometriin meni helposti ja 60 kilometriin asti tuntui hyvältä treeniltä. Viimeiset 20 kilometriä olivat aika rankkoja, mutta maaliin pääsin. Eevillä meni päinvastoin: hän syttyi 45 kilometrin jälkeen ja viimeinen kymppi oli se helpoin. Yhteisenä tavoitteena oli päästä mahdollisimman nopeasti maaliin”, Teemu hymyilee.

Vapaaottelu-uransa päättänyt ja uusille urille suuntaava Teemu sekä triathlonista innostunut Eevi ajavat ŠKODA Kodiaq SportLine- ja Superb L&K -malleilla. Perheeseen kuuluu marraskuussa 2021 syntynyt tytär Ellen, joka lähtee vanhempiensa mukana ensi vuoden Saimaa Cycle Tourille. Matka on vielä avoin – perheessä puhutaan tässä vaiheessa sekä 85 että 300 kilometrin tapahtumasta.

ŠKODA Teamin Teemu Packalén (vasemmalla) ja Eevi Teittinen (keskellä) lähtivät polkemaan 85 kilometrin matkaa. Pariskunnan leikkisän kisan voitti Eevi muutaman minuutin etunojalla.

Škodalla on pitkät pyöräilyperinteet

ŠKODA Auton juuret juontavat vuoteen 1895, jolloin Václav Laurin ja Václav Klement perustivat polkupyöriä korjaavan ja vähän myöhemmin myös pyöriä valmistavan yrityksen.

ŠKODA Auto tunnetaan Ranskan ympäriajon, Tour de Francen, virallisena yhteistyökumppanina lähes parinkymmenen vuoden ajalta. ŠKODA on tukenut vuosia myös suomalaista huippu- ja harrastepyöräilyä.

Viime vuonna startannut Saimaa Cycle Tour tähtää yhdeksi maailman arvostetuimmista pyöräilytapahtumista. Tapahtuman taustalla on vuonna 2020 perustettu SCT Events Oy, jonka tavoitteena on tuoda pyöräilyn ilosanomaa kaikille liikunnasta kiinnostuneille ihmisille.

Lue myös

MM-pokaali kiertää nyt Suomen suvessa

Ajankohtaista & Uutta

Škodan mekaanikkotrio valmistautuu elämänsä tilaisuuteen

Ajankohtaista & Uutta

Koeajossa ŠKODA-kolmikko – lue tuoreet tunnelmat

Škoda mediassa