3.7.2024
Saumat tikissä – Enyaq Coupé 85x 4x4 L&K BusinessLine Koeajossa

Sulavalinjainen Enyaq Coupé 85x L&K istuu moderniin kaupunkimaisemaan.

Enyaq Coupé 85x 4x4 L&K BusinessLine on nappivalintanelivetoista täyssähköautoa kaikilla mausteilla etsivälle. Auto on veistoksellisen tyylikäs ja sopivan ylellinen. Käyttömukavuudeltaan Enyaq on lyömätön ja saattaa nostaa autokuumeen.

Teksti ja kuvat Esko Tuomisto

Espoossa täyteen ladatun Enyaq Coupé 85x L&K BusinessLine -mallin digitaalinen mittaristo näyttää yli 500 kilometrin toimintamatkaa. Lukema on vakuuttava, joten käytännössä puhumisen toimintamatkan riittävyydestä voisi lopettaa samaan paikkaan. Varsinkin, kun Enyaqin mallivuoden 2024 tuoman päivityksen myötä lataustalentti on parantunut entisestään.

Koeajetussa Enyaq Coupé -mallissa on DC-latausvalmius, jolla voi ladata akun 10 prosentista 80 prosenttiin vain 28 minuutissa jopa 175 kW:n maksimiteholla. Rivakka lataus on mahdollista optimoitujen akunhallintajärjestelmien ja akun esilämmityksen ansiosta. Škodan antama kahdeksan vuoden takuu akuille korostaa sitoutumista tuotteen pitkäikäisyyteen ja kestävään kehitykseen.

Tumma harmaa pukee muodokasta Coupé-mallia.

Räätälin tekemissä vaatteissa

Ja sitten itse autoon: nyt on hieno vai pitäisikö sanoa kaunis? Taitavan maalarin lisäksi auton pukemisessa on käytetty räätäliä. Sisätilojen beigen värinen nahka vaatettaa ulkoa grafiitin harmaaksi maalattua Enyaqia kuin täydellisesti istuva mittatilauspuku.

Tšekkien käsityötaito on maailmankuulua, ei pelkästään kristallin osalta, vaan myös tinkimättömän laadun osalta. Škoda on tšekeille kunnia-asia ja laadun synonyymi. Jokainen Enyaq Coupé L&K:n detalji on mietitty loppuun saakka.

Škodan vahvuuksia ovat tuotteen tasaisuus, luotettavuus ja järkevä tilankäyttö sekä tekninen ja toiminnallinen laatu. Balanssi hinnan ja laadun välillä on aina ollut Škodan bravuuri. Rahalla saa enemmän autoa kuin yleensä on totuttu odottamaan.

Uuden hinnoittelun myötä mallisarjan huipulla olevaan Enyaq Coupé 85x L&K -malliin pääsee kiinni nyt 58 535 eurolla. Ja nyt puhutaan autosta, jossa varustelu on viety päätyyn saakka. Viimeistely ja ylellinen fiilis täyttävät – tai ylittävät – vaativankin autoilijan toiveet.

Hienostuneen matkustamon ergonomia on kunnossa hierovine etuistuimineen.

Vaalea istuin on cool

Tyylikkäästi vaalealla nahalla päällystetyissä etupenkeissä on hyvän ergonomian lisäksi hierontatoiminto pidempien siirtymien iloksi. Suomessa itsestäänselvyytenä pidettävän istuimien lämmityksen lisäksi etupenkeissä on myös tuuletusominaisuus, jonka merkityksen huomaa helteisenä kesäpäivänä.

Sisätiloissa ilmastoinnin lämpötila on säädettävissä erikseen kuljettajalle, etumatkustajalle ja takamatkustajille. Säätömahdollisuus lisää entisestään matkustajien viihtyvyyttä. Kokonaisuuden hallinnasta huolehtii älykäs Climatronic-ilmastointiautomatiikka.

Enyaqin sähkömoottorit ovat kokeneet päivityksen. Koeajetulta mallilta kiihdytys nollasta sataan vie nyt 6,6 sekuntia. Nelivetomallin suurin teho kirjoitetaan lukemin 210 kW (286 hv). Ajoakun nettokapasiteetti on 77 kWh (brutto 82 kWh).

Suorituskyvystä voi käyttää ilmausta riittävä. Normaaliliikenteessä täysi kiihdytys ylittää varmasti soveliaisuuden rajat. Kun suorituskykyä on kerran lain sallimissa rajoissa kokeillut, voikin siirtyä pohtimaan ajatusmalleja siitä, miten nopealla sähköautolla ajetaan taloudellisesti ja muut kanssa-autoilijat kohteliaasti huomioiden.

Paradoksaalista? Ehkä. Mutta joskus sitä toivoo, ettei matka ihan vielä päättyisi...

Tekniikka pelaa ja vie perille

Kojetaulu on tyylikäs hienostuneine sävyineen. Keskinäytön käyttöliittymä on jalostunut ja se reagoi nyt kuljettajan toiveisiin nopeasti. Kokonaisuutena tietoviihdejärjestelmän valikkorakenne on intuitiivinen ja selkeä. Samalla uusin ohjelmistoversio on saanut Škodan brändi-identiteetin mukaisen uudistetun graafisen ilmeen.

Navigointijärjestelmässä on uusi karttagrafiikka. Merkittävänä uutuutena navigoinnin yhteydessä on akun esilämmitystoiminto, joka kytkeytyy automaattisesti päälle lähestyttäessä navigointiin ennalta asetettua pika- tai suurteholatausasemaa, jos akun lämpötila edellyttää esilämmitystä. Tämä lyhentää latausaikoja huomattavasti. Akun esilämmityksen saa päälle myös kosketusnäytön napista, jolloin laite kertoo odotettavissa olevan maksimilataustehon ja vastaavasti sen saavuttamiseksi vaadittavan esilämmitysajan.

Sekä etu- että takapenkeillä on kaksi USB-C-latausporttia ja edessä langaton lataus yhteensopivalle matkapuhelimelle. Head-up-tuulilasinäyttö toimii hienosti ja tärkeät tiedot ovat selkeästi näkyvillä. Navigointi esitetään nuolisymbolein eikä harhautumisesta reitiltä ole pelkoa.

Enyaq Coupé L&K on ajaton, tyylikäs ja vaivaton käsiteltävä.

Vaivatonta ja helppoa

Enyaqissa korostuu käytön vaivattomuus. Nyt kuvaan astuu toiminnan laatu. Liikkeellelähtö ja autosta poistuminen on erittäin helppoa. Kaikenlainen kumartelu ja sisälle ujuttauminen eivät kuulu Enyaqilla liikkujan rutiineihin.

Liikkeelle lähdettäessä autoon astutaan, pidetään jarrupoljin kevyesti painettuna, siirretään valitsin D-asentoon ja lähdetään matkaan. Muita manöövereitä ei tarvita. Autosta poistuminen parkkeeraamisen jälkeen on myös sujuvaa. Kun auto on pysäköity, autosta voi vain astua pois ja lähes kaikki muu hoituu itsestään.

Uutuutena Enyaqin avaimettomassa KESSY-järjestelmässä on näppärä Walk Away -toiminto. Se lukitsee keskuslukituksen automaattisesti, kun kuljettaja poistuu autolta avain mukanaan enintään noin 2,5 metrin päähän. Parkkeeraamisen yhteydessä auton voi laittaa vaivattomasti lataukseen seuraavaa matkaa varten.

Auton lataaminen on mahdollista ajastaa, kuten myös sisätilan ilmastointi haluttuna ajankohtana. Jos liikkuminen on aikataulujen osalta vakiintunutta, ominaisuudesta on paljon iloa.

Laatu on määre, jonka huomaa, kun se on läsnä.

Avaimessa on ripaus taikaa. Walk Away -toiminto tekee temppunsa autosta poistuttaessa.

Muutkin taisivat jo huomata

Enyaqin lukuisat – kotimaiset ja kansainväliset – testivoitot kertovat vakuuttavaa tarinaa, eivätkä numerot tunnetusti valehtele. Nyt uusi ja ylellinen Enyaq Coupé 85x 4x4 L&K BusinessLine tuo ennestään maukkaaseen soppaan vielä hyvällä maulla valitut sofistikoituneet lisämausteensa. Laurin & Klement -teksti on täysin oikeutetusti perforoitu kultalangalla etuistuinten pääntukiin. Laatu on teoreettisesti vaikeasti hahmotettavissa oleva määre, mutta sen tietää, kun se on läsnä.

Tuskin yhdenkään kodin olohuoneesta löytyy ergonomisesti yhtä mukavia hierovia istuimia kuin tästä Enyaq Coupé L&K -mallista. Ja jos katseen suuntaa ylös, vain taivas on rajana. Suuri lasikatto tuo avaruuden jo ennestään väljään ja viihtyisään matkustamoon. Olisiko aika kuunnella Cantonin audiojärjestelmän 12 kaiuttimen kautta, miltä Škodan sinfonia kuulostaa?

Rakenna Škoda Rakenna verkossa juuri sinulle sopiva Škoda Rakenna nyt
Tilaa uutiskirje Kuule ensimmäisten joukossa uusimmat Škoda-uutiset Tilaa